Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- młynek do kawy
- moździerz
- tygielek do kawy
Przygotuj wcześniej:
Kawę odmierz i drobno zmiel w młynku do kawy – powinna być delikatna i drobniejsza od cukru. Wodę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była zimna.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI
Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i szczyptę kardamonu. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy składniki.
WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy słodką kawę, możemy dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru.
KROK 2: PODGRZEWAMY KAWĘ
Tygielek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Kawę zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się pienić.
KROK 3: PODAJEMY KAWĘ
Kawę przelewamy do filiżanki i odczekujemy chwilę przed wypiciem, aby fusy opadły na dno naczynia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Jajka na miękko
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Guacamole
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)