
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- słoiczek z zakrętką (250 ml)
- głęboką patelnię z grubym dnem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Dokładniej umyj, wyparz i osusz słoiczek.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KARMELIZUJEMY MIÓD
Miód przelewamy na dno rozgrzanej patelni i podgrzewamy, nie mieszając, aż zacznie się delikatnie pienić. By rozprowadzić skarmelizowany miód po całej powierzchni patelni, ruszamy nią – nie używamy drewnianych szpatułek, nie dotykamy karmelu.
KROK 2: GOTUJEMY KONFITURĘ
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę prażymy. Dodajemy paprykę, musztardę i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy. Dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę. Ponownie mieszamy. Całość zalewamy octem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje, a konfitura lekko zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Gorąca konfitura może mieć nieco rzadszą konsystencję, która pod wpływem działania cukru zawartego w miodzie zmieni się po wystudzeniu.
Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z cytryny.
KROK 3: PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA
Gotową konfiturę przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Słoiczek mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę.
Komentarze (0)