Białe bolognese
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot Monsieur Cousine

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTOWANIE SPAGHETTI

Spaghetti przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2: ROZDRABNIANIE PARMEZANU

Z parmezanu usunąć skórkę i pokrojony na kawałki ser włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby zgarnąć parmezan łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć do innego naczynia.

KROK 3: ROZDRABNIANIE CZOSNKU, SZALOTEK I SZAŁWII

Szalotki i ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i włożyć do pojemnika miksującego. Listki szałwii umyć, otrząsnąć z wody, większe przepołowić i także włożyć do pojemnika. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

KROK 4: ROZDRABNIANIE SELERA

Seler umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5. Zgarnąć wszystko łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i dusić (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/100°C.

KROK 5: GOTOWANIE MIĘSA I BULIONU

Dodać mielone mięso oraz przyprawy i gotować (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie. Zalać bulionem warzywnym o temperaturze pokojowej i gotować (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C.

KROK 6: GOTOWANIE MLEKA Z MASCARPONE

Mleko o temperaturze pokojowej wlać do pojemnika i dodać mascarpone, następnie gotować (bez miarki) 8 minut/prędkość 2/110°C. W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.

KROK 7: SERWOWANIE

Białe bolognese podawać ze spaghetti i parmezanem.

RADA

Jeśli danie będą jeść wyłącznie dorośli, bulion warzywny można zastąpić 100 ml białego wina o temperaturze pokojowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    446 dni temu
    nie rozumiem jaki jest sens podawania (któregoś już z kolei) przepisu, którego 99% to opis wrzucania składników w ich robota kuchennego. Może tak alternatywa, jak sobie bez niego poradzić? Albo nie wrzucanie postów z tak bezużytecznymi przepisami? Nic nie wnoszą one dla ludzi, którzy nie chcą kupować waszego robota, a nawet tym, którzy go mają, bo wrzucić składniki i je zblendować ludzie potrafią bez przepisu.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!