Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i ½ mozzarelli łączymy w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie mieszamy ze sobą w drugiej misce.
KROK 2: ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK I DODAJEMY GROSZEK
Składniki w obu miskach łączymy ze sobą. Dodajemy ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.
Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!
Babka ziemniaczana z boczkiem
Najlepiej smakuje ze śmietaną i szczypiorkiem! Tradycyjna babka ziemniaczana z boczkiem według przepisu Karola to proste wielkanocne danie dla całej rodziny.
Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
- Ryżowe placuszki z owocami
- Surówka z kalarepy
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Placuszki z tuńczykiem
- Placki z szynką i serem
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Sweet monkey bread
- Wytrawna tarta Tatin
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Irlandzki chleb sodowy
- Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Zasmażana młoda kapusta
- Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
- Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
- Ciasto jeżynowe bez laktozy
- Chutney śliwkowo-gruszkowe
- Poncz różany z truskawkami
- Banoffee w słoiku
- Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Minicharlotte z pomarańczami
- Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
572 dni temu
Proszę mi podpowiedzieć jaki ser mozzarella żółty czy biały czy żółty?
odpowiedz
571 dni temu
Chodzi o żółtą, tartą mozzarellę (w formie wiórków).
904 dni temu
Babkę przechowywać w lodówce? :)
odpowiedz
903 dni temu
Domo, tak, zalecamy przechowywanie tej babki w lodówce ;)
906 dni temu
Czy mozna uzyc groszku konserwowego? Czy mozna przygotować dzien przed czy lepiej tego samego?
odpowiedz
906 dni temu
La, odpowiedź na oba pytania brzmi: tak :) Możesz użyć groszku konserwowego (pamiętaj, by bardzo dobrze go odsączyć), a babka przygotowana dzień, a nawet kilka dni wcześniej będzie jeszcze lepsza: stanie się wilgotna, a ciasto przejdzie smakami dodatków.