
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220-240°C
Krok 1: Gotujemy kaszę
Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (2 objętości wody w stosunku do 1 objętości kaszy) i moczymy przez ok. 2 godziny. Wodę odlewamy, kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody (proporcje kaszy do wody 1:1,8). Gdy kasza się zagotuje i wchłonie wodę, zdejmujemy ją z ognia i przykrywamy, czekamy, aż ładnie się uparuje. Studzimy kaszę i wysypujemy ją na dużą blachę.
Krok 2: Pieczemy paprykę
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 220‑240°C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, aż skórka miejscami zrobi się brązowa. Po upieczeniu paprykę przekładamy do naczynia i szczelnie foliujemy, tak aby zaparowała (ok. 10-15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku na złoty kolor (180°C, bez termoobiegu, ok. 10 minut).
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, rukolą, kaparami, prażonymi ziarnami słonecznika, pokrojonymi ogórkami kiszonymi, posiekaną dymką i doprawiamy olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w plasterki marynowane podgrzybki. Podajemy z pokruszonym, wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pierniki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2588 dni temu
Brzmi to bardzo fajnie. Musze wyprobowac jak tylko dostane wedzony twarog. Dzieki za inspiracje!
Odpowiedz
2802 dni temu
A po co kaszę wykładać na dużą blachę? Trzeba ją jeszcze podpiekać?
Odpowiedz
2802 dni temu
Kaszę rozkładamy na blasze do ostygnięcia, aby zahamować proces gotowania.
2790 dni temu
Tak, przed gotowaniem podprazyc
2750 dni temu
też jestem ciekawa po co?
2749 dni temu
Renato, w ten sposób studzimy kaszę i hamujemy proces gotowania :)