Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

KROK 1. Wyrabiamy ciasto drożdżowe

Hiszpańskie ciasto drożdżowe - Wyrabiamy ciasto drożdżowe

Podgrzewamy mleko do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy do miski. W środku mąki robimy zagłębienie, wlewamy do niego mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką (tylko w środkowej części miski), tak by mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Roztapiamy masło i dodajemy je do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy sól, jaja oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).

KROK 2. Pieczemy wieniec drożdżowy

Hiszpańskie ciasto drożdżowe - Pieczemy wieniec drożdżowy

Ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek. Wałek układamy, nadając mu kształt koła, i przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (w środek ciasta można wstawić szklankę). Wieniec smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami migdałów i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.

KROK 3. Smażymy konfiturę pomarańczową

Hiszpańskie ciasto drożdżowe - Smażymy konfiturę pomarańczową

Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, karmelizujemy go, dodajemy pomarańcze i sok, który wyciskamy z pozostałości po filetowaniu. Przez chwilę smażymy. Gdy składniki się połączą, studzimy.

Wieniec drożdżowy serwujemy z konfiturą pomarańczową.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    657 dni temu
    Konfitura według tego przepisu wychodzi bardzo rzadka, wręcz lejąca sie. Czy taka ma byc? Może przepis jest niepełny i brakuje informacji o zastosowaniu cukru żelującego? Z hity dziekuje za odpowiedzi i pizdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    656 dni temu
    Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, należy ją nieco dłużej pogotować, by nadmiar wody odparował :)
  • Gość Gość
    667 dni temu
    Czy możecie w przepisach gdzie wykorzystywana jest mąką podawać jej typ np. 450, 550, 650 itp? W zależności od zastosowanego typu jej gramatura może ulec zmianie.

    odpowiedz

  • Endriu Endriu
    663 dni temu
    To samo tyczy się rozmiaru tortownic w przepisach. Mogliby się bardziej postarać.
  • Marta Marta
    668 dni temu
    Czy wieniec smarujemy z góry konfiturą czy go przekładamy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    668 dni temu
    Marto, konfitura jest dodatkiem. Wieniec kroimy na kawałki i każdy wedle uznania może sobie smarować ciasto konfitura :)
  • Gość Gość
    668 dni temu
    Szkoda, że nie ma filmiku. Ciasto wydaje się dość trudne. Czy będzie filmik kiedyś do np. "wianuszków"? Bo jest u Was przepis ale bez filmiku a szkoda.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram