zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender
  • sitko
  • karteczki z wróżbami
  • 2 foremki do pralin/trufli (można wykorzystać pojemnik do jaj z lodówki)
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • papier do pieczenia
  • złotka do owijania trufli

Krok 1: Przygotowujemy nadzienie pralin

Owoce lasu blendujemy i przecieramy przez sito. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy syrop z agawy i przetarte owoce. Zagotowujemy całość, co jakiś czas mieszając. Czekoladę kruszymy. Bazę ganaszu zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści (bez mieszania). Gdy czekolada stanie się miękka, mieszamy składniki. Jeśli nie uzyskamy jednolitej, gładkiej masy, miksujemy. Nadzienie przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Krok 2: Przygotowujemy korpusy pralin

Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy. Czekoladę przelewamy do foremek do pralin, a jej nadmiar wykładamy delikatnie na papier do pieczenia. Formy wypełnione czekoladą i odwrócone do góry dnem odkładamy na papier do pieczenia, aż czekolada zastygnie (czekoladę, którą wylejemy na papier, możemy ponownie poddać temperowaniu i wykorzystać za chwilę).

Gdy czekolada w formach się zestali, zdejmujemy z wierzchu i boków form jej nadmiar.

Krok3: Siekamy orzechy

Orzechy laskowe podprażamy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy, a następnie drobno siekamy.

Krok 4: Nadziewamy trufle ganaszem

Z papieru do pieczenia robimy kornet i wypełniamy go przestudzonym ganaszem. Ganasz szprycujemy do połowy przygotowanych korpusów, napełniając je nie do pełna. Obie formy (wypełnioną ganaszem i pustą) wstawiamy do lodówki i chłodzimy, aż ganasz się zestali.

Posiekane orzechy układamy na wierzchu nadzienia, dociskając palcem.

Krok 5: Sklejamy trufle

Połówki trufli (korpusy) wyjmujemy z foremek. W pustych korpusach umieszczamy karteczki z wróżbami. Ranty korpusów maczamy w czekoladzie, którą poddaliśmy temperowaniu, i sklejamy ze sobą połówki pralin.

Krok 6: Dekorujemy praliny

Sklejone trufle maczamy w czekoladzie poddanej temperowaniu i obtaczamy w posiekanych orzechach. Gotowe trufle zawijamy w złotka i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram