
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 formy do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy
Drożdże kruszymy i razem z cukrem rozrabiamy w 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Z mąki, soli, jogurtu i zaczynu drożdżowego zagniatamy lepkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3: Pieczemy muffiny
Ciasto ponownie zagniatamy. Formy do muffinów natłuszczamy i wypełniamy ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 25-30 minut. Upieczone muffiny studzimy i wyjmujemy z formy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Świąteczne pierniczki
- Łazanki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Mini burgery
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba z piekarnika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (1)
1638 dni temu
masakrycznie dużo soli. nadciśnienie murowane po takich muffinkach.
Odpowiedz