zobacz film Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • bawełnianą ściereczkę
  • 2 keksówki o wymiarach ok. 32 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzej, tak aby w momencie przygotowywania ciasta była ciepła.

Uwaga!

Składniki podane w przepisie wystarczą na przygotowanie dwóch bochenków chleba. Jeśli przygotowujemy chleb w automacie, składniki należy podzielić na pół, a następnie wyrabiać i piec chleby osobno.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW

Mąkę pszenną typu 550 przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Wszystkie rodzaje mąki umieszczamy w dość dużej misce i mieszamy z solą. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, syrop z agawy, ciepłą wodę i maślankę.

WSKAZÓWKA! Zależnie od tego, jak słony lubimy chleb, możemy dozować ilość soli. Syrop z agawy możemy zastąpić dowolnym słodzikiem lub cukrem.

KROK 2: WYRABIANIE CIASTA

Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i kiedy składniki się połączą, zaczynamy wyrabiać je ręcznie. Po chwili zagniatania dodajemy ziarna słonecznika i olej. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się zwarte i sprężyste. Tak przygotowane dzielimy na pół.

WSKAZÓWKA! Gdy przygotowujemy chleb w maszynce do pieczenia chleba, możemy po prostu wybrać odpowiedni program i pominąć ręczne wyrabianie ciasta.

KROK 3: FORMUJEMY CHLEBY

Z dwóch połówek ciasta formujemy bochenki. Formy smarujemy olejem i umieszczamy w nich uformowane bochenki. Następnie formy przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

KROK 4: PIECZEMY CHLEBY

Wyrośnięte chleby smarujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. W piekarniku umieszczamy blachę do pieczenia, na którą wylewamy szklankę wody. Chleby pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby podnosimy temperaturę do 200°C, aby bochenki się mocno zarumieniły.

WSKAZÓWKA! Gdy pieczemy chleb w maszynie do pieczenia chleba, ustawiamy program 15, wybieramy wagę 1 kg, najmocniejszy stopień wypieczenia i czas pieczenia 1 godzinę.

Przed krojeniem gotowe chleby odstawiamy do wystudzenia na minimum 1 godzinę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Ala Ala
    391 dni temu
    A zamiast świeżych drożdży ile suchych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    389 dni temu
    Zamiast drożdży świeżych należy dodać 14 g drożdży suchych.
  • C. C.
    392 dni temu
    Chleb ma wyrastać tylko raz, już uformowany? Dopytuję, bo zazwyczaj ciasto na chleb odstawia się do wyrastania dwa razy - raz przed i raz po uformowaniu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    392 dni temu
    Tak, w tym przepisie chleb wyrasta tylko raz, już uformowany :)
  • C. C.
    392 dni temu
    Ok. Bardzo dziękują za szybką odpowiedź.
  • Patryk Patryk
    396 dni temu
    Czy te proporcje pasują na chleb do maszyny do pieczenia chleba silvercrest? Po dodaniu wszystkich składników jak w przepisie ciasto nie wyszło gładkie tylko takie poszarpane. Czy dodać więcej wody, maślanki, oleju? Dodatkowo po wsypaniu wszystkich składników firemka była prawie do połowy pełna, a na filmiku po dodaniu wszystkich składników widac jeszcze mieszadła…

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    395 dni temu
    Proporcje jak najbardziej pasują do maszyny do pieczenia chleba Silvercrest. Natomiast przepis jest na dwa bochenki chleba, co wynika z konieczności przygotowania dwóch keksówek, jednak przy przygotowaniu ciasta metodą maszynową faktycznie nie było jasne. Bardzo dziękujemy za ten komentarz, poprawiliśmy już przepis, aby nie wzbudzał wątpliwości.
  • Gość Gość
    392 dni temu
    Czyli proporcje się zgadzają? Bo u mnie nie chce się połączyć w całość w maszynie do chleba.. chleb jest jakby niedopieczony:(

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!