Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- wykałaczkę
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Buraki dokładnie myjemy, następnie zawijamy je w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 50 minut – aż będą miękkie (sprawdzamy, wbijając wykałaczkę).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CARPACCIO
W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym. Ostudzone buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Skrapiamy delikatnie mieszaniną octu i miodu.
KROK 3: UPALAMY ORZESZKI
W piekarniku (w 180°C, bez termoobiegu, przez ok. 5-8 minut) lub na suchej patelni upalamy orzeszki sosnowe na lekko brązowy kolor.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Rukolę siekamy. Ścieramy na tarce ser bursztyn. Posiekaną rukolę mieszamy z orzeszkami, dodajemy starty ser bursztyn. Wszystko doprawiamy olejem rzepakowym.
Na burakach polanych octem i miodem układamy salsę z rukoli i kładziemy kawałki sera koziego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Łazanki
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sernik pistacjowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2843 dni temu
Polecam surowe buraki, carpaccio jest z nich pyszne. Cienkie plasterki solę, dodaję czosnek i olej rzepakowy tłoczony na zimno (lub inny) do tego ulubione prażone orzech. Pyszne, chrupiące inne niż pieczone buraki, bardzo orzeźwiające. Buraki muszą być dobrej jakości, by nie miały ziemistego i gorzkiego posmaku.
Odpowiedz
1385 dni temu
Chyba gotowane w plastry jak mgła cięte a nie surowe 😂