zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozgrzany grill
  • opcjonalnie: wykałaczki do burgerów

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ I BUŁKI GRZYBOWE

Ocet balsamiczny i oliwę przelewamy do miski. Dodajemy sok z ½ cytryny, szczyptę soli i posiekany czosnek. Wszystko mieszamy.

Odkrawamy trzonki grzybów. Częścią marynaty smarujemy kapelusze grzybów od strony blaszek tak, by wchłonęły płyn. Grillujemy je 2-3 minuty z każdej strony. Obok grillujemy falafele.

Grillowane kapelusze smarujemy z wierzchu pozostałą marynatą.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Pomidor i obraną cebulę kroimy w talarki.

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skórki i wyjmujemy za pomocą łyżki na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny.

KROK 3: SKŁADAMY BURGERA

Na 2 kapelusze wykładamy kolejno rukolę i falafele, po 2 łyżki wegańskiego majonezu i po 1 łyżeczce musztardy. Układamy plaster pomidora, plaster cebuli, posypujemy szczyptą soli i dajemy pokrojone awokado. Składniki przykrywamy kolejnym kapeluszem. Lekko dociskamy. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów. Wierzch posypujemy rozmarynem lub układamy na nim całą gałązkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram