Trufle z wróżbą

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • sitko
  • karteczki z wróżbami
  • 2 foremki do pralin/trufli (można wykorzystać pojemnik do jaj z lodówki)
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia
  • złotka do owijania trufli

Krok 1: Przygotowujemy nadzienie pralin

Owoce lasu blendujemy i przecieramy przez sito. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy syrop z agawy i przetarte owoce. Zagotowujemy całość, co jakiś czas mieszając. Czekoladę kruszymy. Bazę ganaszu zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści (bez mieszania). Gdy czekolada stanie się miękka, mieszamy składniki. Jeśli nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy, miksujemy. Nadzienie przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 2: Przygotowujemy korpusy pralin

Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy. Czekoladę przelewamy do foremek do pralin, a jej nadmiar wykładamy delikatnie na papier do pieczenia. Formy wypełnione czekoladą i odwrócone do góry dnem odkładamy na papier do pieczenia, aż czekolada zastygnie (czekoladę, którą wylejemy na papier, możemy ponownie poddać temperowaniu i wykorzystać za chwilę).

Gdy czekolada w formach się zestali, zdejmujemy z wierzchu i boków form jej nadmiar.

Krok3: Siekamy orzechy

Orzechy laskowe podprażamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy, a następnie drobno siekamy.

Krok 4: Nadziewamy trufle ganaszem

Z papieru do pieczenia robimy kornet i wypełniamy go przestudzonym ganaszem. Ganasz szprycujemy do połowy przygotowanych korpusów, napełniając je nie do pełna. Obie formy (wypełnioną ganaszem i pustą) wstawiamy do lodówki i chłodzimy, aż ganasz się zestali.

Posiekane orzechy układamy na wierzchu nadzienia, dociskając palcem.

Krok 5: Sklejamy trufle

Połówki trufli (korpusy) wyjmujemy z foremek. W pustych korpusach umieszczamy karteczki z wróżbami. Ranty korpusów maczamy w czekoladzie, którą poddaliśmy temperowaniu, i sklejamy ze sobą połówki pralin.

Krok 6: Dekorujemy praliny

Sklejone trufle maczamy w czekoladzie poddanej temperowaniu i obtaczamy w posiekanych orzechach. Gotowe trufle zawijamy w złotka i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Trufle z ciecierzycy

Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!

Trufle z ciecierzycy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Trufle dyniowe z białą czekoladą

Z dyni przygotujesz także wyjątkowe desery! Poznaj przepis na trufle dyniowe z mleczkiem kokosowym, oblane białą czekoladą!

Trufle dyniowe z białą czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 12:00 liczba porcji: 25 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Trufle z białą czekoladą

Wyśmienite słodkie kuleczki, którym naprawdę trudno się oprzeć – łączą w sobie delikatny smak kokosa i białej czekolady!

Trufle z białą czekoladą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 25 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!