Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill
- opcjonalnie: wykałaczki do burgerów
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ I BUŁKI GRZYBOWE
Ocet balsamiczny i oliwę przelewamy do miski. Dodajemy sok z ½ cytryny, szczyptę soli i posiekany czosnek. Wszystko mieszamy.
Odkrawamy trzonki grzybów. Częścią marynaty smarujemy kapelusze grzybów od strony blaszek tak, by wchłonęły płyn. Grillujemy je 2-3 minuty z każdej strony. Obok grillujemy falafele.
Grillowane kapelusze smarujemy z wierzchu pozostałą marynatą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Pomidor i obraną cebulę kroimy w talarki.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skórki i wyjmujemy za pomocą łyżki na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 3: SKŁADAMY BURGERA
Na 2 kapelusze wykładamy kolejno rukolę i falafele, po 2 łyżki wegańskiego majonezu i po 1 łyżeczce musztardy. Układamy plaster pomidora, plaster cebuli, posypujemy szczyptą soli i dajemy pokrojone awokado. Składniki przykrywamy kolejnym kapeluszem. Lekko dociskamy. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów. Wierzch posypujemy rozmarynem lub układamy na nim całą gałązkę.
Zobacz podobne
przepisy
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!
Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.
Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!
Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z salami
- Grillowane kebabczety wołowe
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Burger z kurczakiem i mozzarellą
- Bułka z pastą z orzechów
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Śliwki w aromatycznym syropie
- Filet z kurczaka w ziołach z gratin z warzyw
- Falafel w chlebie pita
- 4 sposoby na warzywne przetwory
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Kotleciki z tofu
- Pizzerinki portobello
- Bułki do hamburgerów
- Babka na parze
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Wytrawna tarta Tatin
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Domowe lody szparagowe
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Ciasto z profiterolkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Kabanosy w cieście francuskim
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Miniomlety pomidorowe
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Serniczkowe zajączki
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)