
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik kuchenny
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Smażymy bakłażan
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Bakłażan oczyszczamy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, a następnie osuszamy. Plastry smażymy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy przez ok. 1 min z każdej strony, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Krok 2: Przygotowujemy masę jajeczną
Oliwki odcedzamy i siekamy. Roztrzepujemy ze śmietaną i jajkami. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły siekamy i dodajemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy, obieramy i kroimy w grube plastry.
Krok 3: Pieczemy babkę ziemniaczaną
Prostokątną formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (o długości 25 cm) tak wykładamy plastrami bakłażana, aby wystawały nieco ponad krawędź. Pomidory, ziemniaki, jajka i tarty ser układamy na przemian warstwami, kończąc warstwą sera. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i podajemy pokrojoną w plastry.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Krokiety z mięsem
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ryba z piekarnika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)