Dania główne - Anchois - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Tak niewielkie, a zarazem tak pożywne i wartościowe. Nic dziwnego, że anchois cieszą się dobrą sławą, w końcu podstawą tego przysmaku są małe, ale jednocześnie bardzo tłuste morskie rybki, tzw. sardele europejskie. I choć anchois najczęściej spożywa się w formie przekąsek lub dodatków do dań głównych, to ich smak wyraźnie zapada w pamięć, bo charakteryzuje się niezwykle słoną i ostrą nutą. Z czym więc najlepiej jadać anchois? Sprawdźcie propozycje Kuchni Lidla.


Anchois – co to jest?

Anchois występują w sprzedaży pod wieloma postaciami. Spotkacie się z surowymi, wędzonymi, a nawet suszonymi anchois i będą to pasty, koreczki rybne albo po prostu małe fileciki anchois. Cechą charakterystyczną anchois, a w szczególności filetów, jest ich intensywnie słony smak, wynikający ze sposobu konserwacji sardeli w sporej ilości soli. Warto o tym pamiętać, zanim anchois wzbogacą jakiekolwiek wasze danie lub staną się jedną z przystawek.

Jak przyrządzić anchois?

Mając już anchois, zastanawiacie się pewnie, jak zrobić z nich pożytek. Do czego więc warto dodawać anchois? Ten specjał idealnie nadaje się do sałatki czy dania z makaronem. Anchois odnajdą się jednak w wielu potrawach, trzeba tylko wiedzieć, jak umiejętnie połączyć ich smak ze smakiem innych produktów. Anchois w oleju, w szczególności filety, będą na przykład idealnym składnikiem tapenady, pasty albo pesto. Zresztą przekonajcie się sami – poszukajcie inspiracji w Kuchni Lidla. Zobaczcie w kilku przepisach, jak można wykorzystać anchois:

Jak przechowywać anchois?

Choć anchois bywają niewielkich rozmiarów, to nie zawsze udaje się zużyć ich całe opakowanie. Warto więc wiedzieć, jak przechowywać anchois, aby pozostały dłużej świeże. Bez względu na to, czy anchois znajdują się w puszce czy w słoiku, należy zapewnić im dość niską temperaturę. Najlepiej więc przechowywać anchois w lodówce, gdzie mogą pozostać nawet kilka dni dzięki właściwościom oleju, w którym są zanurzone.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!