Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 formy do muffinów
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy

Drożdże kruszymy i razem z cukrem rozrabiamy w 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

Krok 2: Zagniatamy ciasto

Z mąki, soli, jogurtu i zaczynu drożdżowego zagniatamy lepkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3: Pieczemy muffiny

Ciasto ponownie zagniatamy. Formy do muffinów natłuszczamy i wypełniamy ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 25-30 minut. Upieczone muffiny studzimy i wyjmujemy z formy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1092 dni temu
    masakrycznie dużo soli. nadciśnienie murowane po takich muffinkach.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!