Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bakłażana także kroimy w cienkie plastry. Wszystkie plastry układamy obok siebie na blacie, nacieramy solą i zostawiamy na kilka minut. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
KROK 2: PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA
Plastry bakłażana osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nich bakłażana z obu stron na złoty kolor. Gotowego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z tłuszczu.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK Z FASOLĄ
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy fasolę i krótko podgrzewamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim mąkę. Następnie powoli wlewamy wodę i doprowadzamy sos do wrzenia, ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: PIECZEMY MUSAKĘ
Pomidora kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy bakłażana, pomidora, ziemniaków, fasoli i sosu beszamelowego. Całość oprószamy parmezanem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- DESER SZAMPAŃSKI
- Tort arbuzowy
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Flaki po włosku
- Risotto z warzywami
- Deser lodowy z owocami
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Gnocchi z kurczakiem
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)