
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- tarkę o drobnych oczkach
- słoiczek z zakrętką
Sposób przygotowania
Krok 1: kroimy i prażymy pomidory
Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Miąższ oddzielamy od skórki, a następnie drobno siekamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę.
Dodajemy goździki i miód, a całość doprawiamy pieprzem. Prażymy, by odparować wodę.
Krok 2: dodajemy cukinię
Cukinię obieramy ze skórki. Skórkę odkładamy, a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę i dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
Krok 3: smażymy konfiturę
Dodajemy skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 4: przekładamy konfiturę do słoiczka
Patelnię zdejmujemy z ognia. Do konfitury dodajemy drobno posiekaną skórkę z cukinii. Zagotowujemy na mocnym ogniu.
Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczka. Mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Krokiety z mięsem
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1965 dni temu
W przepisie jest błąd. Podejrzewam, że nie chodziło o skórkę startą z cukini :)
Odpowiedz
1965 dni temu
A jednak, źle doczytałem. Można usunąć komentarze.