Aromatyczna strucla serowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto drożdżowe z twarogiem sernikowym

Mąkę przesiewamy do miski, drożdże ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z drożdżami. W mące robimy zagłębienie, wlewamy do niego drożdże z mlekiem, tworzymy rozczyn.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, stopniowo dodajemy jajko, twaróg i roztopioną margarynę. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.

Przygotowanie masy serowej

Całe jajko i żółtko drugiego jaja ucieramy z cukrem trzcinowym (nie ubijamy), dodajemy cukier wanilinowy, twaróg, budyń waniliowy oraz suszone żurawiny. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25x40 cm. Na środku ciasta (wzdłuż 40 cm) rozsmarowujemy masę serową. Zwijamy ciasto, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy migdałami pokrojonymi w kostkę oraz mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem. Pieczemy około 50-55 minut w temp. 170°C. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Weronika Weronika
    423 dni temu
    Wersja dla średnio zaawansowanych, czyli przepis zmodyfikowany po jednej średnio udanej próbie (żeby nie było - ciasto wyszło mi całkiem smaczne, choć niekształtne :-)) Ciasto drożdżowe z twarogiem sernikowym Zaczyn - drożdże wymieszać / delikatnie rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (w wersji bezmlecznej – z ciepłą wodą) do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Postawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągu, co najmniej do podwojenia objętości. Ciepłe miejsce to na przykład garnek z dobrze ciepłą wodą; stawiamy naczynie z rozczynem na garnku (najlepiej, jeśli naczynie wchodzi do garnka i opiera się na jego brzegu, dzięki czemu nie dotyka dna garnka) i przykrywamy czystą ścierką kuchenną. Do zaczynu dodać resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę, jajko, twaróg i roztopioną i ostudzoną margarynę (płynną, ale już nie gorącą!). Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodzić od dłoni (jeśli ciasto nadal jest kleiste, dodać trochę mąki, powyrabiać i ewentualnie znów dodać mąki itd.). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zazwyczaj około 40 minut wystarczy). Przygotowanie masy serowej Całe jajko i żółtko drugiego jaja ucieramy z cukrem trzcinowym w makutrze. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, twaróg, budyń waniliowy oraz suszone żurawiny i mieszamy składniki. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki – może na dłużej, może wtedy masa będzie mniej płynąca (do sprawdzenia). Ewentualnie zastosować się do rad znajdujących się w innych komentarzach i zastosować konkretny polecony twaróg sernikowy lub zmielony twaróg w kostce. Połączenie ciasta i masy serowej Wyrośnięte ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm i przekładamy do szerokiej (ok. 30 cm – żeby można było rozłożyć ciasto) formy do pieczenia wyłożonej papierem (kuszące jest również zastosowanie keksówki). Na środku ciasta (wzdłuż 40 cm) rozsmarowujemy masę serową. Zwijamy ciasto, wierzch smarujemy białkiem i posypujemy migdałami pokrojonymi w kostkę oraz mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 50-55 minut w temp. 170°C. Studzimy.

    odpowiedz

  • Weronika Weronika
    423 dni temu
    Niestety, komentarze zauważyłam dopiero po przygotowaniu ciasta. Masa serowa rzeczywiście płynie. Miałam ogromny problem z zawinięciem ciasta i pokryciem tej płynącej masy (tak naprawdę to mi się to do końca nie udało). Poza tym mam wrażenie, że niniejsze ciasto opisano jako "trudne", ponieważ tak napisano przepis, by niczego przypadkiem nie ułatwić mniej doświadczonej piekarsko osobie, tudzież osobie bardziej roztargnionej. Ja w sumie zaliczam się do obu tych kategorii, ale że ciasto drożdżowe robiłam, sernik robiłam i oba te ciasta mi wychodzą, to pomyślałam, że powinno się udać. W rezultacie znalazłam się w pewnym momencie w następującej sytuacji: po rozwałkowaniu na stolnicy ciasto z mniej więcej zawiniętą w nie masą serową, a obok forma do pieczenia. Jakimś cudem zsunęłam ciasto do formy (trochę się przy tym straciło na wyglądzie, który już wcześniej nie był zbyt piękny). Tak, wiem, że to mój błąd, ale uwaga typu: przełóż ciasto do formy przed nałożeniem masy, byłaby bardzo na miejscu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    582 dni temu
    Masa wychodzi rzadka, bo trzeba użyć dobrej jakości sera wiaderkowego. Niestety ten z Lidla zupełnie się do tego nie nadaje, jest w nim strasznie dużo wody. Najlepszy jest pewnej firmy na P w bordowym wiaderku. Dzisiaj zrobiłam z nim struclę i wyszła pyszna. Dla pewności włożyłam ją do podłużnej dużej keksówki na czas pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    908 dni temu
    Tragedia. Nie polecam. Wszystko płynie. Strata sera. Wszystko w koszu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1141 dni temu
    Gościu, możesz dokonać takiej zamiany :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1143 dni temu
    czy można uzyć białego cukru zamiast trzcinowego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1251 dni temu
    Faktycznie masa serowa jest bardzo rzadka. Czy tak powinno być? To jest jedyny (duży) minus a poza tym ciasto pyszne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1267 dni temu
    Lucy odpowiednio przechowywane ciasto nie powinno się wysuszyć i po 3 dniach dalej będzie smaczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1268 dni temu
    ser we wiaderku nadaje sie do smarowania dup..y ale nie do tej masy, nalezy brac normalny ser w kostkach dobrego gatunku i zmielic przez maszynke. masa z sera z wiaderka rozplywa sie i nic tu nie daje zaden budyn waniliowy!!!!!!! do ciasta dodalam sera białego w kostkach ciasto udalo się rewelacyjnie a masa to sama woda prawie ze, zreszta tak jak resztki tego sera zmieszanego z serwatka w wiadrze. nastepnym razem dodam normalnego sera z kostki

    odpowiedz

  • Lucy Lucy
    1268 dni temu
    Czy ciasto będzie smaczne po kilku dniach, czy raczej się wysuszy?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram