zobacz film Bożonarodzeniowa babka piernikowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło potrzebne do przygotowania polewy z mlecznej i deserowej czekolady wyjmujemy z lodówki tak, aby w momencie użycia było bardzo miękkie.

Babka

W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową, miód i przyprawę do piernika. Całość mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy.

Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której dodajemy przestudzoną masę czekoladową. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy powidła śliwkowe. Mieszamy.

Masę wlewamy do formy na babkę i pieczemy w temperaturze 160º C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.

Polewa z czekolady deserowej

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.

Polewa z czekolady mlecznej

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy miękkie masło. Całość starannie mieszamy.

Dekoracja z masy dragant

Żelatynę namaczamy w wodzie. Do cukru pudru i 25 g mąki ziemniaczanej dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w wodzie i podgrzaną w kuchence mikrofalowej oraz sok z cytryny. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy.

Następnie podsypujemy pozostałą mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Wystudzoną babkę oblewamy najpierw polewą z czekolady deserowej, wstawiamy do lodówki do zestalenia polewy, następnie dekorujemy polewą z czekolady mlecznej oraz gwiazdkami z masy dragant i niewielką ilością cukru pudru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    748 dni temu
    Witam czy kuwerture mogę zastąpić czekoladą deserową lub gorzką

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    748 dni temu
    Kuwertura to czekolada o bardzo specyficznych właściwościach i raczej nie zalecamy zastępowania jej zwykłymi czekoladami.
  • Gość Gość
    4001 dni temu
    Czy do dragantu można dodać barwnik?

    odpowiedz

  • Małgosia Małgosia
    4002 dni temu
    Czy mikser kitchen aid (aristan 5) jest dobty? Ponieważ kiedyś chciałam go kupić ale zauważyłam że ma tylko 300W mocy. Proszę o odpowiedz.

    odpowiedz

  • Gość 2 Gość 2
    4006 dni temu
    Popiernam !!! ( chodzi o książkę z przepisami Pawła ).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4006 dni temu
    mam nadzieję, że Lidl wyda książę z przepisami i trikami Pana Pawła. Nie każdy lubi gotować dania obiadowe. Ja uwielbiam tylko piec i taka książka byłaby świetna! pomyślcie nad tym.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4007 dni temu
    Babka świąteczna już upieczona,wyszła pyszna ,polewa z czekolady Fincarre jest idealna.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!