
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- 2 keksówki o wymiarach ok. 32 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, tak aby w momencie przygotowywania ciasta była ciepła.
Uwaga!
Składniki podane w przepisie wystarczą na przygotowanie dwóch bochenków chleba. Jeśli przygotowujemy chleb w automacie, składniki należy podzielić na pół, a następnie wyrabiać i piec chleby osobno.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW
Mąkę pszenną typu 550 przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Wszystkie rodzaje mąki umieszczamy w dość dużej misce i mieszamy z solą. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, syrop z agawy, ciepłą wodę i maślankę.
WSKAZÓWKA! Zależnie od tego, jak słony lubimy chleb, możemy dozować ilość soli. Syrop z agawy możemy zastąpić dowolnym słodzikiem lub cukrem.
KROK 2: WYRABIANIE CIASTA
Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i kiedy składniki się połączą, zaczynamy wyrabiać je ręcznie. Po chwili zagniatania dodajemy ziarna słonecznika i olej. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się zwarte i sprężyste. Tak przygotowane dzielimy na pół.
WSKAZÓWKA! Gdy przygotowujemy chleb w maszynce do pieczenia chleba, możemy po prostu wybrać odpowiedni program i pominąć ręczne wyrabianie ciasta.
KROK 3: FORMUJEMY CHLEBY
Z dwóch połówek ciasta formujemy bochenki. Formy smarujemy olejem i umieszczamy w nich uformowane bochenki. Następnie formy przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
KROK 4: PIECZEMY CHLEBY
Wyrośnięte chleby smarujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. W piekarniku umieszczamy blachę do pieczenia, na którą wylewamy szklankę wody. Chleby pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby podnosimy temperaturę do 200°C, aby bochenki się mocno zarumieniły.
WSKAZÓWKA! Gdy pieczemy chleb w maszynie do pieczenia chleba, ustawiamy program 15, wybieramy wagę 1 kg, najmocniejszy stopień wypieczenia i czas pieczenia 1 godzinę.
Przed krojeniem gotowe chleby odstawiamy do wystudzenia na minimum 1 godzinę.
Komentarze (8)
2 dni temu
A zamiast świeżych drożdży ile suchych?
odpowiedz
4 godziny temu
Zamiast drożdży świeżych należy dodać 14 g drożdży suchych.
4 dni temu
Chleb ma wyrastać tylko raz, już uformowany? Dopytuję, bo zazwyczaj ciasto na chleb odstawia się do wyrastania dwa razy - raz przed i raz po uformowaniu.
odpowiedz
4 dni temu
Tak, w tym przepisie chleb wyrasta tylko raz, już uformowany :)
4 dni temu
Ok. Bardzo dziękują za szybką odpowiedź.
7 dni temu
Czy te proporcje pasują na chleb do maszyny do pieczenia chleba silvercrest? Po dodaniu wszystkich składników jak w przepisie ciasto nie wyszło gładkie tylko takie poszarpane. Czy dodać więcej wody, maślanki, oleju? Dodatkowo po wsypaniu wszystkich składników firemka była prawie do połowy pełna, a na filmiku po dodaniu wszystkich składników widac jeszcze mieszadła…
odpowiedz
7 dni temu
Proporcje jak najbardziej pasują do maszyny do pieczenia chleba Silvercrest. Natomiast przepis jest na dwa bochenki chleba, co wynika z konieczności przygotowania dwóch keksówek, jednak przy przygotowaniu ciasta metodą maszynową faktycznie nie było jasne. Bardzo dziękujemy za ten komentarz, poprawiliśmy już przepis, aby nie wzbudzał wątpliwości.
3 dni temu
Czyli proporcje się zgadzają? Bo u mnie nie chce się połączyć w całość w maszynie do chleba.. chleb jest jakby niedopieczony:(
zobacz wszystkie