
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bakłażana także kroimy w cienkie plastry. Wszystkie plastry układamy obok siebie na blacie, nacieramy solą i zostawiamy na kilka minut. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 2: PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA
Plastry bakłażana osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nich bakłażana z obu stron na złoty kolor. Gotowego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z tłuszczu.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK Z FASOLĄ
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy fasolę i krótko podgrzewamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim mąkę. Następnie powoli wlewamy wodę i doprowadzamy sos do wrzenia, ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: PIECZEMY MUSAKĘ
Pomidora kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy bakłażana, pomidora, ziemniaków, fasoli i sosu beszamelowego. Całość oprószamy parmezanem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pieczona ryba po grecku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
- Łazanki
- Guacamole
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Domek z piernika
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)