Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • folię aluminiową
  • wykałaczkę
  • tarkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)

KROK 1: PIECZEMY BURAKI

Buraki dokładnie myjemy, następnie zawijamy je w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 50 minut – aż będą miękkie (sprawdzamy, wbijając wykałaczkę).

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CARPACCIO

W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym. Ostudzone buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Skrapiamy delikatnie mieszaniną octu i miodu.

KROK 3: UPALAMY ORZESZKI

W piekarniku (w 180°C, bez termoobiegu, przez ok. 5-8 minut) lub na suchej patelni upalamy orzeszki sosnowe na lekko brązowy kolor.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Rukolę siekamy. Ścieramy na tarce ser bursztyn. Posiekaną rukolę mieszamy z orzeszkami, dodajemy starty ser bursztyn. Wszystko doprawiamy olejem rzepakowym.

Na burakach polanych octem i miodem układamy salsę z rukoli i kładziemy kawałki sera koziego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Lidka Lidka
    213 dni temu
    Polecam surowe buraki, carpaccio jest z nich pyszne. Cienkie plasterki solę, dodaję czosnek i olej rzepakowy tłoczony na zimno (lub inny) do tego ulubione prażone orzech. Pyszne, chrupiące inne niż pieczone buraki, bardzo orzeźwiające. Buraki muszą być dobrej jakości, by nie miały ziemistego i gorzkiego posmaku.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram