
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- słoiczek z zakrętką (250 ml)
- głęboką patelnię z grubym dnem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładniej umyj, wyparz i osusz słoiczek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KARMELIZUJEMY CUKIER
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na jasnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
KROK 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, skórkę otartą z limonki i kardamon. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zmieni się po wystudzeniu.
Pod koniec gotowania doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Mini burgery
- Guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Nuggetsy z kurczaka
- Krokiety z mięsem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Piernik świąteczny
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Boczek pieczony
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)