Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoiczek z zakrętką (250 ml)
- głęboką patelnię z grubym dnem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładniej umyj, wyparz i osusz słoiczek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KARMELIZUJEMY MIÓD
Miód przelewamy na dno rozgrzanej patelni i podgrzewamy, nie mieszając, aż zacznie się delikatnie pienić. By rozprowadzić skarmelizowany miód po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
KROK 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy paprykę, musztardę i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ponownie mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zawartego w miodzie zmieni się po wystudzeniu.
Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!
Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!
Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
Konfitura w wersji wytrawnej, lekko pikantna? Wypróbuj przepis Karola na konfiturę z pomidorów z dodatkiem chili. To smak, który zapadnie Ci w pamięć.
Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Terrina serowa
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Surówka z pora
- Twarożek tofu z warzywami
- Krokiety z serem pavé
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Syrop piernikowy
- Cytryny w miodzie
- Jabłkowy chutney z cynamonem
- Chleb orkiszowy
- Pizza bez drożdży
- Pulpety w sosie własnym
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
- Kanapka rybaka
- Ciasteczka migdałowe
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Makaron ze szparagami
- Pasta z wędzonej makreli
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Sos pieczarkowy
- Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
- Chlebek z awokado
- Wytrawna konfitura z pomidorów i chili
- Pierogi ze szpinakiem i serem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)