zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kokilkę
  • ściereczkę
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • ostry nóż
  • wałek
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-BAKALIOWA

Masę makową łączymy w misce ze skórką pomarańczową, białkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże ucieramy w miseczce z cukrem i cukrem wanilinowym, a mleko lekko podgrzewamy do temperatury ok. 40°C.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę i robimy w niej niewielkie zagłębienie, do którego przelewamy mleko i dodajemy utarte z cukrem drożdże. Delikatnie łączymy płynne składniki z częścią mąki i przykrywamy miskę ściereczką.

Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka, nasionka z laski wanilii i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.

Dobrze wyrobione ciasto ponownie podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 4: TWORZYMY WARSTWY GWIAZDY

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je na desce oprószonej mąką i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-4 mm.

Pierwszy placek przekładamy na arkusz papieru do pieczenia i rozprowadzamy na nim równomierną warstwę masy makowej, pozostawiając margines o szerokości ok. 0,5 cm. Placek z masą nakrywamy drugim plackiem tak, by dopasować do siebie brzegi ciasta.

Czynność powtarzamy. Brzegi ciasta sklejamy.

Krok 5: FORMUJEMY GWIAZDĘ

Na środku placka umieszczamy kokilkę o średnicy ok. 7 cm i lekko dociskamy ją do ciasta. Za pomocą bardzo ostrego noża dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty.

Chwytamy równocześnie za końce 2 trójkątów i zawijamy je do środka 2 razy. Wewnętrzne rogi podstawy trójkątów sklejamy, a zewnętrzne naciągamy, tworząc ramiona gwiazdy. By uzyskać pożądany kształt, wycinamy nadmiar ciasta.

Krok 6: PIECZEMY I DEKORUJEMY GWIAZDĘ

Uformowaną gwiazdę przekładamy na blachę, smarujemy z wierzchu białkiem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180°C (termoobieg).

Wciąż gorącą gwiazdę smarujemy z wierzchu podgrzanym miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    138 dni temu
    Upiekłam gwiazdę z makiem,super

    odpowiedz

  • pola pola
    193 dni temu
    Zrobię taką mniam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    222 dni temu
    Ale piękna gwiazda!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    222 dni temu
    Koniecznie spróbuj ją zrobić u siebie! :)
  • Marta Marta
    227 dni temu
    Sztoła (stołem).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    228 dni temu
    Świetny patent!!! WYKORZYSTAM!!! Ale ja tęsknię za tymi skomplikowanymi przepisami, które Pan Paweł robił kiedyś... te musy, te torty...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    215 dni temu
    Witam, czemu służą ubite białka w masie makowej?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    215 dni temu
    Są spoiwem masy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram