Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Cukier puder przesiać przez sito. Białko z solą ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając, a następnie ubić na gęsty krem. Dodać przesianą przez sito mąkę i masło, krótko wymieszać.
Na kawałku papieru do pieczenia narysować 2 kółka (o średnicy 9-10 cm każde). Na każdym z nich umieścić po 1 łyżeczce ciasta, a następnie cienko i równomiernie rozprowadzić za pomocą palety lub noża. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 4-5 minut, aż okręgi od krawędzi lekko się zarumienią.
Blachę wyjąć z pieca, na każdym okręgu ułożyć po jednej karteczce z wróżbą i za pomocą palety złożyć na pół, a następnie od strony zlepionego brzegu przewiesić przez brzeg filiżanki, aby nadać kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka. Pozostawić do ostygnięcia. Z pozostałego ciasta upiec w ten sam sposób resztę ciasteczek. Ciasteczka szczelnie zapakować.
Wskazówka: kiedy upieczone ciasto stygnie, szybko twardnieje, dlatego też zaleca się, aby na jeden raz piec i składać zawsze tylko po dwa ciasteczka.
Zobacz podobne
przepisy
Trufle z wróżbą
Chrupiące czekoladki z pysznym nadzieniem i.. wróżbą! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła na trufle!
Ciasteczka z wróżbą
Przygotuj cynamonowe ciasteczka, w których ukryjesz niejedną wróżbę. Zobacz, jaką wylosował dla siebie Paweł Małecki!
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
Sajgonki z ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierniki
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
2615 dni temu
Nie rozumiem jak złożyć ciastka .Tak wiem jest w przepisie ,ślę i tak nie rozumiem
odpowiedz
2615 dni temu
Okręgi składamy wraz z wróżbą na pół, a następnie przewieszamy - raz jeszcze zgięte w połowie na uchu filiżanki.
3659 dni temu
Gościu, dokładnie tak, jak jest w przepisie :)
odpowiedz
3660 dni temu
Na pewno 40 g mąki?
odpowiedz
3757 dni temu
Chciałam się dowiedzieć ile mniej więcej takie ciasteczka przetrwają w szczelnych opakowaniach? Około 5-6 dni, do tygodnia?
odpowiedz
2947 dni temu
Myślę że co najmniej 8 lat