zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę o drobnych oczkach
  • słoiczek z zakrętką

Sposób przygotowania

Krok 1: kroimy i prażymy pomidory

Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Miąższ oddzielamy od skórki, a następnie drobno siekamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę.

Dodajemy goździki i miód, a całość doprawiamy pieprzem. Prażymy, by odparować wodę.

Krok 2: dodajemy cukinię

Cukinię obieramy ze skórki. Skórkę odkładamy, a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę i dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.

Krok 3: smażymy konfiturę

Dodajemy skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.

Krok 4: przekładamy konfiturę do słoiczka

Patelnię zdejmujemy z ognia. Do konfitury dodajemy drobno posiekaną skórkę z cukinii. Zagotowujemy na mocnym ogniu.

Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka. Mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram