Trufle dyniowe z białą czekoladą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C

Krok 1: Pieczemy dynie

Pieczemy dynie

Dynię kroimy na części i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 40 minut. Upieczoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy.


 

Krok 2: Dodajemy czekoladę do mleczka kokosowego

Dodajemy czekoladę do mleczka kokosowego

Mleczko kokosowe zagotowujemy z miodem. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy zmiksowaną dynię i całość ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy olej kokosowy i mieszamy masę.


 

Krok 3: Formujemy trufle

Formujemy trufle

Gotową masę przelewamy do miski i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Kiedy masa będzie stabilna, formujemy z niej kulki i wstawiamy ponownie do lodówki. Gdy trufle będą stabilne, ale nadal miękkie, delikatnie oblewamy je rozpuszczoną białą czekoladą i odkładamy do zestalenia na papier do pieczenia. 


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • jane jane
    17 dni temu
    Gdzie idzie ta przyprawa do piernika bo w przepisie nie ma o niej wzmianki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    17 dni temu
    Wygląda na to, że przyprawa do piernika trafiła na listę składników przypadkiem. Jednak jeśli masz ochotę na bardziej korzenne trufle, możesz dodać 0,5 łyżeczki przyprawy przed schłodzeniem masy.
  • Gość Gość
    47 dni temu
    Czy można użyć masła w miejsce oleju kokosowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    44 dni temu
    Masło najpewniej wpłynie na smak potrawy, jednak trufle powinny się udać mimo tej zamiany.
  • Ewa Ewa
    2647 dni temu
    Jak długo takie trufle mogą pozostać poza lodówką (lub w lodówce) ? Czy mogę je zrobić na tydzień przed urodzinami czy lepiej nie?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!