Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i ½ mozzarelli łączymy w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie mieszamy ze sobą w drugiej misce.

KROK 2: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK I DODAJEMY GROSZEK

Składniki w obu miskach łączymy ze sobą. Dodajemy ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY BABKĘ

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Doma Doma
    168 dni temu
    Babkę przechowywać w lodówce? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    167 dni temu
    Domo, tak, zalecamy przechowywanie tej babki w lodówce ;)
  • La La
    170 dni temu
    Czy mozna uzyc groszku konserwowego? Czy mozna przygotować dzien przed czy lepiej tego samego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    170 dni temu
    La, odpowiedź na oba pytania brzmi: tak :) Możesz użyć groszku konserwowego (pamiętaj, by bardzo dobrze go odsączyć), a babka przygotowana dzień, a nawet kilka dni wcześniej będzie jeszcze lepsza: stanie się wilgotna, a ciasto przejdzie smakami dodatków.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!