![Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/c7f73a65f2be-5d4261bd339d-stollen-drozdzowa-strucla-bozonarodzeniowa-kuchnialidla-kinga-paruzel.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Rodzynki, owoce żurawiny, migdały i kandyzowaną skórkę z cytrusów umieść w misce, zalej rumem, przykryj i odstaw na noc.
Wodę potrzebną do przygotowania ciasta podgrzewamy tak, aby była letnia.
Masło potrzebne do przygotowania i posmarowania ciasta roztapiamy i studzimy, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN Z SUSZONYCH DROŻDŻY
Do miski wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy szczyptę cukru i drożdże. Miskę odstawiamy na ok. 5 minut, aż całość się spieni.
Następnie do miski z drożdżami dodajemy mleko i 140 g mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż wyrośnie.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier i roztopione masło.
Całość wyrabiamy chwilę do połączenia składników, a następnie dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godzin, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO Z BAKALIAMI
Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodajemy nasączone rumem bakalie i wyrabiamy przez ok. 5 minut do połączenia się składników.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTO
Z gotowego ciasta formujemy prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Marcepan kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i wykładamy na środku ciasta na całej jego długości.
Jajko roztrzepujemy z łyżką wody. Tak powstałą mieszaniną smarujemy brzegi ciasta i składamy je do środka, formując delikatne wzniesienie na środku i mocno łącząc ze sobą, także na końcach.
Uformowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 45 minut aż wyrośnie.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni należy przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczony Stollen smarujemy 1 ½ łyżki roztopionego masła i posypujemy dość grubą warstwą przesianego przez sitko o drobnych oczkach cukru pudru.
Zobacz podobne
przepisy
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
![Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c3e59daf6bb8-6f13ff0b61fa-KW50_2019-pawel_piernikowa_rolada_z_kremem_jab┼ékowo-cynamonowym_1250x700.webp)
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
![Seromakowiec](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/74df93cc1600-26530f5e7a2b-KW48_Kinga_35118_219286_seromakowiec_1250x700.webp)
Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!
![Makowiec z jabłkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c40a9dab863c-882721147d9d-kw48-2021-pawel-malecki-makowiec-z-jablkami_1250x700.webp)
Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!
![Tarta makowa z gruszkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/db808ab32dc6-24b73ed3bc20-kw51-2021-kinga-paruzel-tarta-makowa-z-gruszkami_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto ryżowe
- Keks świąteczny
- Tajine z kurczaka z figami
- Drożdżowy zawijaniec z migdałami
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Fabada
- Milopitakia
- Twarożek tofu z warzywami
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Bezmięsny pie
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Ciasto z marcepanem
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Risotto pomidorowe
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Ubijany ser brie z grzankami
- Wytrawna tarta Tatin
- Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
- Klasyczny mus czekoladowy
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Kanapka z kurczakiem
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
Komentarze (1)
216 dni temu
Jaka temperatura?
odpowiedz