Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię aluminiową
- wykałaczkę
- tarkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
KROK 1: PIECZEMY BURAKI
Buraki dokładnie myjemy, następnie zawijamy je w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 50 minut – aż będą miękkie (sprawdzamy, wbijając wykałaczkę).
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CARPACCIO
W miseczce mieszamy miód z octem jabłkowym. Ostudzone buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Skrapiamy delikatnie mieszaniną octu i miodu.
KROK 3: UPALAMY ORZESZKI
W piekarniku (w 180°C, bez termoobiegu, przez ok. 5-8 minut) lub na suchej patelni upalamy orzeszki sosnowe na lekko brązowy kolor.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Rukolę siekamy. Ścieramy na tarce ser bursztyn. Posiekaną rukolę mieszamy z orzeszkami, dodajemy starty ser bursztyn. Wszystko doprawiamy olejem rzepakowym.
Na burakach polanych octem i miodem układamy salsę z rukoli i kładziemy kawałki sera koziego.
Zobacz podobne
przepisy
Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!
Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!
Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!
Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2524 dni temu
Polecam surowe buraki, carpaccio jest z nich pyszne. Cienkie plasterki solę, dodaję czosnek i olej rzepakowy tłoczony na zimno (lub inny) do tego ulubione prażone orzech. Pyszne, chrupiące inne niż pieczone buraki, bardzo orzeźwiające. Buraki muszą być dobrej jakości, by nie miały ziemistego i gorzkiego posmaku.
odpowiedz
1066 dni temu
Chyba gotowane w plastry jak mgła cięte a nie surowe 😂