
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- wałek
- surową fasolę lub groch do obciążenia tarty
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200° C (termoobieg)
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
250 g mąki oraz 50 g zmielonej kaszy gryczanej wysypujemy na blat. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone masło i odrobinę soli. Całość bardzo dokładnie siekamy za pomocą noża. Dodajemy 1 duże lub 2 małe żółtka oraz 1 dużą łyżkę kwaśnej gęstej śmietany. Całość zarabiamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
KROK 2: PODPIEKAMY SPÓD
Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na pergaminie. Formę do tarty wykładamy ciastem, nadmiar ciasta ścinamy, obciążamy grochem lub fasolą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy obciążenie, ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut. Po podpieczeniu spodu ciasto studzimy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W czystej misce mieszamy żółtka i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. W kolejnej misce mieszamy cheddar starty na tarce o grubych oczkach, posiekane suszone pomidory, zielone oliwki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny.
KROK 4: PIECZEMY TARTĘ
Farsz przekładamy na wystudzony spód tarty. Całość zalewamy żółtkami ze śmietaną. Na wierzch wykładamy kozi ser i dekorujemy oliwkami. Pieczemy w temperaturze 180° C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Komentarze (2)
87 dni temu
Czy można użyć mąki krupczatki?
odpowiedz
84 dni temu
Jak najbardziej, mąka krupczatka świetnie sprawdzi się w cieście kruchym, z którego przygotowujemy spód tarty.
zobacz wszystkie