Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Biszkopt czekoladowy
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i cynamon przesiewamy przez sito, a następnie stopniowo dodajemy tę mieszankę do ubitych jajek z cukrem, delikatnie mieszając. Pieczemy biszkopt w temperaturze 155-160°C w piekarniku z termoobiegiem przez 20-25 minut lub 160-165°C w piekarniku bez termoobiegu przez 25-30 minut.
Wiśnie zagotowujemy z winem i cukrem. Żelatynę namaczamy w 20 ml wody. Z mąki ziemniaczanej i 50 ml wody robimy zawiesinę i dodajemy do gotujących się wiśni (gotujemy kisiel). Do gotujacego się kisielu dodajemy namoczoną żelatynę i cynamon.
Żółtka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z ubitymi żółtkami. Żelatynę namaczamy w wodzie, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do pozostałych składników. Śmietankę ubijamy. Gdy masa czekoladowa osiągnie temperaturę około 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką.
Wodę, czerwone wino i cukier zagotowujemy w garnku i odstawiamy do wystudzenia.
Upieczony i wystudzony biszkopt delikatnie skrawamy z góry (wyrównujemy). Skrapiamy ponczem i wykładamy na niego jeszcze ciepłe wiśnie w żelu, pozostawiamy do wystudzenia. Przygotowany mus cynamonowy równomiernie wylewamy na wiśnie. Wstawiamy do lodówki na 2-2,5 godz. Całość posypujemy kakao i dekorujemy.
Zobacz podobne
przepisy
Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.
Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.
Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1452 dni temu
Jako rozmiar tortownicy? Chciałam go upiec, ale bez takiej informacji to ciężko ;-)
odpowiedz
1452 dni temu
Gos, najbardziej uniwersalna tortownica o średnicy 26 cm sprawdzi się w tym przepisie.
2560 dni temu
beznadziejny przepis...za mało szczegółowy. Dla kogoś kto nie zna się na kuchni to masakra. biszkopt dwa razy mi nie wyrósł. krem się zważyl i nawet nie wspomnieli o rozmiarze foremki.
odpowiedz
3992 dni temu
Ciasto bardzo pyszne. Udało się za pierwszym razem ;-) Niebawem upiekę je kolejny raz, tylko dodam trochę więcej wiśni ;-)
odpowiedz
4007 dni temu
Ciasto jak zawsze pięknie przystrojone przez pana Piotra :) ciasto musi być pyszne.
odpowiedz
4008 dni temu
szkoda ze nie ma filmu
odpowiedz
2936 dni temu
właśnie