Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o grubych i o małych oczkach,
  • 2 słoiki o pojemności 250 ml.

KROK 1: Karmelizujemy pomarańcze

Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy ze skóry oraz z białej błony. Pomarańcze filetujemy, czyli wycinamy segmenty. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok do miseczki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Układamy wycięte segmenty owoców i karmelizujemy, delikatnie potrząsając patelnią, tak aby pomarańcze się nie rozpadły. Dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy.

KROK 2: Przygotowujemy marchewkę

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy. Do syropu dodajemy startą marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy, aż płyn odparuje. Całość miksujemy.

KROK 3: Mieszamy konfiturę

Konfiturę mieszamy z pomarańczami. Przelewamy do słoików.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Dagmara Dagmara
    872 dni temu
    Czy konfiturę można spokojnie pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    872 dni temu
    Dagmara, zgadza się - konfiturę można pasteryzować. Zarówno metodą na mokro, jak i na sucho. Obie z tych metod znajdziesz na Kuchni Lidla pod hasłem "pasteryzacja" ;)
  • Dagmara Dagmara
    863 dni temu
    Ogromnie dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!