
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tarkę o grubych i o małych oczkach,
- 2 słoiki o pojemności 250 ml.
KROK 1: Karmelizujemy pomarańcze
Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystkie dokładnie obieramy ze skóry oraz z białej błony. Pomarańcze filetujemy, czyli wycinamy segmenty. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok do miseczki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Układamy wycięte segmenty owoców i karmelizujemy, delikatnie potrząsając patelnią, tak aby pomarańcze się nie rozpadły. Dodajemy starty imbir i skórkę pomarańczy.
KROK 2: Przygotowujemy marchewkę
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę i cukier łączymy w garnku i zagotowujemy. Do syropu dodajemy startą marchewkę i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Ściągamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i gotujemy, aż płyn odparuje. Całość miksujemy.
KROK 3: Mieszamy konfiturę
Konfiturę mieszamy z pomarańczami. Przelewamy do słoików.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Gulasz wołowy
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Ryba z piekarnika
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Francuskie makaroniki
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa z cukinii - krem z grzankami
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1366 dni temu
Czy konfiturę można spokojnie pasteryzować?
odpowiedz
1366 dni temu
Dagmara, zgadza się - konfiturę można pasteryzować. Zarówno metodą na mokro, jak i na sucho. Obie z tych metod znajdziesz na Kuchni Lidla pod hasłem "pasteryzacja" ;)
1356 dni temu
Ogromnie dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. :)