Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • ostry nóż
  • naczynie żaroodporne
  • garnek
  • patelnie
  • miskę
  • drewnianą łyżkę
  • widelec
  • deskę do krojenia
  • praskę do ziemniaków
  • kubek
  • miseczkę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

GNOCCHI:

KROK 1: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Dokładnie umyj ziemniaki, a potem obierz je z łupiny. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w drobną kostkę i gotowanie w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu ziemniaki nie powinny się rozpadać, a być delikatnie miękkie. Tak przygotowanie warzywa odcedź i odłóż do ostygnięcia.

KROK 2: PRZECIERAMY ZIEMNIAKI NA PURÉE

Ugotowanie ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj je na gładkie purée.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Do dużej miski włóż ziemniaczane purée, a potem dodaj sól i jajko. Całość wymieszaj i zacznij powoli dodawać mąkę. Wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut, a potem wyłóż na blat podsypany mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do rąk.

KROK 4: FORMUJEMY GNOCCHI

Podziel ciasto na dwie części, a potem z każdej z nich uformuj wałeczek. Oba wałki pokrój na kawałki o grubości 2-2,5 cm. Jeśli chcesz zbliżyć się do klasyki, możesz odcisnąć na kluseczkach widelec, by utworzyć na ich powierzchni charakterystyczny wzór.

KROK 5: GOTUJEMY GNOCCHI

W garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty albo do momentu, w którym wypłyną na wierzch. Odlej wodę z gotowania do kubka (ok. 40 ml), a potem przecedź kluseczki i odstaw na czas przyrządzania sosu.

SOS:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek obierz, rozgnieć nożem i poszatkuj drobno. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Bazylię umyj i poszatkuj.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie usmaż na niej czosnek. Smaż przez chwilę, aby ulotnił swój aromat. Po chwili dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje, przypraw go solą oraz pieprzem. Wymieszaj.

KROK 3: DODAJEMY BAZYLIĘ I GNOCCHI

Do duszących się pomidorów dodaj poszatkowaną bazylię oraz gnocchi i zamieszaj. Całość powinna dusić się jeszcze przez 6-7 minut.

KROK 4: KROIMY MOZZARELLĘ

Mozzarellę odcedź, a następnie pokrój ją w plastry.

KROK 5: PIECZEMY GNOCCHI

Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i wsadź do pieca. Zapiekanka powinna piec się ok. 15 minut, a wierzchnia pierzynka z sera powinna się mocno zarumienić.

KROK 6: PODAJEMY GNOCCHI

Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozwól jej chwilę ostygnąć. Po kilku minutach możesz przekładać gnocchi na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Przepis na rozkoszne gnocchi z pomidorami

Jak zrobić pyszne gnocchi z pomidorami alla Sorrentina? Kluczem do uzyskania idealnego dania są wysokiej jakości składniki — ser z oznaczeniem DOP, świeża bazylia oraz pomidory!

Kampania, w której leży Sorrento to region słynący z urokliwych wybrzeży i wysokich temperatur, które sprzyjają uprawie pomidorów i innych warzyw. Dojrzewające w tamtejszym słońcu pomidory mają w sporo słodyczy, dlatego nasz rozkoszny przepis na gnocchi z pomidorami zawiera słodką odmianę malinową.

Bardzo ważne jest także zachowanie odpowiednich proporcji jajka i mąki podczas przygotowywania kluseczek oraz używanie odpowiedniego typu mąki. Zwykła biała mąka jest zbyt grubo zmielona, przez co ciasto na kluseczki nie będzie tak jędrne i sprężyste. Do gnocchi, makaronów czy ravioli najlepiej używać mąki typu „00”. Co jeszcze wpływa na smak, wygląd i aromat tej potrawy? Tego dowiesz się z kolejnego akapitu.

Gnocchi alla sorrentina — zapiekane gnocchi z pomidorami

Jak zrobić gnocchi alla sorrentina, które smakują równie pysznie, co te serwowane we włoskich restauracjach? Poza wymienionymi wcześniej składnikami bardzo ważne są też techniki stosowanego do przygotowywania kluseczek oraz pilnowanie wyznaczonego czasu.

Przyrządzając ciasto na gnocchi — czy to sorrentina czy romana, bardzo ważny jest sposób wyrabiania ciasta. Ciasto należy zagniatać lekko do siebie tylko do momentu, w którym przestanie kleić się do rąk. Zbyt długie wyrabianie ciasta prowadzi do utraty jego elastyczności i twardnienia. Po ugotowaniu takie kluseczki są twarde i gumowate.

Uformowane gnocchi potrzebują dosłownie kilku chwil we wrzątku, by nadawać się do jedzenia. Zbyt długie gotowanie kluseczek prowadzi do ich rozgotowania. Jeśli zamierzasz zatopić je potem w sosie, ugotuj gnocchi do stopnia al dente, a nie ready to eat.

Sos do kluseczek potrzebuje czasu i cierpliwości. Pomidory naturalnie gęstnieją podczas obróbki cieplnej, z uwagi na wyparowanie zawartej w nich wody. Daj im czas, niech sos sam zgęstnieje, zanim weźmiesz do ręki zasmażkę, mąkę, masło czy inne składniki zagęszczające.

Co można dodać do sosu, by wzbogacić jego smak? W niektórych rejonach wybrzeża Amalfi do gnocchi alla sorrentina dodaje się zielone liście szpinaku lub rukoli oraz szynkę parmeńską. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić sos także o cukinię, bakłażana lub szparagi. Możesz także podmienić gnocchi na gnocchetti, czyli makaronowy odpowiednik kluseczek ziemniaczanych zrobiony z semoliny.

Czy gnocchi można piec w piekarniku?

Gnocchi i gnocchetti alla sorrentina doskonale smakują w wersji zapiekanej. Najlepszym sposobem jest wykorzystanie do tego naczynia żaroodpornego, które równomiernie nagrzewa wszystkie wypiekane składniki. Jeśli chcesz, możesz także zapiec je na specjalnej patelni odpornej na działanie wysokich temperatur.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!