![Śródziemnomorska babka ziemniaczana Śródziemnomorska babka ziemniaczana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e3ca7b6eeace-1c6a2859a8bb-Mediterraner-Kartoffelkuchen.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik kuchenny
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Smażymy bakłażan
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Bakłażan oczyszczamy i kroimy wzdłuż na 12 cienkich plastrów. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, a następnie osuszamy. Plastry smażymy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy przez ok. 1 min z każdej strony, aż będą miękkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Krok 2: Przygotowujemy masę jajeczną
Oliwki odcedzamy i siekamy. Roztrzepujemy ze śmietaną i jajkami. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły siekamy i dodajemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w plastry. Ziemniaki odcedzamy, lekko studzimy, obieramy i kroimy w grube plastry.
Krok 3: Pieczemy babkę ziemniaczaną
Prostokątną formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (o długości 25 cm) tak wykładamy plastrami bakłażana, aby wystawały nieco ponad krawędź. Pomidory, ziemniaki, jajka i tarty ser układamy na przemian warstwami, kończąc warstwą sera. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i podajemy pokrojoną w plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.
![Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6479d9dd52f2-a471fc2061-Tartichèvre.webp)
Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
![Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/245d1df9a754-b34f7e23ff-Kartoffelpfanne_e.webp)
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
![Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a13e4756bb5b-95f850eaf3-Kartoffelauflauf_e.webp)
Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
![Ziemniaki z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/59ec6635a298-fb9442429c-ziemniaki_z_grilla_GRILL_12522_S_108909_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Babka serowa z pomarańczami
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Sałatka z kaszą bulgur
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Cytryny w soli
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana
- Ciasto bostońskie
- Babka ziemniaczana
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Wieniec wielkanocny
- Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Kotleciki jagnięce
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Czekoladowy tort "Nicolas"
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Ciastka pisanki
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Komentarze (0)