Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • gofrownicę

KROK 1: UBIJAMY I PIECZEMY CIASTO

Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem z wanilią i szczyptą soli. Stopniowo, nadal ubijając, dodajemy napój ryżowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Gofrownicę nagrzewamy. Chochlą nalewamy porcję ciasta i pieczemy zgodnie z miernikiem czasu na gofrownicy (ok. 3 minut).

KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Puszkę mleka kokosowego mocno schładzamy (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wyjmujemy stałą część mleka kokosowego i ubijamy wraz z cukrem pudrem.

KROK 3: KARMELIZUJEMY BANANY

Banany kroimy na większe kawałki. Na patelnię wylewamy miód i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy cynamon i banany. Smażymy przez chwilę z obu stron.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY

Orzechy pekan podprażamy na patelni, studzimy i siekamy. Gofry podajemy ze śmietanką kokosową i karmelizowanymi bananami. Posypujemy orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    72 dni temu
    Czy możba zrobić gofry w wersji bezglutenowej? Z jakiej mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    70 dni temu
    Drogi Gościu, możesz spróbować wykorzystać mieszankę różnych mąk bezglutenowych np. kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Pamiętaj jednak, że każda mąka ma inne właściwości, dlatego trudno przewidzieć jak zachowa się w tym wypieku.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram