
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Masło stopić i odstawić do ostygnięcia. Cukier puder przesiać przez sito. Białko z solą ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając, a następnie ubić na gęsty krem. Dodać przesianą przez sito mąkę i masło, krótko wymieszać.
Na kawałku papieru do pieczenia narysować 2 kółka (o średnicy 9-10 cm każde). Na każdym z nich umieścić po 1 łyżeczce ciasta, a następnie cienko i równomiernie rozprowadzić za pomocą palety lub noża. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 4-5 minut, aż okręgi od krawędzi lekko się zarumienią.
Blachę wyjąć z pieca, na każdym okręgu ułożyć po jednej karteczce z wróżbą i za pomocą palety złożyć na pół, a następnie od strony zlepionego brzegu przewiesić przez brzeg filiżanki, aby nadać kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka. Pozostawić do ostygnięcia. Z pozostałego ciasta upiec w ten sam sposób resztę ciasteczek. Ciasteczka szczelnie zapakować.
Wskazówka: kiedy upieczone ciasto stygnie, szybko twardnieje, dlatego też zaleca się, aby na jeden raz piec i składać zawsze tylko po dwa ciasteczka.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka gyros
- Makówki śląskie
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Mini burgery
- Łazanki
- Spaghetti carbonara
- Kutia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
2919 dni temu
Nie rozumiem jak złożyć ciastka .Tak wiem jest w przepisie ,ślę i tak nie rozumiem
Odpowiedz
2918 dni temu
Okręgi składamy wraz z wróżbą na pół, a następnie przewieszamy - raz jeszcze zgięte w połowie na uchu filiżanki.
3962 dni temu
Gościu, dokładnie tak, jak jest w przepisie :)
Odpowiedz
3963 dni temu
Na pewno 40 g mąki?
Odpowiedz
4061 dni temu
Chciałam się dowiedzieć ile mniej więcej takie ciasteczka przetrwają w szczelnych opakowaniach? Około 5-6 dni, do tygodnia?
Odpowiedz
3250 dni temu
Myślę że co najmniej 8 lat