Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • słoiczek z zakrętką (250 ml)
  • głęboką patelnię z grubym dnem

 

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Dokładniej umyj, wyparz i osusz słoiczek.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KARMELIZUJEMY CUKIER

Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na jasnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.

KROK 2: GOTUJEMY KONFITURĘ

Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, skórkę otartą z limonki i kardamon. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.

WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zmieni się po wystudzeniu.

Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki.

KROK 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA

Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!