
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- keksówkę o długości 30 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
W garnku podgrzewamy mleko i masło. Kiedy masło się roztopi, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką cukru, a następnie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Pozostały cukier, sól, mąkę i jajka zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Marcepan drobno kruszymy i miksujemy z 50 g śmietany. Czekoladę i orzechy laskowe siekamy. Ciasto dzielimy na odrobinie mąki na 2 porcje, a następnie każdą rozwałkowujemy na prostokąt (o wymiarach 20 x 48 cm). Jeden prostokąt smarujemy marcepanem i posypujemy migdałami. Drugi smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym i posypujemy czekoladą i orzechami laskowymi.
KROK 3: WKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Każdy kroimy na 18 prostokątów (o wymiarach 10 x 8 cm), które układamy na przemian jeden na drugim – ostatni kawałek ciasta nadzieniem do dołu. Tak przygotowany stos wkładamy do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Żółtko roztrzepujemy z pozostałą śmietaną, smarujemy nim wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Guacamole
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledź w oleju
- Krokiety z mięsem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Piernik świąteczny
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)