
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Pomarańcze kroimy w plastry o grubości około 6-8 mm. W rondlu lub na patelni zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny do momentu powstania syropu. Plastry pomarańczy gotujemy w syropie na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.
Następnie rondel lub patelnię z pomarańczami zdejmujemy z ognia. Pomarańcze pozostawiamy do wystudzenia w garnku.
Wystudzone plastry pomarańczy wyjmujemy z syropu, układamy je na metalowej kratce, aby odciekły. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy plastry wyschną, przecinamy je na pół. Połówki plastrów zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na bok aż czekolada stwardnieje.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
3943 dni temu
Macieju, raczej na deser po Wigilii, ale jak najbardziej :)
Odpowiedz
3949 dni temu
A TO SIĘ NADAJE NA WIGLIĘ?
Odpowiedz
3970 dni temu
Kasiu ten deser przeznaczony jest do spożycia od razu po przyrządzeniu.
Odpowiedz
3970 dni temu
Jak długo można je przechowywać?
Odpowiedz
3974 dni temu
alexa, cukier trzcinowy również tutaj będzie pasował :)
Odpowiedz
3974 dni temu
Czy można zastosować cukier trzcinowy?
Odpowiedz
3989 dni temu
Drogi Gościu, czekoladę należy rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej czyli w misce ustawionej nad gotującą się wodą.
Odpowiedz
3989 dni temu
jak przygotować lejąca sie czekolade?
Odpowiedz
4089 dni temu
ciekawy przepis. z przykrością stwierdzam, że brak receptury na własną czekoladę rozczarowuje.
Odpowiedz