Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoik z zakrętką (250 ml)
- głęboką patelnię z grubym dnem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładniej umyj, wyparz i osusz słoiczek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KARMELIZUJEMY CUKIER
Cukier przesypujemy na dno rozgrzanej patelni i karmelizujemy, nie mieszając, aż rozpuści się i zmieni kolor na ciemnozłoty. By rozprowadzić karmel po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
KROK 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i ziele angielskie. Chwilę prażymy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę habanero (bez pestek) i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zmieni się po wystudzeniu. Opcjonalnie: pod koniec gotowania doprawiamy całość solą i pieprzem.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!
Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!
Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Aromatyczna jabłkowa konfitura
- Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Chorizo z ziemniakami
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Wegetariańskie chili z batatami
- Pulled pork
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Fondue serowe
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Chili sin carne con tofu
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Wytrawna tarta Tatin
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
- Uszka z grzybami
- Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
- Ciasteczka jeżyki
- Chlebek z awokado
- Musaka z fasolą
- Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Deser lodowy z owocami
- Nektarynkowe lody sernikowe
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)