Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Zaczynamy od przygotowania wróżb. Na małych karteczkach piszemy wróżby. Karteczki składamy kilkukrotnie.
Następnie przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Drożdże kruszymy i dodajemy do miski wraz ze szczyptą soli. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i z połowy wyskrobujemy nasionka tępą stroną noża, dodajemy do miski. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy. Do ciasta dodajemy żółtka, olej kokosowy i opcjonalnie odrobinę cynamonu. Dolewamy część wody i wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką, a następnie rękoma. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
Krok 2: Formujemy ciasteczka
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując delikatnie mąką. Z jednej części wykrawamy kółka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środku układamy karteczkę z wróżbą, a następnie kółka składamy na pół i sklejamy jak pierogi. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej części wykrawamy kwadraty, rozwałkowujemy je na brzegach. Na środku układamy kartkę z wróżbą i składamy w kształt sakiewki. Każde ciasteczko smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego wymieszanego z cynamonem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut aż do uzyskania złotego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.
Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!
Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!
Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Ciasteczka bakaliowe
- Nalewki z owoców
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Karmelowy sernik z rosą
- Lekki deser wiśniowy
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Zabajone z owocami
- Wegańska chałka
- Maślane ciasteczka – przepis
- Cookie box: ciasteczka maślano-czekoladowe
- Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
- Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
- Placek ze śliwkami i bezą
- Wegańskie makaroniki
- Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
- Steki z tofu
- Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Domowe lody śmietankowe z kruszonką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Baton à la twix
- Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
- Babka serowa z pomarańczami
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Świąteczny makowiec z jabłkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1699 dni temu
Czy można zrobić bez oleju kokosowego/można go czymś zastąpić?
odpowiedz
1698 dni temu
Możesz zastąpić masłem :)
1745 dni temu
Czy ciasteczka najlepiej smakują na świeżo czy można je zrobić np.2 dni wcześniej? Będzie niespodzianka na sylwestrowej domówce 😊
odpowiedz
1742 dni temu
Można zrobić wcześniej :)
2146 dni temu
Jakie proporcje na 400 ciasteczek? Ktoś wie?
odpowiedz
2819 dni temu
Przepis genialny jak zawsze, lecz może następnym razem jakieś rogaliki z pysznym nadzieniem??? (najlepiej czekoladowym :D ) Od dawna mam na nie ochotę lecz nie znam za bardzo dobrego i SPRAWDZONEGO przepisu. ;) :) Pozdrawiam.
odpowiedz
2818 dni temu
Zobaczymy, co da się zrobić w tej kwestii :)