
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozgrzany grill
- opcjonalnie: wykałaczki do burgerów
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ I BUŁKI GRZYBOWE
Ocet balsamiczny i oliwę przelewamy do miski. Dodajemy sok z ½ cytryny, szczyptę soli i posiekany czosnek. Wszystko mieszamy.
Odkrawamy trzonki grzybów. Częścią marynaty smarujemy kapelusze grzybów od strony blaszek tak, by wchłonęły płyn. Grillujemy je 2-3 minuty z każdej strony. Obok grillujemy falafele.
Grillowane kapelusze smarujemy z wierzchu pozostałą marynatą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Pomidor i obraną cebulę kroimy w talarki.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ nacinamy w kratkę tak, by nie naruszyć skórki i wyjmujemy za pomocą łyżki na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 3: SKŁADAMY BURGERA
Na 2 kapelusze wykładamy kolejno rukolę i falafele, po 2 łyżki wegańskiego majonezu i po 1 łyżeczce musztardy. Układamy plaster pomidora, plaster cebuli, posypujemy szczyptą soli i dajemy pokrojone awokado. Składniki przykrywamy kolejnym kapeluszem. Lekko dociskamy. W środek każdego burgera wbijamy długą wykałaczkę do burgerów. Wierzch posypujemy rozmarynem lub układamy na nim całą gałązkę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik pistacjowy
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)