Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Pomarańcze kroimy w plastry o grubości około 6-8 mm. W rondlu lub na patelni zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny do momentu powstania syropu. Plastry pomarańczy gotujemy w syropie na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.

Następnie rondel lub patelnię z pomarańczami zdejmujemy z ognia. Pomarańcze pozostawiamy do wystudzenia w garnku. 

Wystudzone plastry pomarańczy wyjmujemy z syropu, układamy je na metalowej kratce, aby odciekły. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Gdy plastry wyschną, przecinamy je na pół. Połówki plastrów zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na bok aż czekolada stwardnieje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3615 dni temu
    Macieju, raczej na deser po Wigilii, ale jak najbardziej :)

    odpowiedz

  • MACIEJ MACIEJ
    3620 dni temu
    A TO SIĘ NADAJE NA WIGLIĘ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3641 dni temu
    Kasiu ten deser przeznaczony jest do spożycia od razu po przyrządzeniu.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3641 dni temu
    Jak długo można je przechowywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3645 dni temu
    alexa, cukier trzcinowy również tutaj będzie pasował :)

    odpowiedz

  • alexa alexa
    3645 dni temu
    Czy można zastosować cukier trzcinowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3660 dni temu
    Drogi Gościu, czekoladę należy rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej czyli w misce ustawionej nad gotującą się wodą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3660 dni temu
    jak przygotować lejąca sie czekolade?

    odpowiedz

  • melate melate
    3760 dni temu
    ciekawy przepis. z przykrością stwierdzam, że brak receptury na własną czekoladę rozczarowuje.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!