Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Masło potrzebne do przygotowania polewy z mlecznej i deserowej czekolady wyjmujemy z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.
Babka
W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.
Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.
Masę wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Polewa z czekolady deserowej
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
Polewa z czekolady mlecznej
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.
Dekoracja z masy dragant
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do cukru pudru i 25 g mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy.
Następnie podsypujemy pozostałą mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Wystudzoną babkę oblewamy najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Spaghetti carbonara
- Świąteczne pierniczki
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (7)
1075 dni temu
Witam czy kuwerture mogę zastąpić czekoladą deserową lub gorzką
Odpowiedz
1074 dni temu
Kuwertura to czekolada o bardzo specyficznych właściwościach i raczej nie zalecamy zastępowania jej zwykłymi czekoladami.
4328 dni temu
Czy do dragantu można dodać barwnik?
Odpowiedz
4328 dni temu
Czy mikser kitchen aid (aristan 5) jest dobty? Ponieważ kiedyś chciałam go kupić ale zauważyłam że ma tylko 300W mocy. Proszę o odpowiedz.
Odpowiedz
4333 dni temu
Popiernam !!! ( chodzi o książkę z przepisami Pawła ).
Odpowiedz
4333 dni temu
mam nadzieję, że Lidl wyda książę z przepisami i trikami Pana Pawła. Nie każdy lubi gotować dania obiadowe. Ja uwielbiam tylko piec i taka książka byłaby świetna! pomyślcie nad tym.
Odpowiedz
4333 dni temu
Babka świąteczna już upieczona,wyszła pyszna ,polewa z czekolady Fincarre jest idealna.
Odpowiedz