
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
Krok 1: Pieczemy dynie
Dynię kroimy na części i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C przez około 40 minut. Upieczoną dynię obieramy ze skórki i miksujemy.
Krok 2: Dodajemy czekoladę do mleczka kokosowego
Mleczko kokosowe zagotowujemy z miodem. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy zmiksowaną dynię i całość ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy olej kokosowy i mieszamy masę.
Krok 3: Formujemy trufle
Gotową masę przelewamy do miski i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Kiedy masa będzie stabilna, formujemy z niej kulki i wstawiamy ponownie do lodówki. Gdy trufle będą stabilne, ale nadal miękkie, delikatnie oblewamy je rozpuszczoną białą czekoladą i odkładamy do zestalenia na papier do pieczenia.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Mus truskawkowy
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Papryka faszerowana z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
199 dni temu
Nie polecam przepisu. Trufle są bardzo miękkie praktycznie nie da się z nich nic ulepić musiałam do nich dodać kokosu żeby w ogóle się je dało uformować. Poza tym trufle są strasznie słodkie. U mnie nikt nie był w stanie ich zjeść, a nawet nie oblałam ich białą czekoladą. Zresztą nawet jakbym chciała to nie dałoby się tego zrobić, bo w przepisie nie ma żadnego podanego sposobu jak rozpuścić tą czekoladę. Ja próbowałam ją rozpuścić w kąpieli wodnej, ale była za gęsta i nie dało się nią polać trufli.
odpowiedz
258 dni temu
Gdzie idzie ta przyprawa do piernika bo w przepisie nie ma o niej wzmianki?
odpowiedz
257 dni temu
Wygląda na to, że przyprawa do piernika trafiła na listę składników przypadkiem. Jednak jeśli masz ochotę na bardziej korzenne trufle, możesz dodać 0,5 łyżeczki przyprawy przed schłodzeniem masy.
287 dni temu
Czy można użyć masła w miejsce oleju kokosowego?
odpowiedz
284 dni temu
Masło najpewniej wpłynie na smak potrawy, jednak trufle powinny się udać mimo tej zamiany.
2888 dni temu
Jak długo takie trufle mogą pozostać poza lodówką (lub w lodówce) ? Czy mogę je zrobić na tydzień przed urodzinami czy lepiej nie?
odpowiedz