Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- słoiczek z zakrętką (250 ml)
- głęboką patelnię z grubym dnem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładniej umyj, wyparz i osusz słoiczek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KARMELIZUJEMY CUKIER
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na jasnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
KROK 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, skórkę otartą z limonki i kardamon. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zmieni się po wystudzeniu.
Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!
Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!
Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Piwno-arbuzowy koktajl
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
- Zupa z białych warzyw z pulpetami
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Ciasto z profiterolkami
- Tort arbuzowy
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Bazyliowy dressing z orzechami włoskimi
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Chlebek z awokado
- Zielony shot witaminowy
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Jak przygotować sos holenderski?
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Pasta kokosowa na słodko
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)