Musaka z fasolą

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bakłażana także kroimy w cienkie plastry. Wszystkie plastry układamy obok siebie na blacie, nacieramy solą i zostawiamy na kilka minut. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

KROK 2: PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA

Plastry bakłażana osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nich bakłażana z obu stron na złoty kolor. Gotowego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z tłuszczu.

KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK Z FASOLĄ

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy fasolę i krótko podgrzewamy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY

Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim mąkę. Następnie powoli wlewamy wodę i doprowadzamy sos do wrzenia, ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 5: PIECZEMY MUSAKĘ

Pomidora kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy bakłażana, pomidora, ziemniaków, fasoli i sosu beszamelowego. Całość oprószamy parmezanem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Ziemniaki z grilla

Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Ziemniaki z grilla

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Musaka grecka

Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Musaka grecka

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Maciej Nowak

Musaka bułgarska

Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.

Musaka bułgarska
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!