Zapiekanka gyros
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm
  • garnek
  • 2 patelnie
  • 3 miseczki
  • tarkę 
  • łopatkę silikonową do mieszania

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Ryż ugotuj w osolonej wodzie (ok. 2 łyżeczek)na półtwardo (zakończ gotowanie ok. 2-3 minuty przed czasem podanym na opakowaniu i przepłucz go chłodną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka starannie umyj i oczyść z żyłek i tłuszczu, a następnie pokrój w paski. 

KROK 2: MARYNUJEMY KURCZAKA

Do miski wlej oliwę, a następnie dodaj przyprawę gyros. Wymieszaj, a potem dodaj do marynaty kurczaka i ponownie wymieszaj.

KROK 3: SMAŻYMY KURCZAKA

Rozgrzej patelnię, a po chwili wrzuć na nią kurczaka. Podsmażaj mięso, aż będzie dobrze przypieczone. Odstaw na bok.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cukinię i paprykę umyj. Cukinię przekrój na pół, a potem pokrój w plasterki. Z papryki wyciągnij gniazdo nasienne, a potem pokrój ją w grubą kostkę.

KROK 5: PODSMAŻAMY WARZYWA NA DRUGIEJ PATELNI

Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy, a potem podsmaż na niej paprykę i cukinię. Dopraw do smaku. Warzywa podsmażaj przez 4-5 minut, a następnie dodaj do nich kukurydzę z puszki. Wymieszaj i smaż przez kolejne 3 minuty. Po usmażeniu przełóż je do miseczki.

KROK 6: ŚCIERAMY MOZZARELLĘ NA TARCE

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj do miseczki mozzarellę i odstaw na bok.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce wymieszaj passatę ze śmietanką oraz majonezem, dopraw solą do smaku.

KROK 8: UKŁADAMY SKŁADNIKI W NACZYNIU ŻAROODPORNYM

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ryżu i wymieszaj go z sosem, warzywami i gyrosem. Na wierzchu rozłóż ser mozzarella.

KROK 9: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Naczynie włóż do pieca. Piecz przez 20 minut, do momentu, w którym ser się roztopi, a zapiekanka nabierze miejscami złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Zapiekanka gyros — prosta kuchnia fusion

Zapiekanka gyros z ryżem i innymi dodatkami to połączenie tradycji kulinarnej Grecji z ulubionymi produktami o niekoniecznie greckim rodowodzie, czyli prawdziwa kuchnia fusion. Chociaż nasz przepis zawiera cukinię, paprykę oraz kukurydzę, to nie jest to jedyna smaczna kombinacja składników w zapiekance z gyrosem. Zapiekankę gyros możesz wzbogacić o dowolne ulubione warzywa, sery, wędlinę i inne pyszne produkty, tworząc wyjątkową kompozycję aromatów i smaków.

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem gyros to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają szybkiego, łatwego i domowego obiadu, który nie tylko zaspokoi ich apetyt, ale także dostarczy ciekawych wrażeń. Sięgnij po nasz przepis na zapiekankę kebab gyros i poczuj się jak prawdziwy kucharz, łącząc tradycję kulinarną z nowoczesnością w niezwykle smakowity i satysfakcjonujący dla podniebienia sposób.

Zapiekanka z gyrosa — kilka słów o greckiej tradycji

Gyros to tradycyjna grecka potrawa, która sięga korzeniami jeszcze czasów Imperium Osmańskiego. To właśnie wtedy turecki kebab przywędrował na Peloponez i zainspirował Greków do stworzenia gyrosu, który łudząco przypominał turecki przysmak. Słowo "gyros" pochodzi z języka greckiego i oznacza "kręcić się", co odnosi się do charakterystycznego sposobu przyrządzania mięsa, które jest obracane na pionowym rożnie, chociaż współcześnie gyrosem określa się także podsmażane mięso (drobiowe lub wieprzowe) z dodatkiem konkretnej mieszanki przypraw o tej samej nazwie.

W oryginalnej potrawie spotkać można sos tzatziki, ser feta, ogórka, pomidora, oliwki kalamata i cebulę, a wszystko to zapakowane w aromatyczną, miękką pitę. Nasz przepis na zapiekankę z kurczakiem gyros to ukłonw stronę tego tradycyjnego dania, jednakże w zupełnie nowej odsłonie. Jakie inne składniki można dodać, by domowa zapiekanka gyros z ryżem i kurczakiem smakowała jeszcze lepiej?

Oprócz dodatków, które znajdziesz w naszym przepisie na zapiekankę ryżową z gyrosem, do swojej zapiekanki możesz dodać także plastry pieczarek, podsmażony na maśle szpinak, czarne i zielone oliwki, suszone pomidory, czerwoną cebulę, suszony czosnek, a także bakłażan czy ogórka kiszonego. Możesz także poeksperymentować z różnymi rodzajami sera (np. goudą, halloumi, fetą czy cheddarem) oraz sosami (np. czosnkowym czy jogurtowym), dzięki czemu Twoja zapiekanka z gyrosa zyska więcej charakteru.

Gyros na ciepło — kilka wskazówek

Jak zrobić pyszny gyros na ciepło z ryżem w formie zapiekanki? Aby przyrządzić smaczny gyros z piekarnika potrzebny Ci dobry przepis, świeże składniki oraz znajomość kilku trików, dzięki którym przygotowywana zapiekanka gyros z naszego przepisu będzie smakować jak z najlepszej restauracji.

Najważniejszym elementem całej zapiekanki z ryżem i kurczakiem gyros jest oczywiście samo mięso. Aby odpowiednio je przyrządzić, zamarynuj kawałki kurczaka w przyprawach i oliwie z oliwek, najlepiej kilka godzin przed pieczeniem. Mięso zostanie w ten sposób zabezpieczone przed utratą wilgoci, a po wypieczeniu pozostanie soczyste w środku.

Kolejną istotną zasadą jest odpowiednie ułożenie składników w zapiekance, aby równomiernie się upiekły. Warstwy ryżu, mięsa i dodatków powinny być rozłożone w równo w naczyniu do zapiekania, dzięki czemu cała potrawa będzie piekła się równomiernie, bez przypalania.

Co zrobić, by jeszcze bardziej ulepszyć nasz przepis na zapiekankę gyros? Należy szczególnie zadbać o proces jej wypiekania, pilnować temperatury oraz czasu pieczenia, aby wszystkie składniki się dobrze podgrzały i zapiekły, ale bez nadmiernego przypalenia. Czas pieczenia powinien być zależny od grubości warstw składników - im cieńsze warstwy, tym krótszy czas pieczenia.

Zapiekanka gyrosowa — co do niej dodać zamiast ryżu?

Chcesz nieco poeksperymentować ze smakami i zastanawiasz się, co dodać do zapiekanki gyrosowej zamiast ryżu? Już spieszymy z podpowiedziami, dzięki którym sprawisz, że Twoja zapiekanka gyros będzie najlepszą rzeczą, jaką ostatnio miałeś okazję spróbować!

Istnieje wiele interesujących alternatyw dla ryżu, które mogą nadać Twojej zapiekance gyros z piekarnika nowe walory smakowe oraz interesującą teksturę. Jednym z popularnych wyborów jest użycie makaronu (np. penne lub świderków) zamiast ryżu. Inną ciekawą opcją jest użycie kaszy kuskus, która charakteryzuje się delikatnym smakiem. Ta delikatność idealnie komponuje się z aromatycznym mięsem gyros.

Alternatywą dla ryżu może być również wykorzystanie ziemniaków lub batatów. Warzywa te dodadzą zapiekance gyros na ciepło bardziej wyrazistego smaku. Innym pomysłem jest zastąpienie ryżu mieszanką warzywną. Ta opcja idealnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej, którym zależy na niskokalorycznych posiłkach. W takiej zapiekance powinny znaleźć się warzywa o niskiej zawartości kalorii takie jak szparagi, cukinia czy rzodkiew.

Warto rozważyć wtedy także wymianę sera na jego wersję light (np. mozzarellę light). Możliwości eksperymentowania z dodatkami do zapiekanki gyrosowej jest tak wiele, że bez trudu dopasujesz wszystkie składniki do swoich indywidualnych upodobań smakowych oraz rodzaju diety. Życzymy smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!