Babka drożdżowa z lukrem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do pieczenia (ok. 22 cm)

Przygotuj wcześniej:

  • masło wyjmij z lodówki, by w momencie użycia było miękkie

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FOREMKĘ

Dokładnie myjemy pomarańczę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Połowę startej skórki i wyciśniętego soku odkładamy (do przygotowania lukru). W drugiej połowie soku umieszczamy rodzynki do namoczenia. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do misy miksującej wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 40°C / czas: 3 minuty / obroty: 1. Następnie rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

W misce termorobota MC Smart umieszczamy resztę mąki, żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, sól oraz odsączone rodzynki. Składniki mieszamy, używając programu „ugniatanie” / czas: 2,5 minuty / obroty: 1. Następnie zostawiamy ciasto w misie do wyrośnięcia na 30-35 minut.

KROK 4: PIECZEMY BABKĘ

Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie myjemy miskę do mieszania. Do nagrzanego piekarnika (150°C) wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER POMARAŃCZOWY

Do miski do mieszania dodajemy cukier puder, skórkę i sok z pomarańczy. Ustawiamy programmiksowanie na piure” / czas: 20 sekund / obroty: 3.

KROK 6: DEKORUJEMY BABKĘ

Ciepłą babkę polewamy lukrem pomarańczowym i rozprowadzamy go za pomocą pędzla. Odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER DEKORACYJNY

Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy, aż lukier zgęstnieje.

WSKAZÓWKA: Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodajemy kilka kropel wody.

KROK 8: PONOWNIE DEKORUJEMY

Lukrem dekoracyjnym ozdabiamy babkę, tak by lukier spływał po babce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!