Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię aluminiową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- ostry nóż lub mandolinę
- moździerz
Krok 1: PIECZEMY BURAKI
Umyte buraki w skórkach zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Lekko przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry – za pomocą ostrego noża lub mandoliny.
Krok 2: PODAJEMY CARPACCIO
Plastry buraka rozkładamy na talerzu i posypujemy pistacjami rozdrobnionymi w moździerzu oraz pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu układamy warstwę rukoli, a całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Carpaccio skrapiamy oliwą oraz octem balsamicznym i dekorujemy kolejną warstwą rukoli. Całość posypujemy pokruszonym serem feta.
Zobacz podobne
przepisy
Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!
Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!
Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.
Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Grzybowe tortelloni
- Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
- Małże z czosnkiem i białym winem
- Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
- Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
- Carpaccio z pomidorów
- Placuszki z kukurydzy z sosem jogurtowym
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Peperonata
- Arancini - kulki ryżowe
- Choinki z salami i serem cheddar
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Gruszki parowane w białym winie
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Pesto z rukoli
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- ZIELONY MAJONEZ
- Ubijany ganasz
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Pesto z kolendry
- Jabłkowy chutney z piwem
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Żeberka ostro pikantne
- Indyjski kurczak chili
- Makaron z chorizo i krewetkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1238 dni temu
ROBIĘ CARPACCIO Z SEREM FETA.
odpowiedz
1970 dni temu
Nigdy jakoś nie byłam przekonana do carpaccio, mimo że prezentuje się pięknie. Dopiero jak zaczęłam korzystać z cateringu dietetycznego Happy Diet to po raz pierwszy spróbowałam, właśnie z buraka. O mamo! Teraz jem regularnie, a na domówki przygotowuję dla znajomych z tego przepisu. Pyszka. :)
odpowiedz
2036 dni temu
ja znam wersję z pokruszoną fetą, prażonym słonecznikiem i sosem z musztardy ,miodu i cytryny to jest dopiero sztosss
odpowiedz