Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • bawełnianą ściereczkę
  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • blachę o wymiarach 23 x 27 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do pojemnika miksującego dodajemy mleko, drożdże, cukier i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Gotowy zaczyn zostawiamy w przykrytym pojemniku miksującym na ok. 10 minut, aby zaczął pracować.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy, korzystając z programu ugniatanie / miękkie ciasto / czas 4 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Do czystego pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki kruszonki i wyrabiamy ją, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Gotową kruszonkę przekładamy do miski i do momentu pieczenia ciasta przechowujemy w lodówce.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W ciasto uderzamy pięścią i przekładamy je na blachę tak, aby pokrywało cały jej spód. Na cieście układamy połówki śliwek bez pestek. Blachę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto obficie posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!