
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do pieczenia (ok. 22 cm)
Przygotuj wcześniej:
- masło wyjmij z lodówki, by w momencie użycia było miękkie
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FOREMKĘ
Dokładnie myjemy pomarańczę, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Połowę startej skórki i wyciśniętego soku odkładamy (do przygotowania lukru). W drugiej połowie soku umieszczamy rodzynki do namoczenia. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy miksującej wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 50 g mąki. Całość mieszamy, używając programu „własne ustawienia” / temperatura: 40°C / czas: 3 minuty / obroty: 1. Następnie rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
W misce termorobota MC Smart umieszczamy resztę mąki, żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, sól oraz odsączone rodzynki. Składniki mieszamy, używając programu „ugniatanie” / czas: 2,5 minuty / obroty: 1. Następnie zostawiamy ciasto w misie do wyrośnięcia na 30-35 minut.
KROK 4: PIECZEMY BABKĘ
Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie myjemy miskę do mieszania. Do nagrzanego piekarnika (150°C) wstawiamy ciasto i pieczemy 20 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po zakończeniu pieczenia uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy babkę z formy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER POMARAŃCZOWY
Do miski do mieszania dodajemy cukier puder, skórkę i sok z pomarańczy. Ustawiamy program „miksowanie na piure” / czas: 20 sekund / obroty: 3.
KROK 6: DEKORUJEMY BABKĘ
Ciepłą babkę polewamy lukrem pomarańczowym i rozprowadzamy go za pomocą pędzla. Odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER DEKORACYJNY
Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny. Mieszamy, aż lukier zgęstnieje.
WSKAZÓWKA: Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodajemy kilka kropel wody.
KROK 8: PONOWNIE DEKORUJEMY
Lukrem dekoracyjnym ozdabiamy babkę, tak by lukier spływał po babce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Klasyczna sałatka grecka
- Makówki śląskie
- Boczek pieczony
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)