
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i ½ mozzarelli łączymy w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie mieszamy ze sobą w drugiej misce.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK I DODAJEMY GROSZEK
Składniki w obu miskach łączymy ze sobą. Dodajemy ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Guacamole
- Burek ze szpinakiem
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Zupa grzybowa z makaronem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (6)
951 dni temu
Proszę mi podpowiedzieć jaki ser mozzarella żółty czy biały czy żółty?
Odpowiedz
950 dni temu
Chodzi o żółtą, tartą mozzarellę (w formie wiórków).
1283 dni temu
Babkę przechowywać w lodówce? :)
Odpowiedz
1282 dni temu
Domo, tak, zalecamy przechowywanie tej babki w lodówce ;)
1286 dni temu
Czy mozna uzyc groszku konserwowego? Czy mozna przygotować dzien przed czy lepiej tego samego?
Odpowiedz
1285 dni temu
La, odpowiedź na oba pytania brzmi: tak :) Możesz użyć groszku konserwowego (pamiętaj, by bardzo dobrze go odsączyć), a babka przygotowana dzień, a nawet kilka dni wcześniej będzie jeszcze lepsza: stanie się wilgotna, a ciasto przejdzie smakami dodatków.