Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego
- bawełnianą ściereczkę
- wysmarowaną olejem i oprószoną mąką keksówkę
Przygotuj wcześniej:
Napój owsiany podgrzewamy, aby w momencie użycia był ciepły, nie gorący.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UCIERAMY DROŻDŻE Z CUKREM
Drożdże ucieramy z cukrem, aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy napoju owsianego i całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego i tworzymy na środku niewielki dołek. Wlewamy w niego drożdże wymieszane z napojem owsianym i delikatnie mieszamy z niewielką ilością mąki. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy, aż drożdże zaczną pracować.
KROK 3: PODSMAŻAMY KONFITURĘ Z MALINAMI
Konfiturę przekładamy na suchą patelnię i podsmażamy razem z mrożonymi malinami, aż powstanie gęsta masa. Gotowe, podsmażone maliny przekładamy do miski i odkładamy do wystudzenia.
KROK 4: WYRABIAMY CIASTO
Do wyrośniętego rozczynu i mąki dodajemy cynamon, ekstrakt waniliowy i olej. Całość wyrabiamy, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na min. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
WSKAZÓWKA! Olej z pestek dyni możemy zastąpić dowolnym tłuszczem np. olejem pistacjowym lub słonecznikowym.
KROK 5: SMARUJEMY CIASTO MALINAMI I KREMEM
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekrawamy na pół. Jedną z połówek rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i smarujemy podsmażonymi malinami. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Tak samo rozwałkowujemy drugą połówkę ciasta, smarujemy ją kremem pistacjowym i również zwijamy z rulon wzdłuż dłuższego boku.
KROK 6: ZAPLATAMY CIASTO
Każdy z wałków przecinamy wzdłuż na pół. Następnie delikatnie sklejamy ciasto pistacjowego i malinowego wałka ze sobą i zawijamy je w rulon tak, aby kolory nadzienia były dobrze widoczne. To samo robimy z pozostałymi wałkami i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut, aby jeszcze wyrosło.
KROK 7: PIECZEMY DONUT BABKĘ
Wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną oleju i pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ciasto przed podaniem studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!
Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.
Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)