
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i ½ mozzarelli łączymy w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie mieszamy ze sobą w drugiej misce.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK I DODAJEMY GROSZEK
Składniki w obu miskach łączymy ze sobą. Dodajemy ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!

Komentarze (6)
77 dni temu
Proszę mi podpowiedzieć jaki ser mozzarella żółty czy biały czy żółty?
odpowiedz
76 dni temu
Chodzi o żółtą, tartą mozzarellę (w formie wiórków).
408 dni temu
Babkę przechowywać w lodówce? :)
odpowiedz
408 dni temu
Domo, tak, zalecamy przechowywanie tej babki w lodówce ;)
411 dni temu
Czy mozna uzyc groszku konserwowego? Czy mozna przygotować dzien przed czy lepiej tego samego?
odpowiedz
411 dni temu
La, odpowiedź na oba pytania brzmi: tak :) Możesz użyć groszku konserwowego (pamiętaj, by bardzo dobrze go odsączyć), a babka przygotowana dzień, a nawet kilka dni wcześniej będzie jeszcze lepsza: stanie się wilgotna, a ciasto przejdzie smakami dodatków.
zobacz wszystkie