Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- sitko
- karteczki z wróżbami
- 2 foremki do pralin/trufli (można wykorzystać pojemnik do jaj z lodówki)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- papier do pieczenia
- złotka do owijania trufli
Krok 1: Przygotowujemy nadzienie pralin
Owoce lasu blendujemy i przecieramy przez sito. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy syrop z agawy i przetarte owoce. Zagotowujemy całość, co jakiś czas mieszając. Czekoladę kruszymy. Bazę ganaszu zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści (bez mieszania). Gdy czekolada stanie się miękka, mieszamy składniki. Jeśli nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy, miksujemy. Nadzienie przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 2: Przygotowujemy korpusy pralin
Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy. Czekoladę przelewamy do foremek do pralin, a jej nadmiar wykładamy delikatnie na papier do pieczenia. Formy wypełnione czekoladą i odwrócone do góry dnem odkładamy na papier do pieczenia, aż czekolada zastygnie (czekoladę, którą wylejemy na papier, możemy ponownie poddać temperowaniu i wykorzystać za chwilę).
Gdy czekolada w formach się zestali, zdejmujemy z wierzchu i boków form jej nadmiar.
Krok3: Siekamy orzechy
Orzechy laskowe podprażamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy, a następnie drobno siekamy.
Krok 4: Nadziewamy trufle ganaszem
Z papieru do pieczenia robimy kornet i wypełniamy go przestudzonym ganaszem. Ganasz szprycujemy do połowy przygotowanych korpusów, napełniając je nie do pełna. Obie formy (wypełnioną ganaszem i pustą) wstawiamy do lodówki i chłodzimy, aż ganasz się zestali.
Posiekane orzechy układamy na wierzchu nadzienia, dociskając palcem.
Krok 5: Sklejamy trufle
Połówki trufli (korpusy) wyjmujemy z foremek. W pustych korpusach umieszczamy karteczki z wróżbami. Ranty korpusów maczamy w czekoladzie, którą poddaliśmy temperowaniu, i sklejamy ze sobą połówki pralin.
Krok 6: Dekorujemy praliny
Sklejone trufle maczamy w czekoladzie poddanej temperowaniu i obtaczamy w posiekanych orzechach. Gotowe trufle zawijamy w złotka i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Trufle z ciecierzycy
Karol przygotował coś na słodko! Spróbuj łatwych i szybkich, a także wegańskich trufli z ciecierzycy!
Trufle dyniowe z białą czekoladą
Z dyni przygotujesz także wyjątkowe desery! Poznaj przepis na trufle dyniowe z mleczkiem kokosowym, oblane białą czekoladą!
Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!
Trufle z białą czekoladą
Wyśmienite słodkie kuleczki, którym naprawdę trudno się oprzeć – łączą w sobie delikatny smak kokosa i białej czekolady!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Sernik krakowski
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)