Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- wałek
- surową fasolę lub groch do obciążenia tarty
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200° C (termoobieg)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
KROK 2: PODPIEKAMY SPÓD
Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie, ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut. Po podpieczeniu spodu ciasto studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny.
KROK 4: PIECZEMY TARTĘ
Farsz przekładamy na wystudzony spód tarty. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.
Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!
Kuleczki z koziego sera
Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
308 dni temu
Tarta wyszła super tylko trzeba było dłużej niż w przepisie ją piec, bo jajka ze śmietaną nie chciały się ściąć
odpowiedz
633 dni temu
Czy można użyć mąki krupczatki?
odpowiedz
631 dni temu
Jak najbardziej, mąka krupczatka świetnie sprawdzi się w cieście kruchym, z którego przygotowujemy spód tarty.