zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię aluminiową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • ostry nóż lub mandolinę
  • moździerz

Krok 1: PIECZEMY BURAKI

Umyte buraki w skórkach zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry – za pomocą ostrego noża lub mandoliny.

Krok 2: PODAJEMY CARPACCIO

Plastry buraka rozkładamy na talerzu i posypujemy pistacjami rozdrobnionymi w moździerzu oraz pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu układamy warstwę rukoli, a całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Carpaccio skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym i dekorujemy kolejną warstwą rukoli. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    51 dni temu
    Nigdy jakoś nie byłam przekonana do carpaccio, mimo że prezentuje się pięknie. Dopiero jak zaczęłam korzystać z cateringu dietetycznego Happy Diet to po raz pierwszy spróbowałam, właśnie z buraka. O mamo! Teraz jem regularnie, a na domówki przygotowuję dla znajomych z tego przepisu. Pyszka. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    118 dni temu
    ja znam wersję z pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem i sosem z musztardy ,miodu i cytryny to jest dopiero sztosss

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram