
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tarkę o drobnych oczkach
- wałek do ciasta
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mleko przelewamy do pojemnika miksującego i podgrzewamy je używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 35°C / obroty: 1 / czas: 4 minuty. Następnie do mleka dodajemy pozostałe składniki rozczynu, mieszamy je wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 35°C / obroty: 1 / czas: 1 minuta. Gotowy rozczyn odstawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozczyn. Ciasto wyrabiamy, używając programu ugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas: 4 minuty. Do wyrabiającego się ciasta stopniowo dodajemy miękkie masło. Następnie ciasto ponownie zagniatamy, wybierając ten sam program i ustawienia. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Z pomarańczy ścieramy skórkę. Wraz z masą makową i migdałami przekładamy ją do pojemnika miksującego i korzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / obroty: 1 / czas: 3 minuty przygotowujemy masę makową.
KROK 4: SKŁADAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy je na trzy, dość cienkie, koła. Jeden z tak przygotowanych placków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej, przykrywamy kolejnym płatem ciasta i smarujemy drugą połową maku. Na koniec całość przykrywamy ostatnim plackiem ciasta.
KROK 5: FORMUJEMY GWIAZDĘ
Na środku makowego koła układamy szklankę i tniemy ciasto na 4 równe części, od krawędzi szklanki do brzegu koła. Następnie każdą z ćwiartek kroimy na kolejne, podobnej wielkości, 4 części. Zdejmujemy szklankę. Części ciasta łapiemy po dwie i zawijamy je dwukrotnie, kierując je do siebie. Tak samo postępujemy z pozostałymi 14 kawałkami.
KROK 6: PIECZEMY GWIAZDĘ
W misce mieszamy ze sobą jajko i mleko. Tak przygotowanym płynem dokładnie smarujemy zawiniętą gwiazdę. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotową gwiazdę makową studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)