Ravioli z mięsem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • duży garnek
  • deskę do krojenia
  • stolnicę
  • wałek
  • dwa noże do krojenia
  • widelec
  • sito z drobnymi oczkami
  • patelnie
  • głęboką patelnię
  • miskę
  • kubek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

RAVIOLI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mąkę przesiej w dużej misce, a następnie dodaj wszystkie suche składniki potrzebne do zrobienia pierożków i wymieszaj je.

KROK 2: DODAJEMY JAJKO I OLIWĘ

Dodaj do miski jajka oraz oliwę.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Zacznij wyrabiać delikatnie ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Możesz dodać do nich odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt suche, a w przypadku zbyt klejącego, dodaj odrobinę mąki.

KROK 4: FORMUJEMY CIASTO

Na stolnicę podsypaną mąką, wyłóż ciasto i zacznij ponownie je wyrabiać przez 5-6 minut. Gdy przestanie być klejące, uformuj z niego kulkę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na 40 minut. To dobry moment na przygotowanie farszu.

KROK 5: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko. Podziel ciasto na równe prostokąty.

NADZIENIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni podsmaż czosnek i cebulę na odrobinie oliwy.

KROK 3: DODAJEMY MIĘSO

Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj mięso. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut.

KROK 4: WYKAŃCZAMY FARSZ

Zetrzyj parmezan. Odstaw mięso do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego parmezan, jajko i świeże zioła. Wymieszaj.

KROK 5: NADZIEWAMY RAVIOLI

Na każdy z prostokątów z ciasta rozłóż po łyżeczce nadzienia (na jednej z połów), a następnie nałóż na nią drugą, tworząc kwadratowego pierożka. Gdy nadziejesz wszystkie pierożki, ozdób rogi widelcem, przyciskając go do rantów.

KROK 6: GOTUJEMY RAVIOLI

Postaw garnek na gaz i wlej do niego 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dopraw ją solą i wrzuć pierożki jeden po drugim. Gotuj przez 4-5 minut, aż pierożki nie zaczną wypływać na górę. Po ugotowaniu odlej odrobinę wody do kubka, a następnie odcedź i odstaw na bok.

SOS:

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI

Cukinię starannie umyj i pokrój na półksiężyce. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidorki przekrój na pół.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na głęboką patelnię wlej oliwę oraz masło. Dodaj warzywa i delikatnie je przypraw.

KROK 3: WYKAŃCZAMY SOS

Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj wino i pozwól mu się chwilę zredukować. Pod sam koniec gotowania dodaj także wodę z makaronu. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut.

KROK 4: WRZUCAMY RAVIOLI

Pod sam koniec gotowania dodaj ravioli i pozwól mu się chwilę poddusić. Gotowe ravioli z sosem wyłóż na talerze i posyp serem lub ziołami

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Pierożki ravioli z mięsem — przepis na pyszne danie!

Ravioli z mięsem to danie tradycyjne, które dobrze oddaje włoskiego ducha. Pyszne, aromatyczne pierożki można nadziać dowolnym rodzajem mięsa i połączyć z dowolnymi składnikami, a efekt zawsze zaskoczy swoim smakiem.

Ravioli nadziewane to taki rodzaj dania, którego praktycznie nie da się zepsuć. Czego unikać przyrządzając włoskie pierożki z mięsnym nadzieniem i co zrobić, żeby smakowały wyjątkowo? Z przyjemnością zdradzimy Ci kilka trików w poniższych akapitach.

Jak zrobić dobre ravioli?

Najlepszy przepis na ravioli z mięsem to ten, który dostosujesz do własnego smaku i gustu. Jest jednak kilka aspektów, na które warto zwrócić uwagę, przygotowując ravioli z mięsem z dowolnego przepisu.

Najważniejsze w przygotowywaniu ravioli są składniki. Tylko ze starannie wyselekcjonowanych, świeżych składników wychodzą najlepsze pierożki. Mowa tu nie tylko o warzywach, czy serze, ale również jakościowo dobrej mące i jajach. Robiąc pierożki od zera, ma się całkowitą kontrolę nad tym, co się je, a ich smak rekompensuje czas spędzony na ich przygotowywaniu.

Kolejnym ważnym aspektem jest czas ich gotowania. Dobre ravioli powinno być wyciągnięcie z garnka w momencie, w którym będzie al dente, a dopiero potem wrzucone do sosu. Zbyt miękkie pierożki rozpadną się podczas gotowania. Ostatnim ważnym elementem przyrządzenia pysznego ravioli jest dobór sosu, który nie przytłoczy smaku nadzienia, a raczej podkreśli jego smak.

Czym nadziać ravioli?

Ravioli z mięsem — jakie mięso wybrać? Farsz do ravioli z mięsem powinien być dość wyrazisty w smaku. Do przyrządzenia pierożków doskonale sprawdza się kurczak w ostrej marynacie, wieprzowina i wołowina. Dobrym rozwiązaniem jest użycie do ravioli mięsa mielonego — przygotowanie farszu na jego bazie będzie proste i szybkie.

Ravioli z mięsem mielonym można przygotować w stylu bolońskim lub arrabiata, albo zatopić je w kremowym sosie na bazie różnych rodzajów sera. Pierożki z kurczakiem rewelacyjnie komponują się z sosem na bazie sera i śmietany z dodatkiem brokułów.

Jaki sos pasuje do ravioli?

Zastanawiasz się, jaki sos do ravioli z mięsem wybrać? Przyrządzając swoje mięsne ravioli, postaraj się dobrać sos o smaku kontrastującym z nadzieniem, by wydobyć smak mięsa.

Najlepiej sprawdzą się sosy śmietanowe, z dodatkiem ziół lub szafranu, a także sosy pomidorowe lub minimalistyczne sosy na bazie masła, parmezanu i ziół. Do sosu możesz użyć także prażonych orzechów lub pestek, by nadać mu chrupkości.

Z czym podawać ravioli z mięsem?

Z czym podawać ravioli z mięsem? Aksamitne, pyszne pierożki można serwować w tradycyjny sposób, czyli polane lub zatopione w sobie. Można je także zapiec z dodatkiem sera i innych dodatków. Rewelacyjnie sprawdzą się w roli dodatku do obiadu, np. innego rodzaju mięsa, a także wielu sałatek na bazie świeżych warzyw i włoskich serów. Przygotuj je i sam wybierz swoje ulubione połączenie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!