Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
-
łyżkę do wykrawania owoców
Krok 1: Przygotowujemy składniki dania
Szparagi myjemy i obieramy do jednej trzeciej wysokości, zdrewniałe końce usuwamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm, czubki szparagów odkładamy na bok. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Awokado kroimy na pół, pestkę usuwamy, miąższ wykrawamy ze skórki, używając do tego celu łyżki do wykrawania owoców. Mieszamy z odrobiną soku z cytryny. Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni.
Krok 2: Gotujemy makaron i szparagi
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi, a na ostatnie 3 minuty czubki szparagów.
Krok 3: Przygotowujemy sos cytrynowy
Krążki cebuli podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką otartą z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę więcej wody z gotowania makaronu.
Makaron oraz szparagi odcedzamy i osączamy. Rozkładamy wraz z awokado na 4 talerzach i polewamy sosem cytrynowym. Makaron podajemy posypany orzeszkami pinii.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!
Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!
Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2365 dni temu
Na ogół lubię Wasze przepisy, ale ten jest niejadalny. Naprawdę nie polecam tego dania, zwłaszcza, że jest dosyć czasochłonne
odpowiedz
2411 dni temu
Przepisy super!! Tylko chciałabym wiedzieć czym mogę zastąpić wszystkie cytrusy w przepisach, ponieważ jestem na nie uczulona
odpowiedz
2411 dni temu
Marleno, trudno jest znaleźć uniwersalny zamiennik dla cytrusów. W tym przepisie możesz pominąć cytrynę, a dla zrównoważenia smaku możesz dodać trochę posiekanych kaparów :)
2413 dni temu
Czy to awokado ma być podane "na zimno"?
odpowiedz
2412 dni temu
Tak, awokado podajemy zimne :)
2462 dni temu
o jaki serek śmietankowy chodzi? topiony?
odpowiedz
2461 dni temu
Śmietankowy, typu philadelphia.
2417 dni temu
Zapewne jeden z tych: http://lmgtfy.com/?q=serek+%C5%9Bmietankowy