Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kokilkę
- ściereczkę
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- ostry nóż
- wałek
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-BAKALIOWA
Masę makową łączymy w misce ze skórką pomarańczową, białkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże ucieramy w miseczce z cukrem i cukrem wanilinowym, a mleko lekko podgrzewamy do temperatury ok. 40°C.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę i robimy w niej niewielkie zagłębienie, do którego przelewamy mleko i dodajemy utarte z cukrem drożdże. Delikatnie łączymy płynne składniki z częścią mąki i przykrywamy miskę ściereczką.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Krok 3: WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka, nasionka z laski wanilii i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.
Dobrze wyrobione ciasto ponownie podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4: TWORZYMY WARSTWY GWIAZDY
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je na desce oprószonej mąką i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-4 mm.
Pierwszy placek przekładamy na arkusz papieru do pieczenia i rozprowadzamy na nim równomierną warstwę masy makowej, pozostawiając margines o szerokości ok. 0,5 cm. Placek z masą nakrywamy drugim plackiem tak, by dopasować do siebie brzegi ciasta.
Czynność powtarzamy. Brzegi ciasta sklejamy.
Krok 5: FORMUJEMY GWIAZDĘ
Na środku placka umieszczamy kokilkę o średnicy ok. 7 cm i lekko dociskamy ją do ciasta. Za pomocą bardzo ostrego noża dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty.
Chwytamy równocześnie za końce 2 trójkątów i zawijamy je do środka 2 razy. Wewnętrzne rogi podstawy trójkątów sklejamy, a zewnętrzne naciągamy, tworząc ramiona gwiazdy. By uzyskać pożądany kształt, wycinamy nadmiar ciasta.
Krok 6: PIECZEMY I DEKORUJEMY GWIAZDĘ
Uformowaną gwiazdę przekładamy na blachę, smarujemy z wierzchu białkiem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180°C (termoobieg).
Wciąż gorącą gwiazdę smarujemy z wierzchu podgrzanym miodem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Zobacz podobne
przepisy
Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.
Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!
Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!
Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Francuskie brioche z czekoladą
- Grissini
- Tort cynamonowo-makowy
- Jajka po rosyjsku
- Babeczki dyniowe
- Świąteczna nalewka bakaliowa
- Torcik wiśniowy
- Wieniec morelowo-figowy
- Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
- Bezglutenowa tarta migdałowa
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Domowe majonezy smakowe
- Risotto z szynką i grzybami
- Suflety z serem munster
- Piroshki z wołowiną
- Rigatoni z ricottą
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Tort orzechowy
- Chipsy z jabłek
- Śląskie makówki
- Wegańskie makiełki
- Dżem nektarynkowy z wanilią
- Letnia sałatka z arbuzem i dressingiem cytrynowym
- Miska warzyw
- Knedle ze śliwkami
- Sylwestrowe „lane” chrusty
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
691 dni temu
Gwiazda gości na naszym stole co roku. Jest po prostu wyjątkowa, robi niesamowite wrażenie i jest łatwiejsza do zrobienia niż się wydaje ;) Szkoda, że nie można dodawać zdjęć wypieków.
odpowiedz
1764 dni temu
Robiłam wielokrotnie, zawsze wychodzi! Bardzo dobry przepis, dziękuję!
odpowiedz
1784 dni temu
Ciasto rewelacja. Pięknie się prezentuje. Jeszcze lepiej smakuje
odpowiedz
2085 dni temu
Upiekłam gwiazdę z makiem,super
odpowiedz
2140 dni temu
Zrobię taką mniam
odpowiedz
2169 dni temu
Ale piękna gwiazda!!!
odpowiedz
2169 dni temu
Koniecznie spróbuj ją zrobić u siebie! :)
2175 dni temu
Sztoła (stołem).
odpowiedz
2175 dni temu
Świetny patent!!! WYKORZYSTAM!!! Ale ja tęsknię za tymi skomplikowanymi przepisami, które Pan Paweł robił kiedyś... te musy, te torty...
odpowiedz
2163 dni temu
Witam, czemu służą ubite białka w masie makowej?
2163 dni temu
Są spoiwem masy :)
zobacz wszystkie