Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTOWANIE SPAGHETTI
Spaghetti przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2: ROZDRABNIANIE PARMEZANU
Z parmezanu usunąć skórkę i pokrojony na kawałki ser włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby zgarnąć parmezan łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć do innego naczynia.
KROK 3: ROZDRABNIANIE CZOSNKU, SZALOTEK I SZAŁWII
Szalotki i ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i włożyć do pojemnika miksującego. Listki szałwii umyć, otrząsnąć z wody, większe przepołowić i także włożyć do pojemnika. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 4: ROZDRABNIANIE SELERA
Seler umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5. Zgarnąć wszystko łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i dusić (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/100°C.
KROK 5: GOTOWANIE MIĘSA I BULIONU
Dodać mielone mięso oraz przyprawy i gotować (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie. Zalać bulionem warzywnym o temperaturze pokojowej i gotować (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C.
KROK 6: GOTOWANIE MLEKA Z MASCARPONE
Mleko o temperaturze pokojowej wlać do pojemnika i dodać mascarpone, następnie gotować (bez miarki) 8 minut/prędkość 2/110°C. W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.
KROK 7: SERWOWANIE
Białe bolognese podawać ze spaghetti i parmezanem.
RADA
Jeśli danie będą jeść wyłącznie dorośli, bulion warzywny można zastąpić 100 ml białego wina o temperaturze pokojowej.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.
Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
- Gruszki w syropie
- Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Kaczka pieczona z oliwkami
- Zapiekane brzoskwinie
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Zapiekana kanapka z jajkiem i serem
- Noworoczne orzeźwienie
- Tarta z makiem
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Rigatoni z ricottą
- Wegański krem ziołowy
- Guacamole
- Chlebek z awokado
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z ŻELEM TRUSKAWKOWYM
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Kluski z kaszy manny ze skwarkami
- Sałatka z brokułem i serem roquefort
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
607 dni temu
nie rozumiem jaki jest sens podawania (któregoś już z kolei) przepisu, którego 99% to opis wrzucania składników w ich robota kuchennego. Może tak alternatywa, jak sobie bez niego poradzić? Albo nie wrzucanie postów z tak bezużytecznymi przepisami? Nic nie wnoszą one dla ludzi, którzy nie chcą kupować waszego robota, a nawet tym, którzy go mają, bo wrzucić składniki i je zblendować ludzie potrafią bez przepisu.
odpowiedz