Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220-240°C 

Krok 1: Gotujemy kaszę

Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (2 objętości wody w stosunku do 1 objętości kaszy) i moczymy przez ok. 2 godziny. Wodę odlewamy, kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody (proporcje kaszy do wody 1:1,8). Gdy kasza się zagotuje i wchłonie wodę, zdejmujemy ją z ognia i przykrywamy, czekamy, aż ładnie się uparuje. Studzimy kaszę i wysypujemy ją na dużą blachę.

Krok 2: Pieczemy paprykę

Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 220‑240°C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, aż skórka miejscami zrobi się brązowa. Po upieczeniu paprykę przekładamy do naczynia i szczelnie foliujemy, tak aby zaparowała (ok. 10-15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku na złoty kolor (180°C, bez termoobiegu, ok. 10 minut).

Krok 3: Łączymy składniki sałatki

Kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, rukolą, kaparami, prażonymi ziarnami słonecznika, pokrojonymi ogórkami kiszonymi, posiekaną dymką i doprawiamy olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w plasterki marynowane podgrzybki. Podajemy z pokruszonym, wędzonym twarogiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Anka Anka
    2277 dni temu
    Brzmi to bardzo fajnie. Musze wyprobowac jak tylko dostane wedzony twarog. Dzieki za inspiracje!

    odpowiedz

  • OS OS
    2491 dni temu
    A po co kaszę wykładać na dużą blachę? Trzeba ją jeszcze podpiekać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2491 dni temu
    Kaszę rozkładamy na blasze do ostygnięcia, aby zahamować proces gotowania.
  • Gość Gość
    2479 dni temu
    Tak, przed gotowaniem podprazyc
  • Renata Renata
    2439 dni temu
    też jestem ciekawa po co?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2438 dni temu
    Renato, w ten sposób studzimy kaszę i hamujemy proces gotowania :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!