zobacz film Tarta makowa z gruszkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sitko o drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • wałek
  • formę do tarty o średnicy 23 cm
  • wycinak w kształcie gwiazdki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Mąkę, cukier puder, cynamon i goździki przesiewamy do miski przez sitko. Dodajemy sól, bardzo zimne masło pokrojone w kostkę, lodowatą wodę i ocet.

Masło siekamy nożem, by wstępnie połączyło się z resztą składników. Dzięki temu ciasto przyjmie minimalną ilość ciepła naszych dłoni i po upieczeniu będzie wyjątkowo kruche.

Gdy w misce powstanie struktura przypominająca kruszonkę, krótko zagniatamy ciasto dłońmi, aż wszystkie składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Krok 2: GOTUJEMY GRUSZKI W SYROPIE

Gruszki obieramy, zachowując ogonki, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Sok z pomarańczy łączymy w garnku z cukrem. Dodajemy laskę cynamonu. Zagotowujemy.

Do zagotowanego syropu wkładamy gruszki i gotujemy je ok. 15 minut.

Krok 3: PODPIEKAMY SPÓD TARTY

Mocno schłodzone ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, dokładnie dociskamy je do dna i brzegów. Nadmiar ciasta odcinamy i odkładamy do późniejszego wykorzystania.

Ciasto w formie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY OZDOBY Z KRUCHEGO CIASTA

Odłożone wcześniej ciasto ponownie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, a następnie wykrawamy z niego ozdoby za pomocą wycinaka w kształcie gwiazdki.

Krok 5: PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ

Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika (piekarnik zostawiamy włączony) i nakładamy na niego masę makową z bakaliami. Na warstwie ciasta układamy wyłowione z syropu i delikatnie odsączone gruszki. Lekko je dociskamy, by zanurzyły się w masie.

Na wierzchu układamy gwiazdki z kruchego ciasta. Tartę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem oprószamy z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    737 dni temu
    Jaka funkcje spełnia ocet jabłkowy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    737 dni temu
    Tak jak Kinga wspomina w odcinku, ocet jabłkowy sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej kruche.
  • Gość Gość
    1057 dni temu
    Bardzo fajne danie! Polecam!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!