zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

 

Krok 1: Przygotowujemy ciasto na spody

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w misce. Dodajemy wodę, oliwę i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy całość i zagniatamy ciasto.

Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki kokosowej, ponownie zagniatamy i odczekujemy chwilę, a następnie sprawdzamy jego konsystencję. W razie potrzeby czynność powtarzamy.

Krok 2: Formujemy i pieczemy minipizze

Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 6 równych porcji o grubości ok. 1 cm. Każdą porcję spłaszczamy w dłoniach i formujemy placuszki o średnicy ok. 10 cm.

Uformowane spody układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z funkcją termoobiegu).

Krok 3: Układamy dodatki

Upieczone spody smarujemy pesto i układamy na nich ulubione dodatki: liście jarmużu, ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, orzeszki pinii, boczek oraz starte na tarce o dużych oczkach parmezan i mozzarellę.

Minipizze z jarmużem skrapiamy oliwą.

Krok 4: Podpiekamy minipizze z dodatkami

Minipizze z dodatkami zapiekamy ok. 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Karolina Karolina
    42 dni temu
    Czy mogę mąkę migdałową zastąpić mąką jaglaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    42 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    78 dni temu
    Czym można zastąpić jajko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    78 dni temu
    Możesz użyć 1 łyżki mielonego siemienia lnianego, wymieszanych z 3 łyżkami wody. Polecamy również inne podpowiedzi, które znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach
  • Gość Gość
    77 dni temu
    Dzięki za informację.
  • Anna Dąbrowska Anna Dąbrowska
    120 dni temu
    Kinga, czym zastąpić ser? Mam uczulenie na mleko :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Jeśli lubisz, możesz dodać ser kozi.
  • Gość Gość
    130 dni temu
    dzieki za info

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram