zobacz film Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do tarty
  • folię spożywczą
  • papier do pieczenia
  • wałek
  • surową fasolę lub groch do obciążenia tarty
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200° C (termoobieg)

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD

250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

KROK 2: PODPIEKAMY SPÓD

Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie, ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut. Po podpieczeniu spodu ciasto studzimy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny.

KROK 4: PIECZEMY TARTĘ

Farsz przekładamy na wystudzony spód tarty. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    260 dni temu
    Tarta wyszła super tylko trzeba było dłużej niż w przepisie ją piec, bo jajka ze śmietaną nie chciały się ściąć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    585 dni temu
    Czy można użyć mąki krupczatki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    582 dni temu
    Jak najbardziej, mąka krupczatka świetnie sprawdzi się w cieście kruchym, z którego przygotowujemy spód tarty.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!