Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PĄCZKI KINGI
PRZYGOTUJ
- blachę
- papier do pieczenia
- stolnicę
- wałek
- lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy
- gazę
- sznurek
- metalowy krążek do wycinania o średnicy ok. 8 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C
ROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
W misce mieszamy drożdże z łyżką cukru trzcinowego, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (około 10 minut).
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 3: WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.
KROK 4: GARUJEMY PĄCZKI
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.
KROK 6: GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Pączki przekładamy na talerz, smarujemy lukrem i ozdabiamy kolorowymi posypkami (zobacz przepis).
Pączki PAWŁA
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- głęboką blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn
Mąkę przesiewamy do dużej miski i tworzymy zagłębienie. Mleko zagotowujemy. W drugiej misce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do zagłębienia w mące. Odrobinę mąki mieszamy z mlekiem i drożdżami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku lub kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z żółtkami i resztą cukru. Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto rękoma. Następnie dodajemy płynne masło i spirytus. Zagniatamy, aż zacznie się odklejać od dłoni, jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3: Formujemy pączki i smażymy
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i oprószamy mąką. Dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką. Piekarnik rozgrzewamy do 50°C. W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy ją do głębokiej blachy. Blachę z pączkami umieszczamy w piekarniku, a pod nią blachę z wodą. Pączki pozostawiamy w piekarniku do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku papierowym i jeszcze gorące posypujemy cynamonowym cukrem.
Krok 4: Przygotowujemy krem budyniowy
350 ml mleka zagotowujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka wraz z całymi laskami. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy około 50 ml mleka i dokładnie mieszamy. Z gotującego się mleka wyjmujemy laski wanilii. Ciągle mieszając, wlewamy żółtka z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszamy, aż do zagotowania się masy i jej zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło i spirytus. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 5: Szprycujemy pączki
Przestudzonym kremem napełniamy usmażone pączki – robimy to za pomocą rękawa cukierniczego lub przecinamy pączki i przekładamy je kremem.
Krok 6: Pączki obtaczamy w cukrze
Cukier mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym i obtaczamy w nim pączki.
Zobacz podobne
przepisy
Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!
Oponki serowe z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
309 dni temu
Witam,wczoraj kupiłam paczki z marmoladą, są prawie surowe,nie do pieczone.nie nadają się do spożycia,,,całą noc bolał żołądek.. dlaczego sprzedajecie takie byle co.zawiodlam się....
odpowiedz
309 dni temu
Dzień dobry! W tej kwestii prosimy o kontakt z Biurem Obsługi Klienta przez formularz, który znajduje się tutaj: https://obsluga-klienta.lidl.pl/SelfServicePL/s/contactsupport
2123 dni temu
Alkohol dodany do pączków ma zapewne zapobiec wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia. Czy pączek przygotowany w ten sposób będzię bezpieczny dla ciężarnych i dzieci? Czy podczas smażenia alkohol wyparuje?
odpowiedz
2123 dni temu
Tak, pączek przygotowany w taki sposób będzie bezpieczny. Jeśli boisz się użyć alkoholu, wymień go na ocet spirytusowy :)
1024 dni temu
Tak, wyparuje. Spokojnie można jeść, będąc w ciąży i podawać dzieciom.
2847 dni temu
pączki na parze?w tłusty czwartek eee to nie dla nas,jemy je tylko raz w roku i muszą być pyszne tradycyjne wg przepisu mojej Mamy:puszyste mięciutkie i smaczne i smażone na smalcu na żadnym tam oleju!
odpowiedz
2847 dni temu
Z pewnością są pyszne!
2845 dni temu
Masz racje. Wlasnie je zrobilam i wyszly dramatycznie. Nie trzymaly ksztaltu i rozlazly sie jak krowie placki ;)...szkoda mi bylo tej maki orkiszowej wiec wrzucilam do foremek mufinkowych i do pieca. Zobaczymy czy sie uda je uratowac....
2845 dni temu
udalo sie ufff! Paczkow nie przypominaja ani ksztaltem ani smakiem ale po wlozeniu ich do mufinkowych foremek przynajmniej nie rozlazly sie po blasze. Teraz mam chrupiace, pieczone buleczki z nadzieniem sliwkowym. W smaku oki. No i nie zmarnowalam cennych skladnikow ;)
2853 dni temu
W jakiej temperaturze i przez ile minut należy piec pączki w piekarniku wg przepisu Kingi ??
odpowiedz
2853 dni temu
Przecież te pączki gotuje się na parze, a nie piecze!
2853 dni temu
Pączki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, z funkcją grzania góra-dół przez 15-20 minut.
2851 dni temu
nie pieczesz w piekarniku a robisz je na parze, włącz sobie filmik;)
2851 dni temu
Temp 50st. ale faktycznie nie ma podanego czasu :)
2851 dni temu
Drogi Gościu - pączki pozostawiamy do wyrośnięcia :)
2853 dni temu
Przepis Pawła zdecydowanie lepszy. Jak zdecydować czy olej jest wystarczająco nagrzany?. Kingi paczki to kluski na parze.
odpowiedz
2853 dni temu
Wystarczy, że wrzucisz kawałek ciasta do oleju, jeśli od razu zacznie się smażyć i pojawią się wokół niego pęcherzyki powietrza, znaczy to, że olej jest rozgrzany do odpowiedniej temperatury :)
2852 dni temu
O wtedy należy skręcić gaz?
2852 dni temu
Możliwe, że będzie taka potrzeba - jeśli olej rozgrzeje się zbyt mocno, pączki zaczną się bardzo szybko rumienić, a jednocześnie będą surowe w środku, znaczy to, że ogień jest za duży.
2853 dni temu
Kinga. Co sądzisz o mące żytniej lub owsianej zamiast orkiszowej?
odpowiedz
zobacz wszystkie