
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTOWANIE SPAGHETTI
Spaghetti przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2: ROZDRABNIANIE PARMEZANU
Z parmezanu usunąć skórkę i pokrojony na kawałki ser włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby zgarnąć parmezan łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. Następnie przełożyć do innego naczynia.
KROK 3: ROZDRABNIANIE CZOSNKU, SZALOTEK I SZAŁWII
Szalotki i ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i włożyć do pojemnika miksującego. Listki szałwii umyć, otrząsnąć z wody, większe przepołowić i także włożyć do pojemnika. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Zgarnąć kawałki łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 4: ROZDRABNIANIE SELERA
Seler umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 5. Zgarnąć wszystko łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oliwę z oliwek i dusić (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 2/100°C.
KROK 5: GOTOWANIE MIĘSA I BULIONU
Dodać mielone mięso oraz przyprawy i gotować (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie. Zalać bulionem warzywnym o temperaturze pokojowej i gotować (z zatkniętą miarką) 2 minuty/prędkość 1/100°C.
KROK 6: GOTOWANIE MLEKA Z MASCARPONE
Mleko o temperaturze pokojowej wlać do pojemnika i dodać mascarpone, następnie gotować (bez miarki) 8 minut/prędkość 2/110°C. W celu ochrony przed pryskaniem umieścić wkład do gotowania na pokrywie pojemnika.
KROK 7: SERWOWANIE
Białe bolognese podawać ze spaghetti i parmezanem.
RADA
Jeśli danie będą jeść wyłącznie dorośli, bulion warzywny można zastąpić 100 ml białego wina o temperaturze pokojowej.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese
Sekretem prawdziwego spaghetti bolognese jest gęsty, aromatyczny sos. W połączeniu z makaronem tworzy danie idealne.

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Zobacz przepisy
na święta
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
737 dni temu
nie rozumiem jaki jest sens podawania (któregoś już z kolei) przepisu, którego 99% to opis wrzucania składników w ich robota kuchennego. Może tak alternatywa, jak sobie bez niego poradzić? Albo nie wrzucanie postów z tak bezużytecznymi przepisami? Nic nie wnoszą one dla ludzi, którzy nie chcą kupować waszego robota, a nawet tym, którzy go mają, bo wrzucić składniki i je zblendować ludzie potrafią bez przepisu.
odpowiedz