Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Pomarańcze kroimy w plastry o grubości około 6-8 mm. W rondlu lub na patelni zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny do momentu powstania syropu. Plastry pomarańczy gotujemy w syropie na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.
Następnie rondel lub patelnię z pomarańczami zdejmujemy z ognia. Pomarańcze pozostawiamy do wystudzenia w garnku.
Wystudzone plastry pomarańczy wyjmujemy z syropu, układamy je na metalowej kratce, aby odciekły. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy plastry wyschną, przecinamy je na pół. Połówki plastrów zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na bok aż czekolada stwardnieje.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!
Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.
Tort serowy z nutą pomarańczy
Blaty ciasta francuskiego przełożone masą sernikową, a do tego orzeźwiający smak cytrusów. Pyszny deser na wiele okazji.
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
- Spaghetti à la carbonara
- Tort czekoladowo-miętowy
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
- Pikantne kulki z morelami
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Muffiny marchewkowe
- Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Sos pieczarkowy
- Tarta z owocami kaki
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
- Surówka z pora
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Chlebek mango
- Faszerowane liście winogron
- Proste kimchi
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Koncentrat bulionu drobiowego
- Spaghetti z mulami
- Burger z pasztetem i surówką coleslaw
- Sałatka z jabłkiem i granatem
- Burgery na sałacie
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
- Królik w sosie śliwkowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3576 dni temu
Macieju, raczej na deser po Wigilii, ale jak najbardziej :)
odpowiedz
3581 dni temu
A TO SIĘ NADAJE NA WIGLIĘ?
odpowiedz
3602 dni temu
Kasiu ten deser przeznaczony jest do spożycia od razu po przyrządzeniu.
odpowiedz
3603 dni temu
Jak długo można je przechowywać?
odpowiedz
3607 dni temu
alexa, cukier trzcinowy również tutaj będzie pasował :)
odpowiedz
3607 dni temu
Czy można zastosować cukier trzcinowy?
odpowiedz
3622 dni temu
Drogi Gościu, czekoladę należy rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej czyli w misce ustawionej nad gotującą się wodą.
odpowiedz
3622 dni temu
jak przygotować lejąca sie czekolade?
odpowiedz
3721 dni temu
ciekawy przepis. z przykrością stwierdzam, że brak receptury na własną czekoladę rozczarowuje.
odpowiedz