zobacz film Carpaccio z buraka

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • ostry nóż lub mandolinę
  • moździerz

Krok 1: PIECZEMY BURAKI

Umyte buraki w skórkach zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry – za pomocą ostrego noża lub mandoliny.

Krok 2: PODAJEMY CARPACCIO

Plastry buraka rozkładamy na talerzu i posypujemy pistacjami rozdrobnionymi w moździerzu oraz pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu układamy warstwę rukoli, a całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Carpaccio skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym i dekorujemy kolejną warstwą rukoli. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1300 dni temu
    ROBIĘ CARPACCIO Z SEREM FETA.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2032 dni temu
    Nigdy jakoś nie byłam przekonana do carpaccio, mimo że prezentuje się pięknie. Dopiero jak zaczęłam korzystać z cateringu dietetycznego Happy Diet to po raz pierwszy spróbowałam, właśnie z buraka. O mamo! Teraz jem regularnie, a na domówki przygotowuję dla znajomych z tego przepisu. Pyszka. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2099 dni temu
    ja znam wersję z pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem i sosem z musztardy ,miodu i cytryny to jest dopiero sztosss

    odpowiedz


Przepadasz za kuchnią włoską? W takim razie na pewno dobrze jest Ci znane danie takie jak carpaccio – lekka potrawa serwowana zazwyczaj w roli przystawki. Carpaccio powstaje zwyczajowo na bazie surowego mięsa, wołowego lub cielęciny. Znaczną popularnością cieszą się też warianty rybne, z łososiem lub tuńczykiem. Nasza propozycja to jednak danie nieco inne. A nawet – zupełnie odmienne. Proponujemy bowiem wszystkim poszukiwaczom nowych smaków wegetariańskie carpaccio z buraka z serem feta i słonecznikiem. To bardzo łatwa do przygotowania kompozycja kulinarna, którą przyszykujesz w niecałe półtorej godziny. Trzymając się proporcji podanych w przepisie, przygotujesz pyszne włoskie jedzenie z wegetariańskim twistem dla aż czterech osób!

Carpaccio z buraka na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu (obiedzie lub kolacji) w stylu włoskim. Ale nie tylko. Ta warzywna potrawa przypadnie do gustu miłośnikom zielonej kuchni oraz wszystkim tym, którym uśmiechają się śmiałe wariacje na temat klasycznych potraw. Chcesz wiedzieć, jak przygotować wyśmienite carpaccio z buraka? W takim razie przyjrzyj się uważnie naszemu przepisowi. Zanim jednak przejdziemy do opisu każdego z etapów przygotowania naszej potrawy, upewnij się, że masz wszystko, co potrzebne. A zatem: ostry nóż lub mandolinę (czyli specjalną metalową krajalnicę do warzyw), obieraczkę, moździerz i folię aluminiową. Niezbędny będzie też oczywiście piekarnik i talerz, ale to chyba oczywiste!

Nim przejdziemy do tajników przepisu, powiedzmy jeszcze w kilku słowach o historii oryginalnego wariantu interesującej nas potrawy. Otóż dzieje przystawki sięgają prawdopodobnie połowy XX wieku, kiedy to carpaccio zaserwowano po raz pierwszy w Wenecji w Harry’s Bar. Szczęśliwą degustatorką prototypu potrawy okazała się hrabina Amalia Nani Mocenigo. Nazwa specjału kulinarnego nawiązuje do Vittore Carpaccio, tworzącego pod koniec wieku XV i na początku wieku XVI weneckiego artysty znanego z renesansowego malarstwa religijnego.

Carpaccio z buraka – przystawka w stylu włoskim 

Nasze carpaccio z buraka z serem feta i słonecznikiem znajdzie wiele zastosowań na suto zastawionym stole. Warto podać je zarówno przed posiłkiem, jak i między kolejnymi daniami. Wartość kaloryczna carpaccio z fetą i rukolą przyrządzoną z zalecanej porcji składników wynosi około 590 kcal. Jedna porcja, czyli jednak czwarta całego dania, ma około 147 kcal. Przejdźmy do opisu przygotowania carpaccio z buraka z serem feta i słonecznikiem. Przypominamy, że jeśli od formy pisanej wolisz filmiki, na których ktoś przyrządza danie, możesz obejrzeć nasz materiał wideo. Mistrzyni kuchni pokaże Ci, jak krok po kroku przyrządzić carpaccio z buraka z fetą.

Przepis na klasyczne carpaccio z buraków

Z pewnością nie zdziwi Cię fakt, że przygotowywanie carpaccio z buraków musisz zacząć… od buraków! Co z nimi? Dwie sztuki starannie umyj. Nie obieraj, tylko zawiń je w folię i połóż na blasze. Tę natomiast umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Warzywa musisz piec do miękkości. Może to potrwać około 60 minut. Uwaga – czas ten może różnić się w zależności od wielkości warzywa. Wyjątkowo duże buraki do carpaccio będą piekły się o wiele dłużej! Co dalej? Jeśli chodzi o carpaccio z buraka – przepis nie pozostawia nam złudzeń co do dalszych losów buraka. Przestudź, a następnie sięgnij po obieraczkę do warzyw. Obierz warzywa i pokrój je na bardzo cienkie plastry – tu z pomocą przychodzi nóż lub mandolina. Pierwszy, najtrudniejszy etap realizacji przepisu na carpaccio z buraka, za Tobą. Teraz pójdzie już z górki!

Jak zrobić carpaccio z buraka w domu? 

Przejdźmy do kolejnych wskazówek związanych z tym, jak zrobić carpaccio z buraka. Weź talerz i rozmieść na nim plastry buraka. Teraz sięgnij po pistacje i moździerz. Rozdrobnij je starannie i posyp nimi buraki. Co, jeśli nie masz moździerza? Niektórzy smakosze w takim przypadku zdają się młynek do kawy. Zawsze też możesz umieścić orzechy w torebce i zmiażdżyć je z wykorzystaniem wałka kuchennego… lub kubka grubym i wytrzymałym dnem. Nie zapomnij też o słoneczniku. Podprażaj go na patelni (bez tłuszczu), aż nabierze apetycznych rumieńców. Co dalej w temacie, jak zrobić carpaccio z buraków? Pora na ozdobienie plasterków buraka rukolą i doprawienie całości solą i pieprzem. To jeszcze nie koniec. Carpaccio z buraka skrop oliwą z oliwek lub octem balsamicznym i ponownie połóż kilka listków rukoli. Teraz nadeszła pora na ser!

Jaki ser pasuje do carpaccio z buraka?         

Jak wyżej – jaki ser do carpaccio z buraka stanowi najlepszy wybór? Kuchnia Lidla poleca w szczególności carpaccio z buraka z fetą. A co, jeśli nie uda Ci się dostać tego właśnie sera? W takiej szczególnej sytuacji możesz pokroić w kostkę zwyczajny ser twarogowy, ser kozi lub jeden z wegańskich odpowiedników, np. tofu. W każdym przypadku możesz liczyć na ciekawy efekt kulinarny!

Doskonale wiesz już, jak przyrządzić carpaccio z buraka z fetą. Przy okazji sprawdź też nasze pozostałe przepisy na różne wersje tego włoskiego specjału. Jeden z naszych przebojowych przepisów to grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem. To wyjątkowa kompozycja kulinarna dla wymagających smakoszy. Kolejny z naszych pomysłów dotyczy dania bezmięsnego. Na naszej stronie znajdziesz też bowiem przepis na carpaccio z pomidorów, w którym pomidorom towarzyszą grzanki z serem kozim. Mamy także alternatywną wersję przepisu na carpaccio z buraka. W nietuzinkowym przepisie Karola Okrasy warzywom tym towarzyszy salsa z rukoli oraz ser kozi. Gdyby jednak naszła Cię

ochota na letnie, owocowe doznania, strzałem w dziesiątkę może okazać się przepis na carpaccio z miodowego melona, któremu towarzyszą truskawki, mięta i odrobina alkoholu (w takim wariancie to potrawa wyłącznie dla dorosłych smakoszy). Oczywiście możesz zrezygnować z procentów, tym samym przyrządzając przepyszne carpaccio dla całej rodziny.

Sprawdź nasz przepis na carpaccio z buraka i przekonaj się, jak ciekawie prezentuje się (i oczywiście smakuje) ta potrawa w bezmięsnym wydaniu. A po zapoznaniu się z buraczaną alternatywą, przetestuj też inne propozycje mistrzyń i mistrzów kulinarnych Kuchni Lidla!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!