Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto drożdżowe z twarogiem sernikowym
Mąkę przesiewamy do miski, drożdże ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z drożdżami. W mące robimy zagłębienie, wlewamy do niego drożdże z mlekiem, tworzymy rozczyn.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, stopniowo dodajemy jajko, twaróg i roztopioną margarynę. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Przygotowanie masy serowej
Żółtko 1 jaja oddzielamy od białka. Białko odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Całe jajko i żółtko jaja ucieramy z cukrem trzcinowym (nie ubijamy), dodajemy cukier wanilinowy, twaróg, budyń waniliowy oraz suszone żurawiny. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25x40 cm. Na środku ciasta (wzdłuż 40 cm) rozsmarowujemy masę serową. Zwijamy ciasto, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy migdałami pokrojonymi w kostkę oraz mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem. Pieczemy około 50-55 minut w temp. 170°C. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!
Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!
Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!
Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Baba drożdżowa
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
- Francuskie brioche z czekoladą
- Szarlotka z winogronem
- Pączki
- Grissini
- Tarta z kremem katalońskim
- Wieniec morelowo-figowy
- Bananowe pancakes
- Trufle z wróżbą
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Sernik limonkowy
- Crème brûlée piña colada
- Zupa buraczkowa
- Lunchbox dla dzieci
- Ryż smażony z warzywami
- Wieniec drożdżowy z powidłami
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Arancini - kulki ryżowe
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Minieklery z kremem malinowym
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
2770 dni temu
Wersja dla średnio zaawansowanych, czyli przepis zmodyfikowany po jednej średnio udanej próbie (żeby nie było - ciasto wyszło mi całkiem smaczne, choć niekształtne :-)) Ciasto drożdżowe z twarogiem sernikowym Zaczyn - drożdże wymieszać / delikatnie rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (w wersji bezmlecznej – z ciepłą wodą) do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Postawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągu, co najmniej do podwojenia objętości. Ciepłe miejsce to na przykład garnek z dobrze ciepłą wodą; stawiamy naczynie z rozczynem na garnku (najlepiej, jeśli naczynie wchodzi do garnka i opiera się na jego brzegu, dzięki czemu nie dotyka dna garnka) i przykrywamy czystą ścierką kuchenną. Do zaczynu dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę, jajko, twaróg i roztopioną i ostudzoną margarynę (płynną, ale już nie gorącą!). Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od dłoni (jeśli ciasto nadal jest kleiste, dodać trochę mąki, powyrabiać i ewentualnie znów dodać mąki itd.). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zazwyczaj około 40 minut wystarczy). Przygotowanie masy serowej Całe jajko i żółtko drugiego jaja ucieramy z cukrem trzcinowym w makutrze. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, twaróg, budyń waniliowy oraz suszone żurawiny i mieszamy składniki. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki – może na dłużej, może wtedy masa będzie mniej płynąca (do sprawdzenia). Ewentualnie zastosować się do rad znajdujących się w innych komentarzach i zastosować konkretny polecony twaróg sernikowy lub zmielony twaróg w kostce. Połączenie ciasta i masy serowej Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm i przekładamy do szerokiej (ok. 30 cm – żeby można było rozłożyć ciasto) formy do pieczenia wyłożonej papierem (kuszące jest również zastosowanie keksówki). Na środku ciasta (wzdłuż 40 cm) rozsmarowujemy masę serową. Zwijamy ciasto, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy migdałami pokrojonymi w kostkę oraz mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 50-55 minut w temp. 170°C. Studzimy.
odpowiedz
2771 dni temu
Niestety, komentarze zauważyłam dopiero po przygotowaniu ciasta. Masa serowa rzeczywiście płynie. Miałam ogromny problem z zawinięciem ciasta i pokryciem tej płynącej masy (tak naprawdę to mi się to do końca nie udało). Poza tym mam wrażenie, że niniejsze ciasto opisano jako "trudne", ponieważ tak napisano przepis, by niczego przypadkiem nie ułatwić mniej doświadczonej piekarsko osobie, tudzież osobie bardziej roztargnionej. Ja w sumie zaliczam się do obu tych kategorii, ale że ciasto drożdżowe robiłam, sernik robiłam i oba te ciasta mi wychodzą, to pomyślałam, że powinno się udać. W rezultacie znalazłam się w pewnym momencie w następującej sytuacji: po rozwałkowaniu na stolnicy ciasto z mniej więcej zawiniętą w nie masą serową, a obok forma do pieczenia. Jakimś cudem zsunęłam ciasto do formy (trochę się przy tym straciło na wyglądzie, który już wcześniej nie był zbyt piękny). Tak, wiem, że to mój błąd, ale uwaga typu: przełóż ciasto do formy przed nałożeniem masy, byłaby bardzo na miejscu.
odpowiedz
2929 dni temu
Masa wychodzi rzadka, bo trzeba użyć dobrej jakości sera wiaderkowego. Niestety ten z Lidla zupełnie się do tego nie nadaje, jest w nim strasznie dużo wody. Najlepszy jest pewnej firmy na P w bordowym wiaderku. Dzisiaj zrobiłam z nim struclę i wyszła pyszna. Dla pewności włożyłam ją do podłużnej dużej keksówki na czas pieczenia.
odpowiedz
3256 dni temu
Tragedia. Nie polecam. Wszystko płynie. Strata sera. Wszystko w koszu
odpowiedz
3489 dni temu
Gościu, możesz dokonać takiej zamiany :)
odpowiedz
3491 dni temu
czy można uzyć białego cukru zamiast trzcinowego?
odpowiedz
3599 dni temu
Faktycznie masa serowa jest bardzo rzadka. Czy tak powinno być? To jest jedyny (duży) minus a poza tym ciasto pyszne.
odpowiedz
3615 dni temu
Lucy odpowiednio przechowywane ciasto nie powinno się wysuszyć i po 3 dniach dalej będzie smaczne.
odpowiedz
3615 dni temu
ser we wiaderku nadaje sie do smarowania dup..y ale nie do tej masy, nalezy brac normalny ser w kostkach dobrego gatunku i zmielic przez maszynke. masa z sera z wiaderka rozplywa sie i nic tu nie daje zaden budyn waniliowy!!!!!!! do ciasta dodalam sera białego w kostkach ciasto udalo się rewelacyjnie a masa to sama woda prawie ze, zreszta tak jak resztki tego sera zmieszanego z serwatka w wiadrze. nastepnym razem dodam normalnego sera z kostki
odpowiedz
3615 dni temu
Czy ciasto będzie smaczne po kilku dniach, czy raczej się wysuszy?
odpowiedz