Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- stolnicę
- bawełnianą ściereczkę
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C (termoobieg)
KROK 1: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE, GOTUJEMY KASZĘ
Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy. Drożdże rozrabiamy w kubku z ciepłym mlekiem kokosowym i łyżką syropu, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kaszę przepłukujemy na gęstym sicie, podprażamy w rondlu i gotujemy w proporcji 1:2 (1 miarka kaszy na 2 miarki wody). Gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę, odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Suszone grzyby płuczemy, przekładamy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Roztapiamy łyżkę masła klarowanego i przekładamy do większej miski, dodajemy migdały, pracujący zaczyn, mąkę orkiszową, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy łyżką, przekładamy na blat lub stolnicę i wyrabiamy przez 10-15 minut. Ciasto przekładamy do miski, zakrywamy czystą bawełnianą ściereczką i wstawiamy do nagrzanego do 50°C piekarnika na ok. 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
KROK 3: SMAŻMY KAPUSTĘ ZE ŚLIWKAMI I GRZYBAMI
Kapustę kiszoną, wędzone śliwki i namoczone grzyby (wodę zachowujemy) drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę lub dwie masła klarowanego, podsmażamy poszatkowaną kapustę ze śliwkami i grzybami. Dodajemy sok, wodę z moczenia grzybów, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Smażymy na średnim ogniu, aż cały sok z kapusty odparuje. Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy 2-3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 4: FASZERUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz na blacie. Rozwałkowujemy tak, aby powstał prostokąt, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wykładamy kapuściany farsz i zwijamy ciasto delikatnie wzdłuż krótszego boku. Możemy zawinąć obie końcówki pod spód i tak wstawić do pieca (dla bardziej zaawansowanych – sklejamy tylko górną część, zostawiając 5 cm od góry, rozcinamy ostrym nożem wzdłuż i delikatnie zaplatamy, przekładając raz jedną, raz drugą część, podobnie jak przy formowaniu strucli).
KROK 5: PIECZEMY KULEBIAK
Odstawiamy z powrotem do piekarnika, żeby ciasto podrosło. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C (termoobieg + grzałka góra i dół) i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Pokrojony kulebiak można podawać z czerwonym barszczem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sernik krakowski
- Kompot z suszu z cytryną
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1464 dni temu
Czy można mąkę orkiszową zastąpić zwykłą mąką?
odpowiedz
1464 dni temu
Jak najbardziej, możesz użyć mąki pszennej typ 750.