Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
Przygotuj wcześniej:
Ciecierzycę namocz przez noc (ok. 10-12 godzin) w wodzie z sodą oczyszczoną. Po namoczeniu opłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę, aż będzie miękka. Gotową ciecierzycę odcedź i wystudź.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA FALAFELE
W misie rozdrabniacza umieszczamy pistacje, świeże zioła, szalotkę, czosnek i skórkę z cytryny. Składniki rozdrabniamy, dodajemy odsączoną ciecierzycę i przyprawy, ponownie rozdrabniamy.
KROK 2: SMAŻYMY FALAFELE DO BURGERÓW
Tak przygotowaną masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę i majonez i dokładnie mieszamy. Formujemy 4 kotlety i mrozimy je przez ok. 30 minut, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy falafele na złoty kolor z obu stron.
KROK 3: SKŁADAMY I PODAJEMY BURGERY
Kiszone ogórki, cebulę i pomidor kroimy w plastry. Bułki do burgerów przekrawamy na pół i podsmażamy środkiem do dołu na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią. Następnie smarujemy je majonezem. Na dolnej części każdej bułki układamy kolejno: liść sałaty, kotlet, po plastrze pomidora i cebuli i plasterki kiszonego ogórka, dodajemy kiełki. Na górę burgera nakładamy drugą część bułki i od razu je podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!
Zielone falafele z sosem tahini
Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku falafele doskonale smakują z sosem tahini. Wypróbuj przepis Kingi!
Wegański falafel burger z portobello
Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!
Kotleciki z grochu ze szpinakiem
Doskonałe jako samodzielna przekąska, dodatek do tortilli, ryżu, kaszy czy ziemniaków. Pożywne kotleciki z grochu z dodatkiem szpinaku urozmaicą Twoje menu i zasmakują każdemu członkowi rodziny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Chrupiący owsiany kurczak
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Brownie z espresso i wiśnią
- Pieczone burgery z indyka
- Hot dog
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Sałatka hamburgerowa
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
- Ogórkowa agua fresca
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
- Kotlety śledziowe
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Szaszłyki z jagnięciny
- Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
- Chlebek z pesto i kabanosami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)