
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Cukier puder przesiać przez sito. Białko z solą ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając, a następnie ubić na gęsty krem. Dodać przesianą przez sito mąkę i masło, krótko wymieszać.
Na kawałku papieru do pieczenia narysować 2 kółka (o średnicy 9-10 cm każde). Na każdym z nich umieścić po 1 łyżeczce ciasta, a następnie cienko i równomiernie rozprowadzić za pomocą palety lub noża. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 4-5 minut, aż okręgi od krawędzi lekko się zarumienią.
Blachę wyjąć z pieca, na każdym okręgu ułożyć po jednej karteczce z wróżbą i za pomocą palety złożyć na pół, a następnie od strony zlepionego brzegu przewiesić przez brzeg filiżanki, aby nadać kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka. Pozostawić do ostygnięcia. Z pozostałego ciasta upiec w ten sam sposób resztę ciasteczek. Ciasteczka szczelnie zapakować.
Wskazówka: kiedy upieczone ciasto stygnie, szybko twardnieje, dlatego też zaleca się, aby na jeden raz piec i składać zawsze tylko po dwa ciasteczka.
Komentarze (6)
2055 dni temu
Nie rozumiem jak złożyć ciastka .Tak wiem jest w przepisie ,ślę i tak nie rozumiem
odpowiedz
2055 dni temu
Okręgi składamy wraz z wróżbą na pół, a następnie przewieszamy - raz jeszcze zgięte w połowie na uchu filiżanki.
3099 dni temu
Gościu, dokładnie tak, jak jest w przepisie :)
odpowiedz
3099 dni temu
Na pewno 40 g mąki?
odpowiedz
3197 dni temu
Chciałam się dowiedzieć ile mniej więcej takie ciasteczka przetrwają w szczelnych opakowaniach? Około 5-6 dni, do tygodnia?
odpowiedz
2387 dni temu
Myślę że co najmniej 8 lat
zobacz wszystkie