Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • łyżkę do wykrawania owoców

Krok 1: Przygotowujemy składniki dania

Szparagi myjemy i obieramy do jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm, czubki szparagów odkładamy na bok. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Awokado kroimy na pół, pestkę usuwamy, miąższ wykrawamy ze skórki, używając do tego celu łyżki do wykrawania owoców. Mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni.

Krok 2: Gotujemy makaron i szparagi

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi, a na ostatnie 3 minuty czubki szparagów.

Krok 3: Przygotowujemy sos cytrynowy

Krążki cebuli podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę więcej wody z gotowania makaronu.

Makaron oraz szparagi odcedzamy i osączamy. Rozkładamy wraz z awokado na 4 talerzach i polewamy sosem cytrynowym. Makaron podajemy posypany orzeszkami pinii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2356 dni temu
    Na ogół lubię Wasze przepisy, ale ten jest niejadalny. Naprawdę nie polecam tego dania, zwłaszcza, że jest dosyć czasochłonne

    odpowiedz

  • Marlena Marlena
    2401 dni temu
    Przepisy super!! Tylko chciałabym wiedzieć czym mogę zastąpić wszystkie cytrusy w przepisach, ponieważ jestem na nie uczulona

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2401 dni temu
    Marleno, trudno jest znaleźć uniwersalny zamiennik dla cytrusów. W tym przepisie możesz pominąć cytrynę, a dla zrównoważenia smaku możesz dodać trochę posiekanych kaparów :)
  • Gość Gość
    2403 dni temu
    Czy to awokado ma być podane "na zimno"?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2403 dni temu
    Tak, awokado podajemy zimne :)
  • Ania MT Ania MT
    2452 dni temu
    o jaki serek śmietankowy chodzi? topiony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2452 dni temu
    Śmietankowy, typu philadelphia.
  • Van Van
    2408 dni temu
    Zapewne jeden z tych: http://lmgtfy.com/?q=serek+%C5%9Bmietankowy

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!