
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill
- opcjonalnie: wykałaczki do burgerów
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ I BUŁKI GRZYBOWE
Ocet balsamiczny i oliwę przelewamy do miski. Dodajemy sok z ½ cytryny, szczyptę soli i posiekany czosnek. Wszystko mieszamy.
Odkrawamy trzonki grzybów. Częścią marynaty smarujemy kapelusze grzybów od strony blaszek tak, by wchłonęły płyn. Grillujemy je 2-3 minuty z każdej strony. Obok grillujemy falafele.
Grillowane kapelusze smarujemy z wierzchu pozostałą marynatą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Pomidor i obraną cebulę kroimy w talarki.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skórki i wyjmujemy za pomocą łyżki na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 3: SKŁADAMY BURGERA
Na 2 kapelusze wykładamy kolejno rukolę i falafele, po 2 łyżki wegańskiego majonezu i po 1 łyżeczce musztardy. Układamy plaster pomidora, plaster cebuli, posypujemy szczyptą soli i dajemy pokrojone awokado. Składniki przykrywamy kolejnym kapeluszem. Lekko dociskamy. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów. Wierzch posypujemy rozmarynem lub układamy na nim całą gałązkę.
Zobacz podobne
przepisy
Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.


Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką
Postaw na klasykę kuchni inspirowanej Ameryką w bezmięsnej odsłonie – przygotuj wegetariańskie burgery z majonezem z awokado i karmelizowaną cebulką. Z przepisem Kingi to naprawdę proste!

Komentarze (0)