Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych i o małych oczkach,
- 2 słoiki o pojemności 250 ml.
KROK 1: Karmelizujemy pomarańcze
Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy ze skóry oraz z białej błony. Pomarańcze filetujemy, czyli wycinamy segmenty. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok do miseczki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Układamy wycięte segmenty owoców i karmelizujemy, delikatnie potrząsając patelnią, tak aby pomarańcze się nie rozpadły. Dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy.
KROK 2: Przygotowujemy marchewkę
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy. Do syropu dodajemy startą marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy, aż płyn odparuje. Całość miksujemy.
KROK 3: Mieszamy konfiturę
Konfiturę mieszamy z pomarańczami. Przelewamy do słoików.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!
Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
- Lizaki z ksylitolu
- Kokosowa konfitura z mango
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Budyń migdałowy z chia
- Pudding brzoskwiniowy
- Chlebek cukiniowy
- Magdalenki na 2 sposoby
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Spaghetti alla puttanesca
- Sycylijski makaron z kalafiorem
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Domowa kapusta kiszona
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
- Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Karp w galarecie
- Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1052 dni temu
Czy konfiturę można spokojnie pasteryzować?
odpowiedz
1052 dni temu
Dagmara, zgadza się - konfiturę można pasteryzować. Zarówno metodą na mokro, jak i na sucho. Obie z tych metod znajdziesz na Kuchni Lidla pod hasłem "pasteryzacja" ;)
1042 dni temu
Ogromnie dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. :)