zobacz film Beza z truskawkami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego
  • sitko o drobnych oczkach
  • worek cukierniczy z tylką do szprycowania
  • papier do pieczenia
  • ołówek
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik z włączoną funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 115°C
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Białka oddziel od żółtek (najlepiej z jajek o rozmiarze L), a następnie białka przechowuj przez min. 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Śmietankę i mascarpone przechowuj w lodówce, aby były dobrze schłodzone podczas przygotowania kremu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA NA BEZĘ

Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać na średnich obrotach. Kiedy delikatnie się ubiją, dodajemy 1/3 cukru i 1 szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodajemy pozostały cukier w dwóch częściach. Kiedy beza będzie już miała lekko perłowy połysk, dolewamy do niej sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie wyłączamy mikser przesiewamy do niej przez sitko o drobnych oczkach mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

KROK 2: SZPRYCUJEMY BEZĘ NA BLACHĘ

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 22-24 cm. Następnie papier obracamy na drugą stronę, przekładamy na blachę do pieczenia i szprycujemy wieniec, tworząc swego rodzaju warkocz złożony z serduszek. Następnie powtarzamy tę czynność, aż powstaną dwie warstwy bezy. Pozostałą masę wyciskamy na blachę, aby upiekły się małe bezy, które wykorzystamy do dekoracji.

WSKAZÓWKA! Wieniec można swobodnie uformować za pomocą łyżki, układając bezę w okrąg.

KROK 3: PIECZEMY BEZĘ

Wieniec bezowy przekładamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do ok. 115°C i pieczemy przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 100-110°C i pieczemy kolejne 60-70 minut. Beza nie powinna się zarumienić. Gotowy wieniec studzimy (przez pierwsze 15 minut w uchylonym piekarniku).

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM

W trakcie pieczenia bezy przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość ubijamy na puszysty i gęsty krem. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku i dokładnie mieszamy.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY

Truskawki obieramy z szypułek, przekrawamy na pół i wraz z cukrem pudrem przekładamy do wysokiego naczynia. Całość blendujemy za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie dość gładki sos.

KROK 6: DEKORUJEMY WIENIEC

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Wystudzoną bezę przekładamy na talerz. Szprycujemy na nią krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami i upieczonymi z wieńcem małymi bezami.

KROK 7: PODAJEMY BEZĘ

Bezę bezpośrednio przed podaniem (lub dopiero na talerzu) polewamy sosem truskawkowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • makowiec makowiec
    22 dni temu
    Jak zrobić by bez była tak śnieznobiała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    21 dni temu
    Za taki biały kolor odpowiada sok z cytryny. Bardzo zachęcamy do obejrzenia odcinka dołączonego do tego przepisu -- Paweł dokładnie tłumaczy w nim wszystkie mechanizmy związane z przygotowaniem bezy.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!