Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę o wymiarach 34x26 cm
  • 2 duże miski
  • mikser z hakiem
  • rondelek
  • ściereczkę kuchenną
  • durszlak
  • małe sitko

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wyjmij masło z lodówki, by się ogrzało i zmiękło.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Mleko wlewamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy (ma być jedynie letnie). Do miski wkruszamy drożdże. Wsypujemy łyżkę cukru i rozcieramy drożdże, by całkowicie się rozpuściły i połączyły z cukrem. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż wszystko się połączy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ją na 15 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów.

KROK 2: ZAGNIATAMY CIASTO

W drugiej misce łączymy resztę składników: wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, cukier wanilinowy oraz masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy wstępnie ręką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Zajmie to co najmniej kilka minut. Możemy też pomóc sobie robotem kuchennym z mieszadłem-hakiem lub termorobotem MC Smart. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy ponownie do miski i przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy owoce. Truskawki przekładamy do durszlaka i dokładnie opłukujemy zimną wodą. Osuszamy je i usuwamy z nich szypułki. Każdą truskawkę przekrajamy na pół (większe owoce możemy pokroić na ćwiartki). Włączamy piekarnik, by rozgrzał się do temperatury 180°C.

KROK 4: PRZEKŁADAMY CIASTO DO BLACHY

Blachę dokładnie natłuszczamy masłem (dno i boki). Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie, tym razem tylko chwilę i przekładamy do formy. Rozciągamy palcami tak, by równomiernie pokryło całą blaszkę. Na wierzch wysypujemy truskawki, rozprowadzamy je równą warstwą i lekko dociskamy do ciasta.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Ciasto wsuwamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) na środkowy poziom i pieczemy ok. 35-40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy ok. 5 minut, zanim je wyjmiemy.

KROK 6: SERWUJEMY CIASTO

Kiedy ciasto zupełnie wystygnie, przesiewamy na nie przez sitko cukier puder. Kroimy ciasto na kwadraty i... zapraszamy do stołu!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Ciasto drożdżowe z truskawkami – podwieczorek-marzenie w gorący dzień

Ciasto drożdżowe można przygotowywać przez cały rok – jesienią ze śliwkami lub jabłkami, zimą z makiem czy suszonymi owocami, wiosną z rabarbarem. Kiedy przychodzi lato, zdecydowanie wygrywa ciasto drożdżowe z truskawkami. I choć truskawki zawsze można kupić mrożone, to jednak z pieczeniem ciasta drożdżowego warto poczekać na świeże owoce. Bo jeśli już brać się za samodzielne przygotowywanie tego bądź co bądź czasochłonnego ciasta, to tylko z truskawkami najwyższych lotów, a takie znajdziesz na Ryneczku Lidla! Możesz też pokusić się o zrobienie poza sezonem ciasta drożdżowego z truskawkami mrożonymi, ale efekt będzie nieco inny. Rozmrożone truskawki mają inny smak i konsystencję.

Wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami – jak to osiągnąć?

Każdy, kto od czasu do czasu piecze ciasta drożdżowe, wie, że czasami wychodzą one zbyt suche. Jak tego uniknąć? Jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe z truskawkami, które nie zapycha, ale rozpływa się w ustach? Przede wszystkim postaw na... dodatek tłuszczu! Tak, niektórzy są zdania, że w cieście drożdżowym powinno być minimum tłuszczu, aby było lekkie i puszyste. Niestety, o ile bardzo świeże będzie na pewno smaczne, to już na drugi dzień wyraźnie się przesuszy i stanie się mało apetyczne. Jeśli nie używasz masła, zawsze możesz zastąpić je margaryną do pieczenia, olejem kokosowym a nawet płynnym olejem roślinnym, taki, jak olej rzepakowy. Co ciekawe, ciasto drożdżowe da się też zrobić bez jajek. Zatem z tego pysznego wypieku weganie nie muszą rezygnować!

Inny pomysł na dodanie wilgotności ciastu? Niech nie skusi Cię dodanie zbyt mokrych lub rozmiękłych owoców. Nadmiar soku wcale nie sprawi, że cały wypiek stanie się lepszy. Może za to nadmiernie rozmiękczyć ciasto na styku z owocami, przez co będzie sprawiało wrażenie częściowo surowego!

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami – co można do niego dodać?

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami oczywiście niejedno ma oblicze. Nasz wariant jest bardzo podstawowy, bo to tylko ciasto, truskawki i akcent w postaci cukru pudru na wierzchu. A jak zrobić ciasto drożdżowe z truskawkami w bogatszej wersji? To, co przychodzi na myśl jako pierwsze, to z pewnością kruszonka! Tak, ona pasuje tu wprost idealnie. Kruszonkę do ciasta drożdżowego z truskawkami zrobisz ze 100 gram mąki, 60 gram cukru i 60 gram masła. Składniki wystarczy rozetrzeć w palcach na grudki i tak zrobioną kruszonką posypać wierzch ciasta przed włożeniem go do piekarnika. Masło powinno być zimne! W wersji wegańskiej możesz użyć do kruszonki margaryny do pieczenia lub rafinowanego oleju kokosowego. Takie aromatyczne, pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami możesz wrzucić na jeszcze wyższy poziom rozpusty. W czasie, gdy będzie się studziło, przygotuj lukier, np. na bazie soku z cytryny, który doda przyjemny, świeży akcent smakowy do ciasta. Wystudzone ciasto polej lukrem i możesz je już serwować! Żeby przygotować ciasto drożdżowe z truskawami, kruszonką i lukrem, musisz tylko pokonać jedną przeszkodę. Zapach świeżego wypieku zwykle zwabia wszystkich domowników, więc ciasto może nie zdążyć ostygnąć przed lukrowaniem, znikając przedwcześnie... w brzuchach! 

Czy do ciasta drożdżowego z truskawkami pasuje coś jeszcze? Niektórzy decydują się dodać do niego także waniliowy budyń. Należy go ugotować tak, by był gęstszy niż zwykle i położyć na ciasto jeszcze przed rozłożeniem truskawek. Trafionym pomysłem jest też zastąpienie 1/3 truskawek obranym i pokrojonym rabarbarem. Te dwa owoce doskonale się ze sobą komponują.

Szybkie ciasto drożdżowe z truskawkami – czy to możliwe?

Ciasto drożdżowe jest z definicji ciastem czasochłonnym. Nie wystarczy tu wymieszać składników, przelać do formy i wrzucić do piekarnika. Najpierw oczekujemy na rozczyn, potem ciasto wyrasta przez godzinę... W niektórych przepisach ciasto – już w blaszce, posypane owocami – pozostawia się do drugiego wyrastania! W naszym przypadku po ponownym zagnieceniu i przełożeniu do blaszki ciasto ląduje już w piekarniku. Jeśli chcesz mieć w miarę szybkie ciasto drożdżowe z truskawkami, użyj blachy nie mniejszej niż ta, którą podajemy w przepisie. Ciasto wyjdzie w formie mniejszych rozmiarów, ale będzie wyższe, przez co będzie też musiało się dłużej piec.

Ostatnia porada? Może nie sprawi, że na wykonanie ciasta poświęcisz mniej czasu, ale i tak powinna Ci się spodobać! Jeśli już zabierasz się za pieczenie ciasta drożdżowego, nie ograniczaj się do małych porcji. Wykorzystaj nasz przepis 1:1 lub nawet zwiększ go proporcjonalnie, ale na pewno go nie zmniejszaj. Więcej ciasta to więcej i na dłużej usatysfakcjonowanych podniebień i brzuchów. Ciasto drożdżowe z truskawkami (i kruszonką) na dużą blachę to jedyne słuszne rozwiązanie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!