Kawa po turecku z kardamonem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • młynek do kawy
  • moździerz
  • tygielek do kawy

Przygotuj wcześniej:

Kawę odmierz i drobno zmiel w młynku do kawy – powinna być delikatna i drobniejsza od cukru. Wodę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była zimna.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY SKŁADNIKI

Kardamon rozgniatamy w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę, cukier i szczyptę kardamonu. Całość zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy składniki.

WSKAZÓWKA! Jeśli lubimy słodką kawę, możemy dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru.

KROK 2: PODGRZEWAMY KAWĘ

Tygielek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając. Kawę zdejmujemy z ognia, gdy zacznie się pienić.

KROK 3: PODAJEMY KAWĘ

Kawę przelewamy do filiżanki i odczekujemy chwilę przed wypiciem, aby fusy opadły na dno naczynia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!