Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tarkę o drobnych oczkach
- wałek do ciasta
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mleko przelewamy do pojemnika miksującego i podgrzewamy je używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 35°C / obroty: 1 / czas: 4 minuty. Następnie do mleka dodajemy pozostałe składniki rozczynu, mieszamy je wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 35°C / obroty: 1 / czas: 1 minuta. Gotowy rozczyn odstawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozczyn. Ciasto wyrabiamy, używając programu ugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas: 4 minuty. Do wyrabiającego się ciasta stopniowo dodajemy miękkie masło. Następnie ciasto ponownie zagniatamy, wybierając ten sam program i ustawienia. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Z pomarańczy ścieramy skórkę. Wraz z masą makową i migdałami przekładamy ją do pojemnika miksującego i korzystając z programu gotowanie wg własnych ustawień / obroty: 1 / czas: 3 minuty przygotowujemy masę makową.
KROK 4: SKŁADAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy je na trzy, dość cienkie, koła. Jeden z tak przygotowanych placków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej, przykrywamy kolejnym płatem ciasta i smarujemy drugą połową maku. Na koniec całość przykrywamy ostatnim plackiem ciasta.
KROK 5: FORMUJEMY GWIAZDĘ
Na środku makowego koła układamy szklankę i tniemy ciasto na 4 równe części, od krawędzi szklanki do brzegu koła. Następnie każdą z ćwiartek kroimy na kolejne, podobnej wielkości, 4 części. Zdejmujemy szklankę. Części ciasta łapiemy po dwie i zawijamy je dwukrotnie, kierując je do siebie. Tak samo postępujemy z pozostałymi 14 kawałkami.
KROK 6: PIECZEMY GWIAZDĘ
W misce mieszamy ze sobą jajko i mleko. Tak przygotowanym płynem dokładnie smarujemy zawiniętą gwiazdę. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotową gwiazdę makową studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Spaghetti carbonara
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Świąteczne pierniczki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
21 dni temu
Dzień dobry, jak podejść do przepisu wyrabiając ciasto ręcznie?
Odpowiedz
11 dni temu
Dzień dobry, jeśli chcesz przygotować to ciasto bez termorobota MC Smart polecamy wykorzystać przepis Pawła: https://kuchnialidla.pl/drozdzowa-gwiazda-z-makiem-i-bakaliami