Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- gofrownicę
KROK 1: UBIJAMY I PIECZEMY CIASTO
Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem z wanilią i szczyptą soli. Stopniowo, nadal ubijając, dodajemy napój ryżowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Gofrownicę nagrzewamy. Chochlą nalewamy porcję ciasta i pieczemy zgodnie z miernikiem czasu na gofrownicy (ok. 3 minut).
KROK 2: UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Puszkę mleka kokosowego mocno schładzamy (najlepiej przez całą noc w lodówce). Wyjmujemy stałą część mleka kokosowego i ubijamy wraz z cukrem pudrem.
KROK 3: KARMELIZUJEMY BANANY
Banany kroimy na większe kawałki. Na patelnię wylewamy miód i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy cynamon i banany. Smażymy przez chwilę z obu stron.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY
Orzechy pekan podprażamy na patelni, studzimy i siekamy. Gofry podajemy ze śmietanką kokosową i karmelizowanymi bananami. Posypujemy orzechami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!
Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!
Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Świąteczny makowiec z jabłkami
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Kokosowe gofry z sosem mango
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Oliwa bazyliowa
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Makaron z łososiem
- Sałatka z pitają
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Buraczki z chili
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Kluski z makiem
- Gęsty, domowy gulasz wołowy
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Ciasteczka bakaliowe
- Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
- Kolorowe naleśniczki
- Rosół z gęsi z warzywami
- Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Kawowe lody z nektarynką
- Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
- Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
- Trifle kawowo-bananowy
- Chleb gryczany z miodem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2250 dni temu
Czy możba zrobić gofry w wersji bezglutenowej? Z jakiej mąki?
odpowiedz
2249 dni temu
Drogi Gościu, możesz spróbować wykorzystać mieszankę różnych mąk bezglutenowych np. kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Pamiętaj jednak, że każda mąka ma inne właściwości, dlatego trudno przewidzieć jak zachowa się w tym wypieku.