Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik kuchenny
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Smażymy bakłażan
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Bakłażan oczyszczamy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, a następnie osuszamy. Plastry smażymy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy przez ok. 1 min z każdej strony, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Krok 2: Przygotowujemy masę jajeczną
Oliwki odcedzamy i siekamy. Roztrzepujemy ze śmietaną i jajkami. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły siekamy i dodajemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy, obieramy i kroimy w grube plastry.
Krok 3: Pieczemy babkę ziemniaczaną
Prostokątną formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (o długości 25 cm) tak wykładamy plastrami bakłażana, aby wystawały nieco ponad krawędź. Pomidory, ziemniaki, jajka i tarty ser układamy na przemian warstwami, kończąc warstwą sera. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i podajemy pokrojoną w plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Babka serowa z pomarańczami
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Sałatka z kaszą bulgur
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Cytryny w soli
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Ciasto bostońskie
- Babka ziemniaczana
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Wieniec wielkanocny
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kotleciki jagnięce
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Czekoladowy tort "Nicolas"
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Ciastka pisanki
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)