Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wyparzone słoiki
Grzyby w klasycznej zalewie octowej
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
Ocet mieszamy w garnku z wodą, cukrem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.
Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików. Zalewamy grzyby zalewą.
Pasteryzacja
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
Grzyby w zalewie z octu jabłkowego i miodu
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
Ocet mieszamy w garnku z wodą, miodem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.
Do wyparzonych słoików dodajemy gorczycę, świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu. Oczyszczone kurki przekładamy do słoików.
Pasteryzacja
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z cukinii z kurkami
Doskonałe połączenie cukinii i kurek! Przygotuj doskonałą zupę, którą wykonasz w kilka chwil!
Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Żeberka w miodzie i pomidorach
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Mus szarlotkowy
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Zupa z cukinii z kurkami
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Tatar na dwa sposoby
- Zielone chia smoothie
- Cytrusowo-korzenna herbatka całodzienna
- Panini na dwa sposoby – przepis
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- GOFRY TRADYCYJNE
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Jagielnik czekoladowy z jeżynami i czereśniami
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Wegański bekon z tempehu
- Zielone tosty francuskie
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Szakszuka z chorizo i oliwkami
- Wegetariańskie hot dogi
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Koktajl owocowo-warzywny
- Lody truskawkowo-miętowe
- Strucla makowa
- Kule lodowe z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)