Chińskie ciasteczka z wróżbą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Cukier puder przesiać przez sito. Białko z solą ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając, a następnie ubić na gęsty krem. Dodać przesianą przez sito mąkę i masło, krótko wymieszać.

Na kawałku papieru do pieczenia narysować 2 kółka (o średnicy 9-10 cm każde). Na każdym z nich umieścić po 1 łyżeczce ciasta, a następnie cienko i równomiernie rozprowadzić za pomocą palety lub noża. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 4-5 minut, aż okręgi od krawędzi lekko się zarumienią.

Blachę wyjąć z pieca, na każdym okręgu ułożyć po jednej karteczce z wróżbą i za pomocą palety złożyć na pół, a następnie od strony zlepionego brzegu przewiesić przez brzeg filiżanki, aby nadać kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka. Pozostawić do ostygnięcia. Z pozostałego ciasta upiec w ten sam sposób resztę ciasteczek. Ciasteczka szczelnie zapakować.

Wskazówka: kiedy upieczone ciasto stygnie, szybko twardnieje, dlatego też zaleca się, aby na jeden raz piec i składać zawsze tylko po dwa ciasteczka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    307 dni temu
    Nie rozumiem jak złożyć ciastka .Tak wiem jest w przepisie ,ślę i tak nie rozumiem

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    307 dni temu
    Okręgi składamy wraz z wróżbą na pół, a następnie przewieszamy - raz jeszcze zgięte w połowie na uchu filiżanki.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1351 dni temu
    Gościu, dokładnie tak, jak jest w przepisie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1352 dni temu
    Na pewno 40 g mąki?

    odpowiedz

  • Manzanilla94 Manzanilla94
    1450 dni temu
    Chciałam się dowiedzieć ile mniej więcej takie ciasteczka przetrwają w szczelnych opakowaniach? Około 5-6 dni, do tygodnia?

    odpowiedz

  • Glam Glam
    639 dni temu
    Myślę że co najmniej 8 lat

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram