Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • tarkę o grubych i o małych oczkach,
  • 2 słoiki o pojemności 250 ml.

KROK 1: Karmelizujemy pomarańcze

Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy ze skóry oraz z białej błony. Pomarańcze filetujemy, czyli wycinamy segmenty. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok do miseczki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Układamy wycięte segmenty owoców i karmelizujemy, delikatnie potrząsając patelnią, tak aby pomarańcze się nie rozpadły. Dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy.

KROK 2: Przygotowujemy marchewkę

Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy. Do syropu dodajemy startą marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy, aż płyn odparuje. Całość miksujemy.

KROK 3: Mieszamy konfiturę

Konfiturę mieszamy z pomarańczami. Przelewamy do słoików.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:10 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem

Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Konfitura z pomidorów z curry

Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Konfitura z pomidorów z curry
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 20 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Aromatyczna konfitura pomarańczowa

Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:30 liczba porcji: 45 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (3)

Avatar
  • Dagmara Dagmara
    1311 dni temu
    Czy konfiturę można spokojnie pasteryzować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1310 dni temu
    Dagmara, zgadza się - konfiturę można pasteryzować. Zarówno metodą na mokro, jak i na sucho. Obie z tych metod znajdziesz na Kuchni Lidla pod hasłem "pasteryzacja" ;)
  • Dagmara Dagmara
    1301 dni temu
    Ogromnie dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!