zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Przygotuj:

  • gąbkę do czyszczenia warzyw
  • ręczniki papierowe lub materiałowe ściereczki
  • pędzelek
  • 3 głębokie miski

Staramy się, by w naszej diecie było ich jak najwięcej, szukamy przepisów z nimi, przekonujemy do nich nasze dzieci i uczymy się, z czym smakują najlepiej – bez warzyw i owoców nie sposób wyobrazić sobie naszego codziennego jadłospisu!

Zanim jednak kalafior stanie się częścią pysznej zupy, zanim maliny trafią do owsianki, a świeża sałata na pożywną kanapkę, musimy zadbać o to, by były czyste.

Choć mycie warzyw i owoców wydaje się nieskomplikowanym zadaniem, istnieje kilka zasad, które warto poznać i stosować, by mieć pewność, że robimy to dokładnie i właściwie.

Skorzystaj z praktycznych porad Kingi – dowiedz się, jak myć warzywa i owoce, jak czyścić grzyby oraz jak traktować żywność z poszczególnych grup (np. produkty delikatne, warzywa okopowe), by podczas mycia zachować jej świeżość i właściwości.

Mycie warzyw i owoców – 3 ważne etapy

  1. ETAP: PŁUKANIE W ODCZYNIE KWAŚNYM

Przygotowujemy wodę o odczynie kwaśnym, łącząc w misce 1 l wody z ½ szklanki octu. Możemy wykorzystać do tego celu ocet winny, jabłkowy lub spirytusowy. W tak powstałym roztworze zanurzamy warzywa przeznaczone do umycia (np. rzodkiewkę z liśćmi, ogórek, pomidory) i moczymy je ok. 3-5 minut.

      2. ETAP: PŁUKANIE W ODCZYNIE ZASADOWYM

W osobnej misce łączymy wodę z sodą oczyszczoną w proporcji: 1 l wody – 3 łyżeczki sody. Do tak przygotowanego roztworu przekładamy warzywa i owoce, które przebywały wcześniej w kwaśnym środowisku. Moczymy ok. 3-5 minut.

      3. ETAP: PŁUKANIE W WODZIE O ODCZYNIE NEUTRALNYM (pH 7)

Ostatni etap czyszczenia warzyw i owoców to przepłukiwanie ich czystą wodą o odczynie neutralnym – wypełniamy nią zatem trzecią miskę. Trafią tu warzywa i owoce, które płukaliśmy wcześniej w wodzie o odczynie zasadowym.

Pamiętajmy, że umyte warzywa i owoce należy bardzo dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych lub czystych, materiałowych ściereczek.

Jak myć produkty delikatne?

Niektóre produkty są tak miękkie i delikatne, że podczas mycia mogą utracić swoje właściwości – łatwo ulegają zgnieceniu, oddają sok, nasiąkają wodą i tracą sprężystość. Zaliczamy do nich np. maliny, borówki, truskawki, porzeczki czy jeżyny. Jak prawidłowo je oczyścić?

Takie produkty myjemy dopiero przed spożyciem – do lodówki trafiają więc nieoczyszczone, w zamkniętych koszyczkach lub pojemnikach.

Delikatne owoce wykładamy na sitko o drobnych oczkach i zanurzamy kolejno w wodzie o odczynie kwaśnym, zasadowym oraz neutralnym. Wykorzystujemy od razu po umyciu.

Jak myć produkty trudne? (np. mocno zabrudzone lub o skomplikowanej fakturze)

POR – przekrawamy go wzdłuż, zachowując nierozciętą białą część warzywa. By ułatwić sobie mycie, możemy rozkroić por wzdłuż na 4 części, tworząc otwartą, łatwiejszą do oczyszczenia miotełkę. Tak przygotowany por płuczemy kolejno w trzech wodnych roztworach: kwaśnym, zasadowym i neutralnym. Odkładamy do wyschnięcia.

WARZYWA OKOPOWE (ubrudzone ziemią) – umieszczamy je w wodzie o neutralnym pH i oczyszczamy z ziemi za pomocą szorstkiej gąbki. Pamiętamy o tym szczególnie wtedy, gdy chcemy przygotować potrawę z wykorzystaniem nieobranych warzyw.   

GRZYBY – powinniśmy unikać długotrwałego namaczania ich w wodzie, zwłaszcza gdy planujemy przygotowanie potrawy, w której grzyby powinny zachować chrupkość i sprężystość. Najlepiej więc czyścić je na sucho. Możemy wykorzystać do tego celu pędzelek, za pomocą którego sprawnie usuniemy ziemię, piasek i inne zanieczyszczenia spomiędzy grzybowych blaszek.

SAŁATA – odrywamy listek po listku, a każdy z nich myjemy osobno w czystej wodzie lub zanurzamy całą główkę sałaty w misce z wodą i delikatnie potrząsamy warzywem, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń. Do mycia sałaty wykorzystuje się również tzw. spinnery.

Umytą sałatę zawijamy w wilgotną ściereczkę, by dłużej zachowała świeżość.

KALAFIOR I BROKUŁ – te warzywa dzielimy przed myciem na mniejsze różyczki. Krojenie kalafiora warto zacząć od usunięcia głąba – w ten sposób odsłaniamy wnętrze warzywa, ułatwiając sobie odkrawanie mniejszych części. Różyczki przekładamy do miski z wodą, delikatnie myjemy i dokładnie osuszamy.

Czy trzeba myć owoce, które przed jedzeniem obieramy ze skórki?

Chociaż owoce takie jak cytryny, pomarańcze, banany i ananasy należą do produktów, których nigdy nie spożywamy ze skórką, warto umyć je po przyniesieniu do domu. Dzięki temu zyskujemy pewność, że żywność przechowywana razem z tymi produktami również pozostanie czysta.

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram