zobacz film Minipizze bezglutenowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

 

Krok 1: Przygotowujemy ciasto na spody

Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w misce. Dodajemy wodę, oliwę i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy całość i zagniatamy ciasto.

Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki kokosowej, ponownie zagniatamy i odczekujemy chwilę, a następnie sprawdzamy jego konsystencję. W razie potrzeby czynność powtarzamy.

Krok 2: Formujemy i pieczemy minipizze

Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 6 równych porcji o grubości ok. 1 cm. Każdą porcję spłaszczamy w dłoniach i formujemy placuszki o średnicy ok. 10 cm.

Uformowane spody układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z funkcją termoobiegu).

Krok 3: Układamy dodatki

Upieczone spody smarujemy pesto i układamy na nich ulubione dodatki: liście jarmużu, ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, orzeszki pinii, boczek oraz starte na tarce o dużych oczkach parmezan i mozzarellę.

Minipizze z jarmużem skrapiamy oliwą.

Krok 4: Podpiekamy minipizze z dodatkami

Minipizze z dodatkami zapiekamy ok. 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Barbara Barbara
    1626 dni temu
    Dzień dobry! :) Czy mąka ziemniaczana jest niezbędna? Można ją zastąpić większą ilością kokosowej lub migdałowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1626 dni temu
    Dzień dobry! :) Mąka ziemniaczana odpowiada tutaj za lepkość i sprężystość ciasta-nie polecamy, by z niej rezygnować. Bez tego dodatku pizze mogą się rozpadać i utracić elastyczność. Po upieczeniu będą też na pewno nieco twardsze.
  • Mag Mag
    1698 dni temu
    A jesli nie mam maki kokosowej, to czym moge ja zastapic? Moze kukurydziana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1698 dni temu
    Możesz użyć kukurydzianej :)
  • Karolina Karolina
    2062 dni temu
    Czy mogę mąkę migdałową zastąpić mąką jaglaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2061 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany :)
  • Gość Gość
    2098 dni temu
    Czym można zastąpić jajko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2097 dni temu
    Możesz użyć 1 łyżki mielonego siemienia lnianego, wymieszanych z 3 łyżkami wody. Polecamy również inne podpowiedzi, które znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach
  • Gość Gość
    2097 dni temu
    Dzięki za informację.
  • Anna Dąbrowska Anna Dąbrowska
    2140 dni temu
    Kinga, czym zastąpić ser? Mam uczulenie na mleko :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2139 dni temu
    Jeśli lubisz, możesz dodać ser kozi.
  • Gość Gość
    2149 dni temu
    dzieki za info

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!