Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 formy do muffinów
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Przygotowujemy zaczyn drożdżowy
Drożdże kruszymy i razem z cukrem rozrabiamy w 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Krok 2: Zagniatamy ciasto
Z mąki, soli, jogurtu i zaczynu drożdżowego zagniatamy lepkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3: Pieczemy muffiny
Ciasto ponownie zagniatamy. Formy do muffinów natłuszczamy i wypełniamy ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 25-30 minut. Upieczone muffiny studzimy i wyjmujemy z formy.
Zobacz podobne
przepisy
Muffiny jajeczne z papryczkami padron
Zaskocz rodzinę nowym pomysłem na śniadanie! Przygotuj muffiny jajeczne z papryczką padron, szpinakiem i cebulą!
Muffinki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!
Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Brownie z orzechami
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Chleb z orzechów laskowych
- Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Wytrawne muffinki
- Wianki z orzechami i polewą
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Calzone orkiszowe
- Pączki w wersji fit
- Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
- Roślinny tort marchewkowy
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Komentarze (1)
1054 dni temu
masakrycznie dużo soli. nadciśnienie murowane po takich muffinkach.
odpowiedz