Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- duży garnek
- deskę do krojenia
- stolnicę
- wałek
- dwa noże do krojenia
- widelec
- sito z drobnymi oczkami
- patelnie
- głęboką patelnię
- miskę
- kubek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
RAVIOLI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Mąkę przesiej w dużej misce, a następnie dodaj wszystkie suche składniki potrzebne do zrobienia pierożków i wymieszaj je.
KROK 2: DODAJEMY JAJKO I OLIWĘ
Dodaj do miski jajka oraz oliwę.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Zacznij wyrabiać delikatnie ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Możesz dodać do nich odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt suche, a w przypadku zbyt klejącego, dodaj odrobinę mąki.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTO
Na stolnicę podsypaną mąką, wyłóż ciasto i zacznij ponownie je wyrabiać przez 5-6 minut. Gdy przestanie być klejące, uformuj z niego kulkę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na 40 minut. To dobry moment na przygotowanie farszu.
KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko. Podziel ciasto na równe prostokąty.
NADZIENIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni podsmaż czosnek i cebulę na odrobinie oliwy.
KROK 3: DODAJEMY MIĘSO
Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj mięso. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
KROK 4: WYKAŃCZAMY FARSZ
Zetrzyj parmezan. Odstaw mięso do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego parmezan, jajko i świeże zioła. Wymieszaj.
KROK 5: NADZIEWAMY RAVIOLI
Na każdy z prostokątów z ciasta rozłóż po łyżeczce nadzienia (na jednej z połów), a następnie nałóż na nią drugą, tworząc kwadratowego pierożka. Gdy nadziejesz wszystkie pierożki, ozdób rogi widelcem, przyciskając go do rantów.
KROK 6: GOTUJEMY RAVIOLI
Postaw garnek na gaz i wlej do niego 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dopraw ją solą i wrzuć pierożki jeden po drugim. Gotuj przez 4-5 minut, aż pierożki nie zaczną wypływać na górę. Po ugotowaniu odlej odrobinę wody do kubka, a następnie odcedź i odstaw na bok.
SOS:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Cukinię starannie umyj i pokrój na półksiężyce. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidorki przekrój na pół.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na głęboką patelnię wlej oliwę oraz masło. Dodaj warzywa i delikatnie je przypraw.
KROK 3: WYKAŃCZAMY SOS
Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj wino i pozwól mu się chwilę zredukować. Pod sam koniec gotowania dodaj także wodę z makaronu. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut.
KROK 4: WRZUCAMY RAVIOLI
Pod sam koniec gotowania dodaj ravioli i pozwól mu się chwilę poddusić. Gotowe ravioli z sosem wyłóż na talerze i posyp serem lub ziołami
Zobacz podobne
przepisy
Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!
Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!
Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
Pierożki ravioli z mięsem — przepis na pyszne danie!
Ravioli z mięsem to danie tradycyjne, które dobrze oddaje włoskiego ducha. Pyszne, aromatyczne pierożki można nadziać dowolnym rodzajem mięsa i połączyć z dowolnymi składnikami, a efekt zawsze zaskoczy swoim smakiem.
Ravioli nadziewane to taki rodzaj dania, którego praktycznie nie da się zepsuć. Czego unikać przyrządzając włoskie pierożki z mięsnym nadzieniem i co zrobić, żeby smakowały wyjątkowo? Z przyjemnością zdradzimy Ci kilka trików w poniższych akapitach.
Jak zrobić dobre ravioli?
Najlepszy przepis na ravioli z mięsem to ten, który dostosujesz do własnego smaku i gustu. Jest jednak kilka aspektów, na które warto zwrócić uwagę, przygotowując ravioli z mięsem z dowolnego przepisu.
Najważniejsze w przygotowywaniu ravioli są składniki. Tylko ze starannie wyselekcjonowanych, świeżych składników wychodzą najlepsze pierożki. Mowa tu nie tylko o warzywach, czy serze, ale również jakościowo dobrej mące i jajach. Robiąc pierożki od zera, ma się całkowitą kontrolę nad tym, co się je, a ich smak rekompensuje czas spędzony na ich przygotowywaniu.
Kolejnym ważnym aspektem jest czas ich gotowania. Dobre ravioli powinno być wyciągnięcie z garnka w momencie, w którym będzie al dente, a dopiero potem wrzucone do sosu. Zbyt miękkie pierożki rozpadną się podczas gotowania. Ostatnim ważnym elementem przyrządzenia pysznego ravioli jest dobór sosu, który nie przytłoczy smaku nadzienia, a raczej podkreśli jego smak.
Czym nadziać ravioli?
Ravioli z mięsem — jakie mięso wybrać? Farsz do ravioli z mięsem powinien być dość wyrazisty w smaku. Do przyrządzenia pierożków doskonale sprawdza się kurczak w ostrej marynacie, wieprzowina i wołowina. Dobrym rozwiązaniem jest użycie do ravioli mięsa mielonego — przygotowanie farszu na jego bazie będzie proste i szybkie.
Ravioli z mięsem mielonym można przygotować w stylu bolońskim lub arrabiata, albo zatopić je w kremowym sosie na bazie różnych rodzajów sera. Pierożki z kurczakiem rewelacyjnie komponują się z sosem na bazie sera i śmietany z dodatkiem brokułów.
Jaki sos pasuje do ravioli?
Zastanawiasz się, jaki sos do ravioli z mięsem wybrać? Przyrządzając swoje mięsne ravioli, postaraj się dobrać sos o smaku kontrastującym z nadzieniem, by wydobyć smak mięsa.
Najlepiej sprawdzą się sosy śmietanowe, z dodatkiem ziół lub szafranu, a także sosy pomidorowe lub minimalistyczne sosy na bazie masła, parmezanu i ziół. Do sosu możesz użyć także prażonych orzechów lub pestek, by nadać mu chrupkości.
Z czym podawać ravioli z mięsem?
Z czym podawać ravioli z mięsem? Aksamitne, pyszne pierożki można serwować w tradycyjny sposób, czyli polane lub zatopione w sobie. Można je także zapiec z dodatkiem sera i innych dodatków. Rewelacyjnie sprawdzą się w roli dodatku do obiadu, np. innego rodzaju mięsa, a także wielu sałatek na bazie świeżych warzyw i włoskich serów. Przygotuj je i sam wybierz swoje ulubione połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Wegańska ryba po grecku
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)