Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego
- sitko o drobnych oczkach
- worek cukierniczy z tylką do szprycowania
- papier do pieczenia
- ołówek
- blachę do pieczenia
- piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 115°C
- blender ręczny
Przygotuj wcześniej:
Białka oddziel od żółtek (najlepiej z jajek o rozmiarze L), a następnie białka przechowuj przez min. 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Śmietankę i mascarpone przechowuj w lodówce, aby były dobrze schłodzone podczas przygotowania kremu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA NA BEZĘ
Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać na średnich obrotach. Kiedy delikatnie się ubiją, dodajemy 1/3 cukru i 1 szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodajemy pozostały cukier w dwóch częściach. Kiedy beza będzie już miała lekko perłowy połysk, dolewamy do niej sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie wyłączamy mikser przesiewamy do niej przez sitko o drobnych oczkach mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
KROK 2: SZPRYCUJEMY BEZĘ NA BLACHĘ
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 22-24 cm. Następnie papier obracamy na drugą stronę, przekładamy na blachę do pieczenia i szprycujemy wieniec, tworząc swego rodzaju warkocz złożony z serduszek. Następnie powtarzamy tę czynność, aż powstaną dwie warstwy bezy. Pozostałą masę wyciskamy na blachę, aby upiekły się małe bezy, które wykorzystamy do dekoracji.
WSKAZÓWKA! Wieniec można swobodnie uformować za pomocą łyżki, układając bezę w okrąg.
KROK 3: PIECZEMY BEZĘ
Wieniec bezowy przekładamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do ok. 115°C i pieczemy przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 100-110°C i pieczemy kolejne 60-70 minut. Beza nie powinna się zarumienić. Gotowy wieniec studzimy (przez pierwsze 15 minut w uchylonym piekarniku).
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM
W trakcie pieczenia bezy przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość ubijamy na puszysty i gęsty krem. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY
Truskawki obieramy z szypułek, przekrawamy na pół i wraz z cukrem pudrem przekładamy do wysokiego naczynia. Całość blendujemy za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie dość gładki sos.
KROK 6: DEKORUJEMY WIENIEC
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Wystudzoną bezę przekładamy na talerz. Szprycujemy na nią krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami i upieczonymi z wieńcem małymi bezami.
KROK 7: PODAJEMY BEZĘ
Bezę bezpośrednio przed podaniem (lub dopiero na talerzu) polewamy sosem truskawkowym.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!
Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.
Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!
Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Chrupiąca beza, truskawki i śmietana - to połączenie idealne nie tylko na Wielkanoc! Spróbuj i pozwól sobie na chwilę słodkiego zapomnienia
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
168 dni temu
Jak zrobić by bez była tak śnieznobiała?
odpowiedz
167 dni temu
Za taki biały kolor odpowiada sok z cytryny. Bardzo zachęcamy do obejrzenia odcinka dołączonego do tego przepisu -- Paweł dokładnie tłumaczy w nim wszystkie mechanizmy związane z przygotowaniem bezy.