Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- moździerz
Przygotuj wcześniej:
Burratę wyjmij z lodówki, aby w momencie podania miała temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MLEKO
Mleko i wodę wlewamy do garnka, doprawiamy obficie solą i mieszamy. Całość zagotowujemy i doprawiamy gałką muszkatołową. Do gotującego się płynu wsypujemy, cały czas mieszając, kaszę.
KROK 2: GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy na niewielkim ogniu w mleku i wodzie, co jakiś czas mieszając, aż powstanie dość gęsta masa. Po ok. 5 minutach gotowania dodajemy kawałki masła, wyłączamy ogień i energicznie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Po dodaniu masła masę możemy doprawić do smaku dodatkową szczyptą gałki muszkatołowej.
KROK 3: ŁĄCZYMY KASZĘ Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Kiedy masa delikatnie wystygnie, dodajemy do niej pierwsze żółtko, dokładnie mieszamy i to samo robimy z drugim żółtkiem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do ciepłej masy. Całość mieszamy.
KROK 4: WAŁKUJEMY MASĘ
Jeszcze ciepłą masę układamy na papierze do pieczenia, formujemy w prostokąt i wałkujemy na grubość ok. 1-2 cm. Tak przygotowane ciasto przekładamy do lodówki, aż delikatnie stwardnieje.
KROK 5: UKŁADAMY GNOCCHI W NACZYNIU
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ze schłodzonego ciasta wycinamy za pomocą szklanki koła i układamy je w naczyniu tak, aby każde z kół delikatnie nachodziło na kolejne.
KROK 6: ZAPIEKAMY GNOCCHI Z SOSEM
Na patelni roztapiamy masło z dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie dodajemy delikatnie rozgnieciony w moździerzu czarny pieprz i liście szałwii. Tak przygotowanym sosem polewamy gnocchi i oprószamy je serem startym na tarce o drobnych oczkach. Gnocchi zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
KROK 7: PODAJEMY GNOCCHI
Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, świeżą bazylią i oliwą. Na upieczone i jeszcze ciepłe gnocchi wykładamy pomidorki z dodatkami, a następnie rozrywamy świeżą burratę w temperaturze pokojowej.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Śledzie po kaszubsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Nuggetsy z kurczaka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
123 dni temu
Danie delikatne w smaku, pewnie nie dla każdego, ale według mnie absolutnie przepyszne!
Odpowiedz
178 dni temu
❤️
Odpowiedz