Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- tarkę o drobnych oczkach
- słoiczek z zakrętką
Sposób przygotowania
Krok 1: kroimy i prażymy pomidory
Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Miąższ oddzielamy od skórki, a następnie drobno siekamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę.
Dodajemy goździki i miód, a całość doprawiamy pieprzem. Prażymy, by odparować wodę.
Krok 2: dodajemy cukinię
Cukinię obieramy ze skórki. Skórkę odkładamy, a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę i dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
Krok 3: smażymy konfiturę
Dodajemy skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 4: przekładamy konfiturę do słoiczka
Patelnię zdejmujemy z ognia. Do konfitury dodajemy drobno posiekaną skórkę z cukinii. Zagotowujemy na mocnym ogniu.
Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka. Mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.
Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Kapusta z grochem
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1660 dni temu
W przepisie jest błąd. Podejrzewam, że nie chodziło o skórkę startą z cukini :)
odpowiedz
1660 dni temu
A jednak, źle doczytałem. Można usunąć komentarze.