Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Rodzynki, owoce żurawiny, migdały i kandyzowaną skórkę z cytrusów umieść w misce, zalej rumem, przykryj i odstaw na noc.
Wodę potrzebną do przygotowania ciasta podgrzewamy tak, aby była letnia.
Masło potrzebne do przygotowania i posmarowania ciasta roztapiamy i studzimy, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN Z SUSZONYCH DROŻDŻY
Do miski wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy szczyptę cukru i drożdże. Miskę odstawiamy na ok. 5 minut, aż całość się spieni.
Następnie do miski z drożdżami dodajemy mleko i 140 g mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż wyrośnie.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier i roztopione masło.
Całość wyrabiamy chwilę do połączenia składników, a następnie dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godzin, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO Z BAKALIAMI
Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodajemy nasączone rumem bakalie i wyrabiamy przez ok. 5 minut do połączenia się składników.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTO
Z gotowego ciasta formujemy prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Marcepan kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i wykładamy na środku ciasta na całej jego długości.
Jajko roztrzepujemy z łyżką wody. Tak powstałą mieszaniną smarujemy brzegi ciasta i składamy je do środka, formując delikatne wzniesienie na środku i mocno łącząc ze sobą, także na końcach.
Uformowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 45 minut aż wyrośnie.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni należy przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczony Stollen smarujemy 1 ½ łyżki roztopionego masła i posypujemy dość grubą warstwą przesianego przez sitko o drobnych oczkach cukru pudru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Makówki śląskie
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makowiec japoński
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Ciasto na pierogi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
319 dni temu
Nie mogę znaleźć informacji na temat ilości drożdży?
Odpowiedz
318 dni temu
Karolino, dziękujemy za zwrócenie uwagi! Drożdże faktycznie zniknęły z listy składników, jednak już na nią wróciły. Do przygotowania stollen potrzebujemy 2 łyżeczki suchych drożdży :)
680 dni temu
Jaka temperatura?
Odpowiedz