Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- młynek do kawy
- moździerz
- tygielek do kawy
Przygotuj wcześniej:
Kawę odmierz i drobno zmiel w młynku do kawy – powinna być delikatna i drobniejsza od cukru. Wodę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była zimna.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI
Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i szczyptę kardamonu. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy składniki.
WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy słodką kawę, możemy dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru.
KROK 2: PODGRZEWAMY KAWĘ
Tygielek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Kawę zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się pienić.
KROK 3: PODAJEMY KAWĘ
Kawę przelewamy do filiżanki i odczekujemy chwilę przed wypiciem, aby fusy opadły na dno naczynia.
Zobacz podobne
przepisy
Kawa po portugalsku
Mielony cynamon, kolendra, duża ilość spienionego mleka i oczywiście mocne espresso – z tych składników przygotujesz kawę w stylu portugalskim!
Dyniowe latte i milkshake
Korzenne przyprawy w połączeniu z dynią to baza dwóch pysznych napojów Kingi! Wypróbuj latte i milkshake’a, by rozgrzać się w jesienne popołudnia!
KLASYCZNA DALGONA COFFEE
Słynna kawa z Instagrama teraz w Kuchni Lidla! Sprawdź, jak przygotować klasyczną dalgona coffee, i ciesz się jej smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pita pizza
- Kawa po turecku z kardamonem
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
- Kowbojska śniadaniowa owsianka białkowa Arthura
- Wzmacniający, białkowy shake lamparta
- Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Nektarynkowe lody sernikowe
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Kokosowy pudding chia z doliny
- Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
- Kanapka rybaka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)