Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Rodzynki, owoce żurawiny, migdały i kandyzowaną skórkę z cytrusów umieść w misce, zalej rumem, przykryj i odstaw na noc.

Wodę potrzebną do przygotowania ciasta podgrzewamy tak, aby była letnia.

Masło potrzebne do przygotowania i posmarowania ciasta roztapiamy i studzimy, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN Z SUSZONYCH DROŻDŻY

Do miski wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy szczyptę cukru i drożdże. Miskę odstawiamy na ok. 5 minut, aż całość się spieni.

Następnie do miski z drożdżami dodajemy mleko i 140 g mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż wyrośnie.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier i roztopione masło.

Całość wyrabiamy chwilę do połączenia składników, a następnie dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godzin, aż podwoi swoją objętość.

KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO Z BAKALIAMI

Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodajemy nasączone rumem bakalie i wyrabiamy przez ok. 5 minut do połączenia się składników.

KROK 4: FORMUJEMY CIASTO

Z gotowego ciasta formujemy prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Marcepan kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i wykładamy na środku ciasta na całej jego długości.

Jajko roztrzepujemy z łyżką wody. Tak powstałą mieszaniną smarujemy brzegi ciasta i składamy je do środka, formując delikatne wzniesienie na środku i mocno łącząc ze sobą, także na końcach.

Uformowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 45 minut aż wyrośnie.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.

WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni należy przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.

Upieczony Stollen smarujemy 1 ½ łyżki roztopionego masła i posypujemy dość grubą warstwą przesianego przez sitko o drobnych oczkach cukru pudru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    333 dni temu
    Jaka temperatura?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!