Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
KROK 1. Wyrabiamy ciasto drożdżowe
Podgrzewamy mleko do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy do miski. W środku mąki robimy zagłębienie, wlewamy do niego mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką (tylko w środkowej części miski), tak by mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Roztapiamy masło i dodajemy je do wyrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy sól, jaja oraz startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
KROK 2. Pieczemy wieniec drożdżowy
Ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek. Wałek układamy, nadając mu kształt koła, i przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (w środek ciasta można wstawić szklankę). Wieniec smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami migdałów i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.
KROK 3. Smażymy konfiturę pomarańczową
Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, karmelizujemy go, dodajemy pomarańcze i sok, który wyciskamy z pozostałości po filetowaniu. Przez chwilę smażymy. Gdy składniki się połączą, studzimy.
Wieniec drożdżowy serwujemy z konfiturą pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!
Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
2238 dni temu
Ja nie mogę odtworzyć przepisu
odpowiedz
3145 dni temu
Konfitura według tego przepisu wychodzi bardzo rzadka, wręcz lejąca sie. Czy taka ma byc? Może przepis jest niepełny i brakuje informacji o zastosowaniu cukru żelującego? Z hity dziekuje za odpowiedzi i pizdrawiam!
odpowiedz
3144 dni temu
Jeśli konfitura jest zbyt rzadka, należy ją nieco dłużej pogotować, by nadmiar wody odparował :)
3155 dni temu
Czy możecie w przepisach gdzie wykorzystywana jest mąką podawać jej typ np. 450, 550, 650 itp? W zależności od zastosowanego typu jej gramatura może ulec zmianie.
odpowiedz
3150 dni temu
To samo tyczy się rozmiaru tortownic w przepisach. Mogliby się bardziej postarać.
3156 dni temu
Czy wieniec smarujemy z góry konfiturą czy go przekładamy?
odpowiedz
3156 dni temu
Marto, konfitura jest dodatkiem. Wieniec kroimy na kawałki i każdy wedle uznania może sobie smarować ciasto konfitura :)
3156 dni temu
Szkoda, że nie ma filmiku. Ciasto wydaje się dość trudne. Czy będzie filmik kiedyś do np. "wianuszków"? Bo jest u Was przepis ale bez filmiku a szkoda.
odpowiedz