
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Przygotowujemy ciasto na spody
Wszystkie suche składniki ciasta łączymy w misce. Dodajemy wodę, oliwę i roztrzepane jajko. Dokładnie mieszamy całość i zagniatamy ciasto.
Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinę mąki kokosowej, ponownie zagniatamy i odczekujemy chwilę, a następnie sprawdzamy jego konsystencję. W razie potrzeby czynność powtarzamy.
Krok 2: Formujemy i pieczemy minipizze
Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 6 równych porcji o grubości ok. 1 cm. Każdą porcję spłaszczamy w dłoniach i formujemy placuszki o średnicy ok. 10 cm.
Uformowane spody układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C (z funkcją termoobiegu).
Krok 3: Układamy dodatki
Upieczone spody smarujemy pesto i układamy na nich ulubione dodatki: liście jarmużu, ziarna ciecierzycy, połówki pomidorków koktajlowych, orzeszki pinii, boczek oraz starte na tarce o dużych oczkach parmezan i mozzarellę.
Minipizze z jarmużem skrapiamy oliwą.
Krok 4: Podpiekamy minipizze z dodatkami
Minipizze z dodatkami zapiekamy ok. 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Piernik świąteczny
- Krokiety z mięsem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
2007 dni temu
Dzień dobry! :) Czy mąka ziemniaczana jest niezbędna? Można ją zastąpić większą ilością kokosowej lub migdałowej?
Odpowiedz
2007 dni temu
Dzień dobry! :) Mąka ziemniaczana odpowiada tutaj za lepkość i sprężystość ciasta-nie polecamy, by z niej rezygnować. Bez tego dodatku pizze mogą się rozpadać i utracić elastyczność. Po upieczeniu będą też na pewno nieco twardsze.
2079 dni temu
A jesli nie mam maki kokosowej, to czym moge ja zastapic? Moze kukurydziana?
Odpowiedz
2079 dni temu
Możesz użyć kukurydzianej :)
2443 dni temu
Czy mogę mąkę migdałową zastąpić mąką jaglaną?
Odpowiedz
2442 dni temu
Możesz dokonać takiej zamiany :)
2479 dni temu
Czym można zastąpić jajko?
Odpowiedz
2478 dni temu
Możesz użyć 1 łyżki mielonego siemienia lnianego, wymieszanych z 3 łyżkami wody. Polecamy również inne podpowiedzi, które znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach
2478 dni temu
Dzięki za informację.
2521 dni temu
Kinga, czym zastąpić ser? Mam uczulenie na mleko :(
Odpowiedz
2520 dni temu
Jeśli lubisz, możesz dodać ser kozi.
2530 dni temu
dzieki za info
Odpowiedz
zobacz wszystkie