
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- ostry nóż lub mandolinę
- moździerz
Krok 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki w skórkach zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry – za pomocą ostrego noża lub mandoliny.
Krok 2: PODAJEMY CARPACCIO
Plastry buraka rozkładamy na talerzu i posypujemy pistacjami rozdrobnionymi w moździerzu oraz pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu układamy warstwę rukoli, a całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Carpaccio skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym i dekorujemy kolejną warstwą rukoli. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.
Zobacz podobne
przepisy
Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Komentarze (3)
878 dni temu
ROBIĘ CARPACCIO Z SEREM FETA.
odpowiedz
1609 dni temu
Nigdy jakoś nie byłam przekonana do carpaccio, mimo że prezentuje się pięknie. Dopiero jak zaczęłam korzystać z cateringu dietetycznego Happy Diet to po raz pierwszy spróbowałam, właśnie z buraka. O mamo! Teraz jem regularnie, a na domówki przygotowuję dla znajomych z tego przepisu. Pyszka. :)
odpowiedz
1676 dni temu
ja znam wersję z pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem i sosem z musztardy ,miodu i cytryny to jest dopiero sztosss
odpowiedz
zobacz wszystkie