Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- bawełnianą ściereczkę
- 2 keksówki o wymiarach ok. 32 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, tak aby w momencie przygotowywania ciasta była ciepła.
Uwaga!
Składniki podane w przepisie wystarczą na przygotowanie dwóch bochenków chleba. Jeśli przygotowujemy chleb w automacie, składniki należy podzielić na pół, a następnie wyrabiać i piec chleby osobno.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW
Mąkę pszenną typu 550 przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Wszystkie rodzaje mąki umieszczamy w dość dużej misce i mieszamy z solą. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, syrop z agawy, ciepłą wodę i maślankę.
WSKAZÓWKA! Zależnie od tego, jak słony lubimy chleb, możemy dozować ilość soli. Syrop z agawy możemy zastąpić dowolnym słodzikiem lub cukrem.
KROK 2: WYRABIANIE CIASTA
Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i kiedy składniki się połączą, zaczynamy wyrabiać je ręcznie. Po chwili zagniatania dodajemy ziarna słonecznika i olej. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się zwarte i sprężyste. Tak przygotowane dzielimy na pół.
WSKAZÓWKA! Gdy przygotowujemy chleb w maszynce do pieczenia chleba, możemy po prostu wybrać odpowiedni program i pominąć ręczne wyrabianie ciasta.
KROK 3: FORMUJEMY CHLEBY
Z dwóch połówek ciasta formujemy bochenki. Formy smarujemy olejem i umieszczamy w nich uformowane bochenki. Następnie formy przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
KROK 4: PIECZEMY CHLEBY
Wyrośnięte chleby smarujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika. W piekarniku umieszczamy blachę do pieczenia, na którą wylewamy szklankę wody. Chleby pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180°C, w razie potrzeby podnosimy temperaturę do 200°C, aby bochenki się mocno zarumieniły.
WSKAZÓWKA! Gdy pieczemy chleb w maszynie do pieczenia chleba, ustawiamy program 15, wybieramy wagę 1 kg, najmocniejszy stopień wypieczenia i czas pieczenia 1 godzinę.
Przed krojeniem gotowe chleby odstawiamy do wystudzenia na minimum 1 godzinę.
Zobacz podobne
przepisy
Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.
Bezglutenowy chleb z soczewicy
Bezglutenowy chleb, który wyrabia się jedynie 5 minut. Idealny na pożywne śniadanie, świetnie się mrozi. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!
Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.
Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
- Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- Jogurtowy sernik na zimno
- Chleb bezglutenowy z samych ziaren
- Chlebek bezglutenowy, ryżowy
- Zakwas żytni
- Chleb żytni na zakwasie
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Kisiel z czerwonych owoców
- Rwany chlebek ziołowy
- Chleb orkiszowy
- Life changing bread
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Różowy makaron z burakami
- Placuszki bananowe z czekoladą
- Hot dogi z frankfurterkami
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Wielkopolskie ciasto brzdąc
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Yakisoba z krewetkami
- Ciasto salceson z jabłkami
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Jarski żurek łemkowski
- Twarożek tofu z warzywami
- Zupa parmezan pasta
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
607 dni temu
A zamiast świeżych drożdży ile suchych?
odpowiedz
605 dni temu
Zamiast drożdży świeżych należy dodać 14 g drożdży suchych.
609 dni temu
Chleb ma wyrastać tylko raz, już uformowany? Dopytuję, bo zazwyczaj ciasto na chleb odstawia się do wyrastania dwa razy - raz przed i raz po uformowaniu.
odpowiedz
609 dni temu
Tak, w tym przepisie chleb wyrasta tylko raz, już uformowany :)
608 dni temu
Ok. Bardzo dziękują za szybką odpowiedź.
612 dni temu
Czy te proporcje pasują na chleb do maszyny do pieczenia chleba silvercrest? Po dodaniu wszystkich składników jak w przepisie ciasto nie wyszło gładkie tylko takie poszarpane. Czy dodać więcej wody, maślanki, oleju? Dodatkowo po wsypaniu wszystkich składników firemka była prawie do połowy pełna, a na filmiku po dodaniu wszystkich składników widac jeszcze mieszadła…
odpowiedz
612 dni temu
Proporcje jak najbardziej pasują do maszyny do pieczenia chleba Silvercrest. Natomiast przepis jest na dwa bochenki chleba, co wynika z konieczności przygotowania dwóch keksówek, jednak przy przygotowaniu ciasta metodą maszynową faktycznie nie było jasne. Bardzo dziękujemy za ten komentarz, poprawiliśmy już przepis, aby nie wzbudzał wątpliwości.
608 dni temu
Czyli proporcje się zgadzają? Bo u mnie nie chce się połączyć w całość w maszynie do chleba.. chleb jest jakby niedopieczony:(