zobacz film Placek kokosowo-malinowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

Przygotuj

  • formę 36x24 cm
  • sitko

Ciasto

Mąkę przesianą przez sitko łączymy w misce z masłem pokrojonym w kostkę i pozostałymi składnikami ciasta. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm, zawijamy w folię spożywczą lub papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy ciasto palcami.

Warstwa kokosowa

Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy wiórki wymieszane z budyniem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę kokosową wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta i kroimy na drobną kostkę. Kostką posypujemy maliny. Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (66)

Avatar
  • bożena bożena
    129 dni temu
    A ile dokładnie mąki do kruchego ciasta? W przepisie podano 4 łyżki, ale to raczej za mało na 200 gram masła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    128 dni temu
    Bożeno, bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu. Faktycznie nasza lista składników doświadczyła pewnych trudności technicznych, jednak wszystko powinno wrócić już na swoje miejsce. W tym przepisie wykorzystujemy 380 gramów mąki :)
  • Tymek2010 Tymek2010
    805 dni temu
    Fajny przepis xd

    odpowiedz

  • gosc gosc
    188 dni temu
    cieszę się bardzo że przepis się tobie spodobał
  • niekrytykrytyk niekrytykrytyk
    805 dni temu
    fajny przepis I ciekawy pomysł na połączenie kokosa z malinami

    odpowiedz

  • Fkaa Fkaa
    1976 dni temu
    Bardzo smaczne, choć jak dla mnie troszkę za dużo cukru. Robiłam zgodnie z przepisem, z tym, że kakaowe ciasto wydawało mi się zbyt twarde, więc dodałam odrobinę mleka, wyszło idealne ;)

    odpowiedz

  • aneta aneta
    2289 dni temu
    Mam pytanie. Czy to ciasto po upieczeniu można trzymać w lodówce? Pytam, bo ciasto kruche jest robione na zimnym maśle, a to jest na ciepłym. Jestem bardzo początkującym cukiernikiem i jeszcze się uczę. Proszę wybaczyć to pytanie, choć bardzo mnie ciekawi. Jest teraz bardzo ciepło i zależy mi na tym, żeby go do lodówki włożyć.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2289 dni temu
    Aneto, jak najbardziej! Po wystudzeniu ciasto możesz wstawić do lodówki :)
  • Gość Gość
    2531 dni temu
    Czy można zastąpić czymś kokosy? Np. migdałami ? Nie lubię kokosów a ciasto wygląda super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2530 dni temu
    Możesz spróbować z płatkami migdałowymi, jednak istnieje szansa, że płatki opadną na dno. Wiórki kokosowe są lekkie i trudno znaleźć podobny produkt :)
  • Beata Beata
    2707 dni temu
    To ciasto z malinami jest hitem każde imprezy urodzin spotkania ... Tak proste a jednocześnie tak zaskakujące polaczenie. Mega..pyszne.. Zawsze udane!;)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3155 dni temu
    Witam, mój sposób na wypływającą masę (piekłam ten placek już kilka razy więc kilka różnych wariantów mam wypróbowanych ;)) to zamrożenie tej połowy ciasta w kawałku (bez bawienia się w wałkowanie itp.) i starcie go na tarce o grubych oczkach. Wtedy ta pokrywa z ciasta jest bardzo lekka i nie wpada do środka masy. W końcu placek ma prawdziwe trzy warstwy :) Polecam ten sposób, masa nieco wypływa ewentualnie delikatnie tylko po bokach (da się przeżyć biorąc pod uwagę, że sposób zaprezentowany w przepisie zapewnia nam utopienie całego ciasta w białej masie).

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3248 dni temu
    Widzę że wiele osób ma problem z wypływaniem masy na wierzch. Piekłam ten placek kilka razy, masa "popłyneła" mi raz, kiedy dałam całe opakowanie malin mrożonych 500g. Na ogół nie daje całego i wszystko jest ok. Zostawiam kilka i nie daje ich tak gęsto. Jeśli chodzi o mase to zamiast 160g wiórek kokosowych daje 200g w ten sposób masa jest bardziej zwarta. Mozna też ewentualnie dodać więcej budyniu śmietankowego, zwiekszyć ilośc o kopiatą łyżke lub pół opakowania. Mam nadzieje że to wam choć troche pomoże. A placek sam w sobie łatwy i pyszny :)

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    3315 dni temu
    Witam. ciasto siedzi w piecu.. :) ale miałam pewien problem w trakcie - ciasto przy razwałkowywaniu zaczęło się bardzo łamać, nie dałam raady rozwałkować większego placka i go potem zebrać z powierzchni bo się calusieńki kruszył :( Czego to jest kwestia? Wszystkko robiłam co do grama i wg przepisu :( chciałabym wiedzieć w czym tkwił problem, żeby tego błędu więcej nie powtórzyć... No a druga kwestia to taka, że masa kokosowa mi wypłynęła na wierzch i zakryła pawie całą kruszonkę - i o co to w tym chodzi ? na masie układałam rozmrożone truskawki, trochę soku jeszcze leciało z nich ale nie tak dużo - w odpowiedzi na wcześniejsze komentarze bo czytałam wszystkie.. Pozdrawiam serdecznie ! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3311 dni temu
    Izabelo, skoro ciasto wyszło suche i się rozpadało, a kruszonka wpadła pod masą białkową, być może użyłaś zbyt małych jajek - ciasto nie uzyskało wówczas odpowiedniej konsystencji, a masa była za rzadka.
  • Gość Gość
    3350 dni temu
    pycha:)

    odpowiedz

  • Carla Carla
    3391 dni temu
    Niedawno robiłam placek kokosowo-malinowy i wyszedł naprawde pysznie. Wszystkim bardzo smakował :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3393 dni temu
    Gościu, oczywiście ciasto możesz zamrozić :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3395 dni temu
    Czy placek nadaje się do zamrożenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3403 dni temu
    Tym razem upiekłam placka z borówkami i też jest pyszny jak z malinami.

    odpowiedz

  • A. A.
    3439 dni temu
    Piekłam ciasto tydzień temu, wyszło genialne :) Szybko zniknęło z blachy. Trochę pozmieniałam proporcje, żeby było bardziej ekonomicznie (miałam wiórki kokosowe 200g i śmietankę 250ml) szkoda było, żeby się zmarnowało. No i podobnie jak Krystyna, ścierałam na tarce kulkę zamrożonego ciasta. Jutro zamierzam upiec z czerwoną porzeczką :).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3441 dni temu
    Krystyno, bardzo dziękujemy za miłe słowa. Mamy nadzieję, że jeszcze niejeden przepis z Kuchni Lidla trafi na Twój stół :)

    odpowiedz

  • Krystyna Krystyna
    3441 dni temu
    Upiekłam placek na urodziny mojego męża. Wyszedł przepyszny place lizać ! Jest nie za słodki, a świeże maliny wspaniale się z nim komponują. Wszyscy goście się zajadali nawet dwulatek prosił o dokładkę. Ja zamiast rozwałkować , zmrozić i pokroić w kosteczkę górny płat ciasta, zamroziłam kulkę ciasta i starłam na tarce na dużych oczkach posypując po całości maliny, POLECAM !

    odpowiedz

  • Agula Agula
    3453 dni temu
    Pyszne ciasto Pawle. Pierwszy raz upiekłam z mrożonym malinami a teraz ze świeżymi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3455 dni temu
    patera h&m

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3463 dni temu
    Chciałabym zapytać gdzie można kupić tą paterę. Szukam jej od dłuższego czasu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3465 dni temu
    Możesz wypróbować to ciasto z czereśniami! Koniecznie daj znać, jak smakowało!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3465 dni temu
    Ciasto wydaje się przepyszne :) Czy zamiast malin mogę dodać czereśnie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3473 dni temu
    Marika, pieczemy z ustawieniem: góra-dół. I nie trzeba rozmrażać malin.

    odpowiedz

  • marika marika
    3473 dni temu
    czy piec z termoobiegiem, cz góra i dół?

    odpowiedz

  • marika marika
    3473 dni temu
    witam, jak postapić z malinami mrożonymi, czy je najpierw rozmrozić, ale wtedy to bedzie ciapa. prosze o odpowiedż, pozdrawiam

    odpowiedz

  • Paulina Zapasek Paulina Zapasek
    3487 dni temu
    Ciasto super :) użyłam truskawek :) chyba za mało ciasta zostawiłam na górę - mniejszą połowę wzięłam, i kawałki kruszonki były za duże, bo się zapadły. Ale nie przeszkadza :) smak rewelacja

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3487 dni temu
    Bardzo smaczne ciasto :) użyłam świeżych truskawek, ponieważ nie mogłam dostać malin. Masa mi nie wypłynęła, ciasto wyglądało jak ze zdjęcia. Polecam!

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3487 dni temu
    ciasta nie wałkowałam i nie wkładałam do zamrażalnika, górę posypałam dosyć grubą kruszonką z 2giej części ciasta i ogólnie fajnie wyszedł, warstwa kokosowa była na swoim miejscu nic mi nie wypłynęło.

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3493 dni temu
    Ehh U mnie też masa wypłynęła.. Ciasto jeszcze w piekarniku Czym to przykryć?? Bo musze jutro wyłożyć dla gości... Gorzka czekolada będzie ok??

    odpowiedz

  • Karol Karol
    3494 dni temu
    Witam, placek zrobiłem. Idealny :-) już w ten sam dzień znikł cały z blachy. Widzę w postach, że co niektórzy mają problem z masą kokosową - czy stosowaliście maliny mrożone? Jeśli tak to należy je najpierw rozmrozić aby pozbyć się nadmiaru wody - soku. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3495 dni temu
    Drogi Gościu, bez cukru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3495 dni temu
    Czy budyń zastosowany w przepisie jest z dodatkiem cukru czy bez??

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3497 dni temu
    Włąsnie upiekłam ciasto, wyszło przepyszne. Wszyscy domownicy zaczęli się nim zajadać zanim zdążyło do końca wystygnąć. Tez miałam problem z wylewającą się masą ponad kruszonkę, choć nie była to jakaś duża ilość. Masa była bardzo gęsta, dałam 200g wiórek kokosowych a reszta składników masy jak w przepisie więc to pewnie wina mrożonych malin :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3498 dni temu
    Aga, przyczyną jest prawdopodobnie za rzadka masa budyniowo-kokosowa – sprawdź czy budynie mają tę sama gramaturę, co podane w przepisie. Jeśli masa jest za rzadka, kostki mogą w nią łatwiej wpaść zamiast utrzymywać się na powierzchni. Inną przyczyną mogą być rozmrażające się maliny, które również trochę mogą rozrzedzić masę.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3500 dni temu
    Placek jest REWELACYJNY, właśnie piekę go drugi raz :) Ale jak mi ktoś powie jak zapobiec wypływaniu masy kokosowej na wierzch to będę wdzięczna ;) Za 1. razem zrobiłam kruszonkę taką jak w przepisie - zamrożone kostki ciasta. CAŁA masa kokosowa wyszła na górę (ale i tak było pyszne :P). Myślałam, że to kwestia zbyt dużych kostek, że były za ciężkie itp. Teraz za 2. razem ciasta już nie mroziłam, tylko schłodziłam i pokruszyłam bardzo drobno na warstwie masy i malin... Jest lepiej ale i tak część ciasta wpadła do środka...

    odpowiedz

  • Sylwia Sylwia
    3500 dni temu
    Ciasto rewelacja ja zamiast malin dałam truskawki :)

    odpowiedz

  • Jola Jola
    3500 dni temu
    Upiekłam i ja. W smaku - baaaardzo dobry, ale niestety nie wygląda tak spektakularnie :( Warstwa kokosowa trochę mi wyrosła ponad kruszonkę ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3502 dni temu
    Drogi Gościu, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, może Twoje ciasto potrzebowało jeszcze chwili pieczenia. Jednak należy pamiętać, że spód z tego przepisu nie urośnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3502 dni temu
    Dziś u piekła zgodnie z przepisem i wydaje mi się ze spód ciasta mi się nie wypiekł dobrze , jest taki wilgotny jakby surowy i wcale nie wyrósł. Czy to tak ma być?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3503 dni temu
    Świetny przepis.Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują pod względem smaku idealnie zrównoważone.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3503 dni temu
    Drogi Gościu, podstawową opcją pieczenia jest zawsze góra-dół. Jeśli należy użyć termoobiegu, zawsze tę informację umieszczamy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3503 dni temu
    MOŻE ŁASKAWIE DODAWAĆ DO TEMPERATURY PIECZENIA - GÓRA-DÓŁ, TERMOOBIEG - WRÓŻKAMI NIE JESTEŚMY A PRAWIE ZA KAŻDYM PRZEPISEM TRZEBA O TO PYTAĆ

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3504 dni temu
    Gościu, nie ma takiej potrzeby.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3504 dni temu
    JEŻELI MALINY MAMY Z ZAMRAŻALNIKA TO PRZED WYŁOŻENIEM NA CIASTO ROZMRAŻAMY JE CZY NIE?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3505 dni temu
    Rewelacyjny placek!! Cała blacha zniknęła w mgnieniu oka. Polecam!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3505 dni temu
    a, mrożone maliny świetnie się sprawdzą ;)

    odpowiedz

  • a a
    3505 dni temu
    a czy można użyć malin mrożonych?

    odpowiedz

  • Sandra Sandra
    3505 dni temu
    Pyszne ciasto! Wszystkim polecam ;)

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    3506 dni temu
    Rzeczywiście bardzo dobre ciasto, tylko nie dałam całej masy kokosowej (bo wydawało mi się jej strasznie dużo), przez co bardziej było czuć ciasto niż ten przepyszny środek :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3508 dni temu
    Grzegorzu, możesz dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    3508 dni temu
    czy można zamiast malin dać truskawki? próbował ktoś?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3510 dni temu
    Maya29, budyń ma być w formie sypkiej. Jeśli masz wątpliwości, zachęcamy do obejrzenia filmiku! :)

    odpowiedz

  • Maya29 Maya29
    3510 dni temu
    Witam Budyń zrobiony nie sypki? ;/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3510 dni temu
    ciasto zrobione i całe zjedzone wszystkim bardzo smakowało kokos kakao i maliny genialne połączenie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3510 dni temu
    Małgorzato, nie jest to konieczne.

    odpowiedz

  • Małgorzata Małgorzata
    3510 dni temu
    Witam. Czy mrożone maliny należy najpierw rozmrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3511 dni temu
    Matyldo, przed użyciem jajek do deseru należy je sparzyć. Jeśli świadomość jedzenia surowych jaj przeszkadza Ci, wybieraj inne przepisy. Zależy do czego chcesz stoswać taki mus, jeśli do ciast - z pewnością sprawdzi się tutaj ganasz z tarty czekoladowej. Nie rekomendujemy zamiany dżemu porzeczkowego na mus z mango. Konfitura porzeczkowa jest charakterystyczna w smaku, lekko kwaskowata - stanowi świetnie dopełnienie czekoladowej słodkości. Mus z mango w tym połączeniu wypadnie mdło i zbyt słodko.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3511 dni temu
    Zrobiłam i powiem krótko jest przepyszne.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3511 dni temu
    Mam dziś inne pytanie, nie związane z tym przepisem. Bardzo lubię czekoladę i ciasta z nią... Widziałam wiele przepisów na mus czekoladowy, jednak każdym z nich zawiera surowe jajka. Stąd moje pytanie: czy są z nim związane jakieś ograniczenia, tzn. czy wszyscy mogą go jeść (w końcu te surowe jajka)? Czy ubijanie jajek na parze pomoże? A może lepiej stosować taki mus jak w przepisie na tartę czekoladową https://kuchnialidla.pl/tarta-czekoladowa-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki ? Jeszcze jedno - bo tak mi chodzi po głowie (lubię zmieniać i modyfikować przepisy) czy do tej tarty pasowałby (żeby nie było zbyt mdło i/lub słodko) zamiast konfitury porzeczkowej mus z mango, jak na serniku https://kuchnialidla.pl/sernik-z-biala-czekolada-i-mango ?

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    3511 dni temu
    Ciasto, nieco podobne do innego kiedyś przedstawianego przez Pana Pawła, a mianowicie https://kuchnialidla.pl/puszysty-placek-borowkowy.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!