Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania polewy z mlecznej i deserowej czekolady wyjmujemy z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Babka
W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.
Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.
Masę wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Polewa z czekolady deserowej
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
Polewa z czekolady mlecznej
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
Dekoracja z masy dragant
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do cukru pudru i 25 g mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy.
Następnie podsypujemy pozostałą mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Wystudzoną babkę oblewamy najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.
Zobacz podobne
przepisy
Keks świąteczny
Rumiane ciasto pełne migdałów i kandyzowanych owoców z dodatkiem amaretto. Klasyczny wypiek w świątecznej odsłonie.
Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!
Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Kutia
- Sernik krakowski
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
748 dni temu
Witam czy kuwerture mogę zastąpić czekoladą deserową lub gorzką
odpowiedz
748 dni temu
Kuwertura to czekolada o bardzo specyficznych właściwościach i raczej nie zalecamy zastępowania jej zwykłymi czekoladami.
4001 dni temu
Czy do dragantu można dodać barwnik?
odpowiedz
4002 dni temu
Czy mikser kitchen aid (aristan 5) jest dobty? Ponieważ kiedyś chciałam go kupić ale zauważyłam że ma tylko 300W mocy. Proszę o odpowiedz.
odpowiedz
4006 dni temu
Popiernam !!! ( chodzi o książkę z przepisami Pawła ).
odpowiedz
4006 dni temu
mam nadzieję, że Lidl wyda książę z przepisami i trikami Pana Pawła. Nie każdy lubi gotować dania obiadowe. Ja uwielbiam tylko piec i taka książka byłaby świetna! pomyślcie nad tym.
odpowiedz
4007 dni temu
Babka świąteczna już upieczona,wyszła pyszna ,polewa z czekolady Fincarre jest idealna.
odpowiedz