Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220-240°C
Krok 1: Gotujemy kaszę
Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (2 objętości wody w stosunku do 1 objętości kaszy) i moczymy przez ok. 2 godziny. Wodę odlewamy, kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody (proporcje kaszy do wody 1:1,8). Gdy kasza się zagotuje i wchłonie wodę, zdejmujemy ją z ognia i przykrywamy, czekamy, aż ładnie się uparuje. Studzimy kaszę i wysypujemy ją na dużą blachę.
Krok 2: Pieczemy paprykę
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 220‑240°C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, aż skórka miejscami zrobi się brązowa. Po upieczeniu paprykę przekładamy do naczynia i szczelnie foliujemy, tak aby zaparowała (ok. 10-15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku na złoty kolor (180°C, bez termoobiegu, ok. 10 minut).
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, rukolą, kaparami, prażonymi ziarnami słonecznika, pokrojonymi ogórkami kiszonymi, posiekaną dymką i doprawiamy olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w plasterki marynowane podgrzybki. Podajemy z pokruszonym, wędzonym twarogiem.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.
Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.
Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!
Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Indyk z cukinią i grzybami z woka
- Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
- Koktajl z kaszy jaglanej, wiśni i soku z buraka czerwonego
- Jogurt z miodem i sałatką z moreli
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Zupa buraczkowa
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Zielone warzywa z dipem romesco
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Placuszki jaglane z jabłkami
- DESER SZAMPAŃSKI
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Przekąski sylwestrowe
- Leczo
- Wegesmalec ze skwarkami
- Zupa z mango z imbirem i limonką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasteczka z białą czekoladą
- Ajwar
- Pizza rzymska
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Dżem z włoskich śliwek
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2256 dni temu
Brzmi to bardzo fajnie. Musze wyprobowac jak tylko dostane wedzony twarog. Dzieki za inspiracje!
odpowiedz
2471 dni temu
A po co kaszę wykładać na dużą blachę? Trzeba ją jeszcze podpiekać?
odpowiedz
2471 dni temu
Kaszę rozkładamy na blasze do ostygnięcia, aby zahamować proces gotowania.
2458 dni temu
Tak, przed gotowaniem podprazyc
2418 dni temu
też jestem ciekawa po co?
2418 dni temu
Renato, w ten sposób studzimy kaszę i hamujemy proces gotowania :)