zobacz film Ciasteczka z wróżbą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Zaczynamy od przygotowania wróżb. Na małych karteczkach piszemy wróżby. Karteczki składamy kilkukrotnie.

Następnie przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Drożdże kruszymy i dodajemy do miski wraz ze szczyptą soli. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i z połowy wyskrobujemy nasionka tępą stroną noża, dodajemy do miski. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy. Do ciasta dodajemy żółtka, olej kokosowy i opcjonalnie odrobinę cynamonu. Dolewamy część wody i wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką, a następnie rękoma. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.

Krok 2: Formujemy ciasteczka

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko, podsypując delikatnie mąką. Z jednej części wykrawamy kółka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środku układamy karteczkę z wróżbą, a następnie kółka składamy na pół i sklejamy jak pierogi. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej części wykrawamy kwadraty, rozwałkowujemy je na brzegach. Na środku układamy kartkę z wróżbą i składamy w kształt sakiewki. Każde ciasteczko smarujemy delikatnie białkiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego wymieszanego z cynamonem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut aż do uzyskania złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    16 dni temu
    ile sztuk wychodzi z tej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    16 dni temu
    Z ciasta powinno wyjść min. 30 ciasteczek, chociaż wszystko zależy od tego, jak duże okręgi wykroisz :)
  • Gość Gość
    1767 dni temu
    Czy można zrobić bez oleju kokosowego/można go czymś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1766 dni temu
    Możesz zastąpić masłem :)
  • Gość Gość
    1813 dni temu
    Czy ciasteczka najlepiej smakują na świeżo czy można je zrobić np.2 dni wcześniej? Będzie niespodzianka na sylwestrowej domówce 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1810 dni temu
    Można zrobić wcześniej :)
  • Gość Gość
    2214 dni temu
    Jakie proporcje na 400 ciasteczek? Ktoś wie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2887 dni temu
    Przepis genialny jak zawsze, lecz może następnym razem jakieś rogaliki z pysznym nadzieniem??? (najlepiej czekoladowym :D ) Od dawna mam na nie ochotę lecz nie znam za bardzo dobrego i SPRAWDZONEGO przepisu. ;) :) Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2886 dni temu
    Zobaczymy, co da się zrobić w tej kwestii :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!