Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot kuchenny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Rodzynki, owoce żurawiny, migdały i kandyzowaną skórkę z cytrusów umieść w misce, zalej rumem, przykryj i odstaw na noc.
Wodę potrzebną do przygotowania ciasta podgrzewamy tak, aby była letnia.
Masło potrzebne do przygotowania i posmarowania ciasta roztapiamy i studzimy, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN Z SUSZONYCH DROŻDŻY
Do miski wlewamy 2 łyżki letniej wody, dodajemy szczyptę cukru i drożdże. Miskę odstawiamy na ok. 5 minut, aż całość się spieni.
Następnie do miski z drożdżami dodajemy mleko i 140 g mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż wyrośnie.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i cytryny, żółtka, ekstrakt z wanilii, cukier i roztopione masło.
Całość wyrabiamy chwilę do połączenia składników, a następnie dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godzin, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: ŁĄCZYMY CIASTO Z BAKALIAMI
Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią, aby wypuściło powietrze. Następnie dodajemy nasączone rumem bakalie i wyrabiamy przez ok. 5 minut do połączenia się składników.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTO
Z gotowego ciasta formujemy prostokąt o wymiarach 30 x 25 cm. Marcepan kroimy w paski o grubości ok. 1 cm i wykładamy na środku ciasta na całej jego długości.
Jajko roztrzepujemy z łyżką wody. Tak powstałą mieszaniną smarujemy brzegi ciasta i składamy je do środka, formując delikatne wzniesienie na środku i mocno łącząc ze sobą, także na końcach.
Uformowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 45 minut aż wyrośnie.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, aż patyczek wkładany w ciasto będzie suchy.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni należy przykryć je kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczony Stollen smarujemy 1 ½ łyżki roztopionego masła i posypujemy dość grubą warstwą przesianego przez sitko o drobnych oczkach cukru pudru.
Zobacz podobne
przepisy
Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!
Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.
Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!
Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny makowiec
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
346 dni temu
Jaka temperatura?
odpowiedz