Dania główne - Anchois - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.
Anchois – co to jest?
Anchois występują w sprzedaży pod wieloma postaciami. Spotkacie się z surowymi, wędzonymi, a nawet suszonymi anchois i będą to pasty, koreczki rybne albo po prostu małe fileciki anchois. Cechą charakterystyczną anchois, a w szczególności filetów, jest ich intensywnie słony smak, wynikający ze sposobu konserwacji sardeli w sporej ilości soli. Warto o tym pamiętać, zanim anchois wzbogacą jakiekolwiek wasze danie lub staną się jedną z przystawek.
Jak przyrządzić anchois?
Mając już anchois, zastanawiacie się pewnie, jak zrobić z nich pożytek. Do czego więc warto dodawać anchois? Ten specjał idealnie nadaje się do sałatki czy dania z makaronem. Anchois odnajdą się jednak w wielu potrawach, trzeba tylko wiedzieć, jak umiejętnie połączyć ich smak ze smakiem innych produktów. Anchois w oleju, w szczególności filety, będą na przykład idealnym składnikiem tapenady, pasty albo pesto. Zresztą przekonajcie się sami – poszukajcie inspiracji w Kuchni Lidla. Zobaczcie w kilku przepisach, jak można wykorzystać anchois:
- pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem
- szybka pasta alla siracusana
- pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- sałatka w stylu panzanella
- gnocchi z pesto z rukoli
Jak przechowywać anchois?
Choć anchois bywają niewielkich rozmiarów, to nie zawsze udaje się zużyć ich całe opakowanie. Warto więc wiedzieć, jak przechowywać anchois, aby pozostały dłużej świeże. Bez względu na to, czy anchois znajdują się w puszce czy w słoiku, należy zapewnić im dość niską temperaturę. Najlepiej więc przechowywać anchois w lodówce, gdzie mogą pozostać nawet kilka dni dzięki właściwościom oleju, w którym są zanurzone.