Gwiazda makowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • tarkę o drobnych oczkach
  • wałek do ciasta
  • blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 180°C

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia miało temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mleko przelewamy do pojemnika miksującego i podgrzewamy je używając programu gotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 37°C / czas: 1 minuta. Następnie do mleka dodajemy pozostałe składniki rozczynu, mieszamy je wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas: 1 minuta / obroty: 1. Gotowy rozczyn odstawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, jajka, cukier i rozczyn. Ciasto wyrabiamy, używając programu ugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas: 4 minuty. Do wyrabiającego się ciasta stopniowo dodajemy miękkie masło. Następnie ciasto ponownie zagniatamy, wybierając ten sam program i ustawienia. Z gotowego ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Z pomarańczy ścieramy skórkę. Następnie łączymy ją z masą makową i migdałami.

KROK 4: SKŁADAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy je na trzy, dość cienkie, koła. Jeden z tak przygotowanych placków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej, przykrywamy kolejnym płatem ciasta i smarujemy drugą połową maku. Na koniec całość przykrywamy ostatnim plackiem ciasta.

KROK 5: FORMUJEMY GWIAZDĘ

Na środku makowego koła układamy szklankę i tniemy ciasto na 4 równe części, od krawędzi szklanki do brzegu koła. Następnie każdą z ćwiartek kroimy na kolejne, podobnej wielkości, 4 części. Zdejmujemy szklankę. Części ciasta łapiemy po dwie i zawijamy je dwukrotnie, kierując je do siebie. Tak samo postępujemy z pozostałymi 14 kawałkami.

KROK 6: PIECZEMY GWIAZDĘ

W misce mieszamy ze sobą jajko i mleko. Tak przygotowanym płynem dokładnie smarujemy zawiniętą gwiazdę. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotową gwiazdę makową studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!